Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi obyč. a napařovací žehličkou

Od: h4ever® odpovědí: 10 změna:

Doma máme starou kovovou žehličku myslím s příkonem 1200W. V Lídlu teď mají napařovací žehličku za 500 Kč ale ta má dvounásobný příkon 2400W. Vcelku chápu že u napařovací žehličky se díky páře suché prádlo trochu zvlhčí a tak jde lépe žehlit, ale jaký je rozdíl v energetické spotřebě. Znamená to, že když se starou žehličkou trvá hodinu než se vyžehlí koš plný prádla, bude to s napařovací žehličkou významě rychlejší? Ušetří se tím energie? Nebo se to prodraží? A je pravda, že se s ní dá žehlit i vertikálně, jak jsem viděl na reklamním videu od Lídlu? Mě by se líbilo, kdyby stačilo například kraťasy jen pověsit na ramínko a to pověsit a vyžehlit takhle kolmo bez žehlicího prkna, protože to se mi nechce vytahovat, ale moc tomu nevěřím.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Svého času jsem potřeboval žehlit si pravidelně každý den minimálně 2 košile, což bylo pro mne (jako ostatně u všeho, co si pořizuji) impulsem k hledání toho nejlepšího v poměru výkon/cena.
Zkoušel jsem, co bylo k dispozici
- klasická žehlíčka - žehlí to, ale je to utrpení
- napařovačka obyčejná (s hlíníkovou a s nerezovou žehlící plochou) - lepší než obyčejná, ale také utrpení - je to poměrně dřina
- napařovačka s keramickou žehlící plochou (Ultraglis) - perfektní, jde to lehce, nic se na to nepřipeče (spadla mi teplá na koberec, špínu sem setřel normálně lněným hadrem a ani pak nenechávala na bílém žádné stopy), jako obrovskou výhodu jsem objevil, že s ní bylo možné bez dalších podpůrných prostředků (papír apod.) zažehlovat lepící hrany na DTD desky a vdílně a pak ji opět hned použít na prádlo, aniž by mu ublížila
Svislé napařování a žehlení byla jedna z výhod, kterou sem taky chtěl (doladění předem vyžehlených košil) - proto jsem hledal s velkým parním rázem.
Vše jsem nejdříve sondoval po kamarádkách a známých ženách. Když sem si nakonec vybral a žehličku (Karnmická žehlící plocha atd.) koupil, po sdělení nákupní ceny jsem jimi byl prohlášen za blázna (žehlička stála před 15lety 3.000,-Kč). Jednu chvilku jsme byl nucen pouívat opět napařovací klasiku a velmi rád jsem se opět vrátil k té drahé (žehlím si skoro vše - košilemi včetně pracovních počínaje a montérkami konče.
Svislé napařování a žehlení ale takový zázrak, jak sem si původně myslel, není - na doladění místního lehkého zmačkání košil v nouzi ano, šly by tak žehlit třeba závědsy na oknech, ale žehlit třeba košili nebo ty kraťasy komplet na ramínku ani náhodou, to by to muselo být přidělané napevno třeba na šňůře, jinak to uhýbá - na prkně je to rychlejší.

hodnocení

Díky všem za reakce. Já mám akorád obavy o ten vysoký příkon, jestli by to naše hliníkové rozvody v kuchyni utáhly. Máme tam sice ledničku a moderní elektrickou troubu a ta jede bez problému, ale nepoužíváme to na plný výkon, většinou 1-2 topná tělesa a jednou jsem zkoušel i gril a jistič to nevyhodilo. A příkon je uveden 3100 W ale to bude maximum. Peněz mám dost takže 500 za tu žehličku s keramickou deskou není problém. A ten jistič už je myslím přehozený na 16A.

111®

přehozením jističe z 10A na 16A pro hliník 2,5mm2 si koledujete o problém, ne sice hned ale časem určitě..

rv*
hodnocení

0x

Spotřeba bude +- ta samá. Akorát žehlička 2400 W bude brát polovinu doby 2400W a druhou polovinu nic, zatímco ta stará bude pořád odebírat 1300W. A když chceš omezit žehlení, tak si pořiď sušičku. Po zácviku sušíš tak, že není potřeba žehlit.

hodnocení

A nemohlo by to vyhodit pojistky tak velký rázový odběr proudu. Máme 10A jistič.Žehlí se v kuchyni, lednička + TV.

111®

no 10A ti to vyhodí buď hned, nebo časem pro sice malé ale dlouhodobé přetížení

rv*

To bych zůstal u té staré.

hodnocení

0x

Odpovím jako ženská. ;) Rozhodně si kupte tu napařovací. Jinak budete to prádlo žehlit delší dobu a budete ho muset napřed nakropit, pak zabalit každý kousek do "salámku", nechat chvíli rozležet a pak teprve žehlit tou svou starou žehličkou bez napařování. A budete to šmidlat dost dlouho a nebude to ono, takže neušetříte ani čas, ani energii. Jde to, dělávaly to naše babičky, ale v dnešní době už to máme snazší.

hodnocení

0x

Já mám napařovací, a chci si pořídit obyčejnou. Z nějakých důvodů se mi tou napařovací nedaří dosáhnout absolutní hladkosti látky (obyčejnou - starou, co se mi už pokazila, to vždycky šlo).

hodnocení

0x

Bych tipnul ze vetsi vykon bude kvuli ty vode, aby se rychle vyparovala.
Nekdo naparovaci chvali (osobne ji mam ale naparovani nepouzivam).
Jistic bych zatim neresil, kdyby to zlobilo pustil bych si misto TV radio (nebo vetsi akce).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]