Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SMD nebo nohaté součástky

Od: junkers* odpovědí: 3 změna:

Bastlíři a elektro-kutilové, když si doma navrhujete a tvoříte svá "udělátka", dáváte přednost jejich osazování "bleškami", nebo klasickými vývodovými součástkami? Já to prostě napíchám "nohaté" součástky do nepájka, ale teď právě uvažuji o přechodu na SMT, tak bych byl rád, kdyby mě od toho někdo odradil. Je to pro domácí amatérskou produkci, různé hračky a blbůstky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

fiser22*
hodnocení

2x

vždy jsem jel klasické, poslední dobou i SMD, a ten rozdíl ve velikosti je přecijen hodně znát, jen to chce mikropájku s lepším hrotem, a bydlet někde kde je k SMD lepší přístup případně si trochu nakoupit do zásoby :) poslední dobou jedu kombinovaný SMD s klasikou, a snažím se přejít více a více na SMD. Určitou "nevýhodou" pro domácí použití je v závislosti na velikosti pouzdra určitá "nutnost" výroby DPS, buď nažehlením nebo fotocestou (to UV se mi strašně zalíbilo v poslední době) kvůli přesnosti, přecijen s tak malýma součástkama už je fixa celkem k ničemu

Ono přecijen takové podstatné plus je ta velikost destiček SMD oproti deskám s "nohatýma součástkama" :)

nikdo*
hodnocení

0x

Pokud dělám jednu destičku, ať už final, nebo vzorek, tak klasicky-vývodové na univerzalní DPS. Pokud je to něco, co se bude vyrábět ve vetším množství, tak rozhodně SMD. Už proto, že spousta IO se dnes jinak než v SMD pouzdrech nevyrábí. Na taková pouzdra, když je potřebuju osadit do univerzálu, mám redukce, takové malé destičky, z SMD na vývody v rastru 2,54.

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že už na to moc nevidím a ruce se mi třesou, používám "hodně chytré" nožičkové a případně SMD s něčím okolo na destičkách s otvory o rozteči 2,54 z Číny. Jako letecký modelář s tím vystačím a na výraznější miniaturizaci zatím tlačit nemusím. A pokud jde o nějaká ta udělátka, pak skoro všechno vyřeší nějaký ten jednodeskáč typu Arduino. V malém provedení má asi 2x3 cm za stovku v Čechách nebo ještě levněji z Číny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]