Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak snížit napětí solárního panelu?

Od: nalezeno odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
mám takovou experimentální nabíječku (2 malé solární panely), které dávají paralelně 6V, ale já potřebuji 5. Jak stabilizovat napětí na 5V?
Mám tam ještě jeden stabilizátor/step up, který stabilizuje napětí 2-24V na 5-24V, ale pod 5,5V to nejde.
Jak tedy na to?
Díky moc

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Solární článek je proudový zdroj, tedy napětí na něm kolísá podle toho, jak moc je zatížen - napětí se pohybuje od nuly až do maximálního napětí, když není vůbec zatížen. Když ho připojíš přes něco takového, tak můžeš nastavit výstupní napětí a maximální proud a navíc uvidíš i proud, kterým nabíjíš. aliexpress.com/...

Panely zapojuješ paralelně, když mají stejná napětí. Dávají-li stejný proud, můžeš je zapojit do serie a pak budou dobíjet i při nižším osvětlení.

fiser22*
hodnocení

1x

klidně použít 1N4007 a úbytek udělá svoje, každopádně před experimentováním se snižováním napětí je vhodné články trochu zatížit, naprázdno vám to ukáže napětí vyšší

hodnocení

0x

Křemíková dioda v průchozím směru způsobí napěťovou ztrátu asi 0,6V.

hodnocení

0x

Když máš vstupní napětí 6V, tak není možné na step UP měniči dostat 5V. Pro snížení musíš použít step DOWN měnič. Nebo lineární stabilizátor 7805. Lepší je použit pulzní tedy něco takového: Zde Ale pro stálou stabilizaci napětí je dobré použít step UP/DOWN měnič, který umí měnit napětí jak z menšího, tak i z většího napětí. Zde

nalezeno
hodnocení

Díky za všechny návrhy!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]