Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava základní desky u TV

Od: jaja1 odpovědí: 29 změna:

Tak televize Samsung na, kterou jsem se před pár dny ptala je kaput. Odešla základní deska - po 2 letech a 2 měsících... Tak mám dotaz zda má někdo zkušenost s nějakou opravou také závady v domácích podmínkách. Něco podobného jsem řešila s notebookem a po zapečení desky v troubě pak fungoval ještě pár měsíců, tak zda nejde udělat něco podobného.

doplněno 12.04.17 08:50:

jen doplním, že oprava od techniky vyjde min. na 4 500,- - což je polovina kupní ceny

doplněno 12.04.17 09:51:

A když už jsme u toho, nechcete někdo tu televizi na náhradní díly? Vše až na zákl. desku fukční a relativně nové... fakt už nevím, kterou značku kupovat, teď už se snad ser** všechny.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Opravit TV s vysokým stupněm integrace v garáži je zbožné přání a loterie. Nafouklý kondenzátor, maximálně chyba napájecího zdroje ale jak to prošlo na procesor a složitější obvody, práce se nevyplatí. Jen základní vybavení stojí desítky (pořádné stovky) tisíc, nikdo to nezaplatí. To, že výrobci neposkytují software ani dokumentaci zdarma je realita. Někteří (Philips) se neobtěžují ani s řádnou komunikací. Argument, že před 40-ti lety něco vydrželo sice platí, ale TV byla složitostí na úrovni pumpy na vodu, stála minimálně 5 výplat (což je dnes 70 tisíc u těch nejmenších) a stála se na ni fronta.

wlezley:

ta si děláš prdel? *haha*

To by ti počítač na stole musel vydržet měsíc *haha*

doplněno 12.04.17 15:04:

Můj první Trinitron v roce 75´ rozhodně nebyl složitostí podobný pumpě na vodu a vydržel 25let do první závady a ještě pořád byl opravitelný, nejdražší část - obrazovka byla s úrovní jasu jako nová, jen obraz nabíhal o 5s déle ;).

Tak se ptám, tehdy se nepotřebovalo tak moc vyrábět aby se točily prachy?

Pro nechápavé podotýkám, že to byla reakce na krtek6, ono se někdy vyplatí číst všechny příspěvky *smich*

krtek6*
hodnocení

1x

dnešní elektronika není stavěna na to, aby se opravovala, ale nahrazovala novou..peníze se musí točit, musí se vyrábět spotřebovávat...kupte novou a neřešte opravu

jaja1
hodnocení

jj, ale to by muselo být za co

krtek6*

s tím už asi neporadím..

za ty peníze klidně funkční tv na bazaru ... oprava desky je se zárukou 6 měsíců a když odchází jedna část, odejde i druhá, třetí...

reklamace na opravu pak je s vyjádřením "ale ono prdlo něco jiného" - takže máte smůlu..

Mimochodem - v TV je stejně lejno, tak se na ni vykašlete a do podzimu užívejte radostí venku...

doplněno 12.04.17 09:35:

@bmbx - taky mi ten servis připadá na měniče než opraváře ... dnešní firmy často mění celé kusy, než by se s něčím zabývaly... Přitom servisák z garáže vám zjistí, že je "Chebná elektrónka E13" a opraví za 20,- + 500,- "věděl která".

doplněno 12.04.17 09:51:

zkusíte druhý servis nebo žít bez TV... co jiného poradit...

jaja1
hodnocení

ten technik mi to rovnou řekl, že to není oprava, ale výměna. Já jen nechápu proč na tu novou základní desku nejsou normálně 2 roky. Prý jen 3 měsíce.

wejafy

Žádná zákonná záruka na opravu není. (už více než 3 roky)

S narůstající cenou práce je spousty věcí již nerentabilní opravovat. Stejně tak jako dnes se již lidé ponožky nezaštupují, na kalhoty nedají záplatu, boty si nenechají podrazit.

Oprava základní desky "moderní" TV není nic pro servisáka z garáže. Ten dokáže vyměnit nafouklé elektrolity, vadné podsvícení, možná tak přehrát firmware v externím programátoru.

hodnocení

1x

Najděte si číslo -typ TV. Mrkněte se na bazary přes net, google, seznam, bazoš... Pokud se TV prodává za 6000,- je nesmysl servisovat 5000,-. Můžete pak nabídnout tomu servisu, ať si to opraví a prodají - že jim to za litřík necháte... nebo dáte inzerci na net a právě ten garážoví servisák si to koupí, opraví za pár korun a prodá dál.

hodnocení

0x

Jo jasně ať se vyrábí pořád nové a vyhazuje, ať se točí peníze *bzum*

Je zajímavé, že před 40lety i ta kapitalistická TV neměla "kurvítka" a vydržela běžně přes 20let. To se v tehdejším kapitalismu ty peníze tolik točit nemusely?

aja1:

info, že je vadná deska máte jistě od techniků v servisu, že? :-D

jaja1
hodnocení

No jasně... cituji "no jednu tu máme, do vaší sice nesedí, ale televize s ní funguje, takže vím, že je to jí (zákl. deskou), musím jí objednat, ale nevím přesně cenu, mají x verzí a nevím kterou pošlou" To by člověk *blee*

mot
ze by tam byl treba rozdil ve slozitosti a stupni miniaturizace elektroniky v tv pred 40 lety a nyni?

mot:

složitost a miniaturizace má vliv na potřebu víc točit peníze? *haha*

mot
to ne,ale ma to samozrejme vliv na zivotnost a poruchovost...

mot:

to by asi neměli výrobci potřebu montovat do výrobků "kurvítka"

složitost má vliv na poruchovost při zachování technologie, ale ta složitost je umožněna díky lepším technologiím, mimo jiné i spolehlivějším technologiím ;)

Já to vidím takhle.

Naprostá většina spotřebitelů se spokojí s šuntem. Jdu, koupím televizi za deset tisíc, která už z principu musí být šmejd, protože aby mohla být takto levná, musí se dělat opravdu masově někde v rovníkových zemích. To je jedno, jestli je to "značka", desky se třeba vyrábějí někde v rákosí obrazně řečeno. No a čím masovější a rychlejší výroba, tím logicky menší požadavky na kvalitu procesu, dílů a součástek, které navíc nejsou potřebně naddimenzovány.

To jsou ona kurvítka, narozdíl od představ mnoha lidí, že "tam někdo něco namontoval".

To je jako koupit si buďto hyundai z bláta, který po pěti letech jde do kopru anebo bugatti veyron, který se vyrábí ručně na zakázku, kde jsou díly z kosmických materiálů a kteréhož se vyrábí pár kusů ročně, tak taky musí něco stát.

wejafy

Konečná cena výrobku není přímo úměrná s výrobní cenou, naopak činí pouze zlomek celkové ceny. Proto posuzovat kvalitu dle ceny je nemožné. Kusová výroba elektroniky není pro běžného smrtelníka, stejně tak jako Bugatti Veyron.

Rozdíl kvality mezi elektronikou zcela určitě je a obrovský. Elektrotechnika mě živí, tak doufám vím o čem mluvím. :)

Určovat kvalitu dle země původu také moc dobře nelze. To fungovalo před 20ti lety, kdy např. zboží z číny bylo skutečně mnohdy šmejdové.

Naopak masová výroby bývá pozitivní, protože náklady na vývoj, díly atd.. se rozpustí ve větším vzorku.

Každý kus bugatti veyron prodělal cca 120mil. Kdyby nebyl výrobcem dotován, tak ani nevznikne. A stejně jako všechny supersporty je velice poruchový. Je velice složitý a při výrobě se šlo až na hranice materiálů. Takže ve výsledku funguje jako televize za 10tis kč, která má 200cm.

Takže abych si to ujasnil. Už neplatí, když to zjednoduším, že čím sériovější výroba, tím levnější? Aha. A když tedy rozumíš elektrotechnice, jsi schopen tvrdit, že v běžné spotřební jsou součástky naddimenzovávány tak, aby něco vydržely?

ernie:

montáž kurvítek není žádný nesmysl, už jsem jich pár viděl na vlastní oči

doplněno 14.04.17 13:19:

ernie:

co si představuješ pod pojmem podimenzování běžných součástek? To už i datasheety lžou?

Nejčastější závadou takovéhle elektroniky bývají elektrolytické kondenzátory - trpí teplotami. Použít kondenzátor s vyšší provozní teplotou, to se přeci výrobci nevyplatí protože je dražší. Tak se používají obyčejné (podle tebe jsou to tedy podimenzované?). Přestože je v zařízení místo, je častým jevem, že kondenzátory umísťují v blízkosti chladičů (tedy zdrojů tepla) - proč, protože je to "kurvítko" ;)

doplněno 14.04.17 13:26:

ernie:

co si představuješ pod pojmem dimenzování běžných součástek? To už i datasheety lžou?

Nejčastější závadou takovéhle elektroniky bývají elektrolytické kondenzátory - trpí teplotami. Použít kondenzátor s vyšší provozní teplotou, to se přeci výrobci nevyplatí protože je dražší. Tak se používají obyčejné (podle tebe jsou to tedy podimenzované?). Přestože je v zařízení místo, je častým jevem, že kondenzátory umísťují v blízkosti chladičů (tedy zdrojů tepla) - proč, protože je to "kurvítko" ;)

Však to je to, co tvrdím. Kondenzátor s vyšší teplotní odolností výrobci nepoužívají, protože se nevyplatí. Pokud něco trpí teplotou, je to poddimenzované. Kdyby byl naddimenzovaný, tak mu ten topící chladič nemůže vadit a nemohl by tedy sloužit jako kurvítko. Tím se kruh uzavírá. Prostě se vyrábí levně a aby to nic nevydrželo, pokud tedy budeme zastávat teorii kurvítek...

Nejsem sice elektrotechnik, ale dimenzování součástej je přeci jasné. Pokud polezu na skálu, tak si vezmu sebou lano, které unese osobní automobil, ne?

ernie:

já schválně psal o těch kondenzátorech, není důvod dávat teplotně odolnější / dražší kondenzátor, stačí jej přestat dávat úmyslně do teplejších míst - to výrobce nic nestojí a přesto to neudělá.

Kurvítka prostě existují. Výrobek kde bylo poprvé použito řízené životnosti (lidově kurvítko) byla žárovka - když došlo k její masovější výrobě.

Například ozubené plastové kolo v tiskárně, odlehčené pomocí otvorů, nemusí být odlehčené - je plastové, takže dejme tomu je to úspora materiálu / plastu. Jako náhodou je odlehčovací otvor v místech kde je nejméně materiálu díky tvaru hřídele a už to tam celkem pravidelně praská, stačilo při návrhu změnít polohu odlehčovacích otvorů proti hřídeli o malinký úhel a najednou by z nejslabšího místa, bylo nejsilnější.

Delší příklad - flexkabel vedený přes ostrou hranu, není důvod aby tam ta hrana byla, ale je tam, flex kabel se časem o hranu přelomí.

atd...

Tak zrovna žárovka asi nebude nejlepší příklad. Viz přechod od uhlíkového vlákna krátkoživotné žárovky k wolframu a inertním plynům, kdy se životnost žárovky řádově prodloužila..

Kurvítko je už ono samotné ozubené kolo z plastu (úspory-jak tvrdím), natož jeho provrtání.

ernie:

Na žárovce byla opravdu aplikována řízená životnost už dávno. Stačí malinko přežhavit a nikdo nic nepozná a životnost je podstaně kratší. Uhlíkové vlákno do toho nepleť a najdi si o tom něco na netu. ;)

hodnocení

0x

bmbx:

přestaň se válet a vysvětli o čem to motáš? Jaký počítač, jaký měsíc? Co to má společného se zavařováním marmelády? Ty si po noční nebo co? *haha*

doplněno 12.04.17 15:17:

Že si dělám prdel, mělo věnování, to je na okraj. Srovnávat elektronkovou TV s transformátorem, laděnýma mezifrekvencema s LCD panelem, měničem a deseti mikroprocesory? Ten brouk stojí stovku ale náplň která ho řídí ti nikdo nedá takže co tam opravovat? U TV z roku 75 jsem postupně vyměnil všechno a dřív nebo později to jelo, dnes buď koupím desku s naprogramovaným broukem nebo jdu procházkou na sběrný dvůr. No flame, ještě zítra a jsou 4 dny volna, žádný stres :-D

wlezley:

Já se nikde nezmiňoval o opravitelnosti a srovnání bylo jen proto že zde krtek zmínil, že se musí točit prachy, ale to je jedno ;)

doplněno 12.04.17 15:52:

Ano to s tím věnováním bylo pro tebe protože se snažíš hodit relativně krátkou životnost výrobků na jejich složitost, jinak to začalo reakcí na krtka. Chci jen vysvětlit, zdali před 40lety se u kapitalistů nemusely peníze tak točit, nebo co, že ty výrobky vydržely déle. Ony vydrží i teď déle když se odstraní "kurvítko". Bohužel softwareová se hledají hodně špatně.

hodnocení

0x

jaja1:

chybí informace jaký je to mudel...

stan*
hodnocení

0x
Já mám nejlepší zkušenosti s elektronikou Panasonic - několik tv a ani jedna porucha,sice jsou taky pořád horší a horší,ale i tak. Naposledy jsem pořídil výprodejový kus za pár šupů a majitelé Lg,Samsungu může s toho obrazu picnout. Sice to byl kdysi taky top model,ale už hóodně postarší,tak nemám smárt,led,wifi,usb,ale zas mám super obraz a pozorovací úhly. Dnes nemá snad ani cenu kupovat nějakou novinku,čím novější tím horší obraz,zvuk.

hodnocení

0x
Ja na Samsung nedam dopustit. Mame od nich cca rok tv, ue48j6272, obraz super, se zarukou na 5 let stala cca 19k. Predchozi samsung 94cm lcd bez led vydrzela 7, 5 roku. Podle opravare by oprava stala tolik, co nova. A ta by byla s lepsimi parametry a zarukou. U te opravy nikdo nezaruci, ze ta par mesicu kiksne neco dalsiho...
ahojj
Dnešní elektronika hrůůza. Máme tv Panasonic Viera plazma a běží už 11let. Asi ještě dobrej kousek :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]