Nejste přihlášen/a.
Dobrý den dobří lidé. Poradil by mi prosím nějaký hodný člověk který ví více než já? Do monitorů vbastluji universální invertory, měním lampy atd atd. Ale teď mi přišly universální invertory, které neměly 4tý pól ADJUST (CTRL...atd) Měli jen PLUS, MINUS a ON/OFF. I přes to, když jsem je vbastlil do monitoru, tak jde JAS i KONTRAST nastavovat PERFEKTNĚ a můj mozek nebere, co teda ten čtvrtý kablík dělá? Invertory vždy bez něj rozchodím a lampy svítí, tak k čemu je tedy ten čtvrtý kablík ADJUST (CTRL...APOD), já myslel, že ten nastavuje JAS popř. KONTRAST (ale to spíš ne) a ještě mi nejde do hlavy, proč u většiny monitorů, které mají na jedné straně CCFL lampy DVĚ, tak bývají označeny barevně – růžová přední – vždyť je to úplně jedno kterou dám do kterého výstupu. Důležité je jen to, aby tam byli obě, aby invertor nepadal a nespálil se. Mohl by mi prosím do tohoto někdo vnésti jasno? Moc a moc děkuji za jaký koli příspěvek,
Jas a kontrast se řídí přímo panelem LCD, to co řídí přímo jas zářivek bývá nazváno podsvit a to nejspíš nefunguje a ani to není moc důležité, protože to nebývá ve velkém rozsahu. Jaká zářivka je kde je jedno.
Teď mě napadá, že u PC monitoru položka "nastavení podsviut" nebývá a nejspíš jas CCFL je řízen zároveň s LCD. Když řízení jasu CCFL bude nefunkční tak se to při běžném provozu nepozná.
U LCD televizí ale položka "nastavení podsvitu" je.
Moc Vám děkuji, vnesl jste mi do toho dost jasno, jen mi nedává smysl tato Vaše věta: "Jaká zářivka je kde je jedno"
Tento monitor je 22" a má jen jednu lampu na každé straně. Ty původní odešly a vzaly s sebou i invertory. Vše jsem vyměnil, ale invertory jsem musel objednat jen dvoj výstupové. Mám tu samé pro 4 lampy a když použiju jen jednu stranu, tak nezapojené výstupy pro CCFL jiskří a shoří. Původní deska Invertorů ale ADJ měla. Tyto invertorty (co přišly z Číny) jsou první, kde CTRL cbybí. Ale chodí to i bez toho velice dobře.
Jen se neumím vypořádat s problémem televize 26", kde je lamp 5 . Originál invertortory jsou nesmyslně drahé a když použiji ty z Číny, tak nemůžu jednu lampu připojit, protože invertory pro jednu lampu (abych mohl obhospodařit i 5. lampu) chodí cca do 18V napájení (ikdyž prodejce uvádí že jdou do 28V). Ze zdrojové desky mi leze 24V, takže invertor pro pátou lampu nenaběhne. Zkusil jsem to srazit odporem, ale ten musí být 6W, což se mi nelíbí, aby v TV topil ještě odpor. Jsem z toho dost bezradný, jak zprovoznit 5tou lampu.
Moc Vám děkuji za odpověď. Michal
To s tou zářivkou bylo myšleno na otázku kdy jsou na jedné straně dvě - tak je opravdu jedno která je přední a která je zadní. Výstupy invertorů musí být zatíženy, většinou invertor by měl poznat, že je výstup volný a okamžitě se vypnout, ale to ty čínské náhrady asi nemají. Ty výstupní napětová trafa jsou dvojitá? Co spojit dva výstupy sekundáru k sobě? Vznikne jakoby jeden výstup jen s větší zatížitelností, nebo se podívat do obchodu s náhr. díly AME, nejsou úplně drazí a invertorů mají docela velkou nabídku. Já u nich kupuji CCFL trubice, cena přijatelná a mají snad úplně kompletní sortiment délek, tvarů a průměrů - všechno skladem, příjde mi to až neuvěřitelné u takového druhu zboží
Nevím, jak Vám poděkovat, moc jste mě posunul kupředu. Obchod je fakt skvělý a budu ho navštěvovat. Bohužel desku invertorů pro pět lamp tam mají v přijatelné ceně, ale jestli to dobře chápu, tak je pro úhlopříčku 24"a já mám 26"a nevím co by to provedlo - a vyhodit peníze se mi nechce. To mě spíš láká představa zkusit opravit ty půvní, protože kdaž nejdou vůbec, tak to nejspíš nebudou trafa, ale nějaká součástky ještě na začátku - společná pro všechny primery.
Jen s cenama za lampy a invertory je to s číny úplně, ale úplně jinde. U invertorů je to jedno kolik jich jich koupím, ale lampy třeba do 24"když koupím 10kusů, tak sice 3neděle čekám, ale jedna pak vyjde do 40Kč a to je hergot rozdíl.
Jestli by jste byl ještě tak moc hodný a poradil mi, jak to poskládat. Toto je deska z TV - originál co nejde:
A pomocí tohoto, bych to potřeboval nahradit:
1. pro 4 lampy
2. pro 1 lampu, ale ten na 24V nenaskočí (max do 18V)
3. nebo odlamovací po kolika chci, ale taky naskočej jen cca do 18V
4. A nebo to nějak vymyslet pomocí těchto, ale co udělat s nezapojenou lampuo? Jenže zase uvádějí max do 22"
5. pak je ještě druhý typ:
Byl by jste tak moc hodný a poradil mi, jakou cestou se vydat? Ještě mě napadlo řešení - tu prostřední 5. lampu prostě nechat na ozdobu, ale nevím, co by to provedlo s podsvitem.
Moc a moc Vám děkuji. Michal
Je mi jasné, že ceny v Číně jsou úplně jinde, ale nikdy jsem nepotřeboval takové množství trubic, navíc investovat kolem 300Kč do opravy TV nebo monitoru mi nepříjde zase úplně moc i když je to 10x vyšší cena než v Číně.
Úhlopříčku 24" nebo 26" bych asi vůbec neřešil.
- Nadbytečný invertor lze zatížit obyčejnou malou zářivkou a taky to šlape
-Nezapjovat jednu prostřední lampu a nechat jí na ozdobu, zase úplně moc se to neprojeví, ale znát to je.
Když jsou invertory tak háklivé na napětí a makají jen do 18V tak bych srazil napětí STEP-DOWN DC-DC konvertorem, ten je téměř bezztrátový - čili vůbec netopí a v číně jich mají hafo a taky za směšné ceny.
Já Vám moc děkuji, ano máte pravdu, 300,- za opravu bych taky neřešil, ale když připočtu poštovné z Hradce, tak jem na 500,- a kdyby to pak nešlo nebo shořelo, tak 500,- je pro důchodce dost citelná ztráta. Tak fakt nevím.
Jestli jsem Vás dobře pochopil, tak bych 5.tou lampu připojil na jeden výstup a na druhý dal nějakou třeba ze 17" a tu nechal svítit uvnitř televizoru? To by bylo řešení docela dobré, ale zase to má háček v tom, že u invertorů všech typů pro dvě lampy uváděj max pro 22", takže bych musel použít invertory pro 4 lampy a to už bych musel vbastlit ty lampy do TV 3 a to už je dost nemilé.
Kdyby jste byl tak moc hodný a poradil mi nějaký ten měnič (odkaz alespoň na jeden - a já už se chytím) a použil ty odlamovací invertory ať už pro tu pátou lampu nebo pro všech pět. Bohužel to má zase háček v tom, že u těchto jednovýstupových neuváděj maxim délku lampy vůbec. Uvádějí jen max napětí 28V a to není pravda, když chodí do 18V a televizor má psáno 24V, ale naprázdno leze z napájení pro invertor 31V. Vědět alespoň nějaký ten měnič, tak objednám zkusím.
Taky nevím, co by mi udělalo, kdybych do jednoho výstupu pro lampu dal lampu pro 26" a do třech dalších pro 17".
Pozn. mimo téma. Když objednám lampy po 10, tak je časem zužitkuji. Nejen, že uváděná délka trubic se trochu liší od skutečné, ale objednal jsem 10ks pro monitor 22" 16:10 a povedlo se mi je nacpat i do 22" 16:9, ale je to fakt na doraz a do dalších 22" jsem objednal raděj o 2mm kratší
Poradil by jste mi ty měniče?
Moc děkuji, Michal
S výměnou invertorů zkušenosti nemám, takže těžko mohu něco doporučovat, zatím jsem neměl problém tohoto druhu.
Pokud je na invertoru udána maxímální délka, tak bych vůbec neměl problém tam dát CCFL trubici i mnohem delší.
A jak jsem psal pokud je problém s napájecím napětím invertoru, tak použít DC-DC step-down, je malinký a bezztrátový.
Moc, Moc děkuji. Michal
Prosím Vás, nebyl by jste ještě tak moc hodný a ještě mi neporadil s posledním monitorem? 24" Jsem si nechal nakonec, že si ho opravím pro sebe, ale neopravím. Po tolika opravách jsem zjistil, že nevím vůbec nic! Tam nejsou invertory (jen malá destička propojaná s displayem kšandama). Nevíte o co se jedná - vždyť to je desítek opravenejch monitorů, ale tohle jsem neviděl ani v žádný televizi. Žádný vysokonapěťový trafo. Nevíte o co jde?
Stejně ho neopravím, protože ikdyž je vše hezky na deskách popsáno, tak zdroj dává hladkých 5V a povel ON ze základní desky jen škubne a neudrží se a adj. cykluje. Se základovkou toho moc nesvedu. Má jen dva koďany a ty se na pohled zdají být dobré.
Prostě jsem mimo a display jsem ani nerozebíral (stejně by to bylo zbytečné) v obavě, co mě tam čeká.
Moc Vám děkuji za ochotu, další monitory ouž na opravu nemám.
Dovolil bych si tvrdit, že monitor má podsvit pomocí bílych LED a i na pohled dobrý kondenzátor může být špatný.
Děkuji Vám, moc mi to pomohlo, myslel jsem, jestli nejde o plazmovový monitor - ten vůbec neznám a ani nevím,čím vším se liší.
Ještě jednou moc děkuji, zkusím mu dát ON natvrdo a uvidím.
Děkuji, M.
Dobrý den, nebyl by jste ještě tak moc hodný a neporadil mi s tímto: Už se mi povedlo složit základní desku a display z různých monitorů a ostatní uspůsobit. Např. 17"desku do 19"monitoru a 22"desku do 24"monitoru a funguje to dobře, když nevím, jestli max. rozlišení dělá LCD display nebo základní deska.
Teď mám problém se 4 monitory 19", které jsou stejné a nemají zdroj (jen konektor pro adaptér na 12V. Ve všech je závada na základní desce ( pokaždé jiná) a v některých případech nejsem schopen posoudit, jestli je to deskou nebo vlastní LCD plochou.
Mám tu ty samé monitory, ale 17" s dobrýma deskama, ale nepasuje mi konektor do LCD. Na první pohled je stejný, ale při pohledu má jeden druh plošky a druhý dutinky - jinak by byly schodné - ale prostě to není záměnné.
Našel jsem v Číně řešení, kde mají cca za 600,- celé vnitřenosti monitorů (ZD, destičku s tlačítky, desku invertorů, napájecí konektor 12V a všechny kabely). Přesně, co potřebuji, ale z fotky (ani po zvětšení) nejsem schopen poznat, jestli konektor do displaye je s ploškami (ten který potřebuji já) nebo ten s dutinkami. Konektor na druhé straně kablíku do ZD se liší na první pohled.
Nemohl by jste mi poradit, jak postupovat, abych zjistil, jestli nabízený set má konektor do LCD s poškami a nebyhodil tak z důchodu zbytečně 600 Kč?
Pozn. Těchto setů je velké množství na výběr a některé mají dokonce na konektoru do LCD menší počet drrátků - to nechápu proč. Já jich mám 24, pak 3 piny neosazené a ještě tři osazené, takže celkem 27 vodičů. Proč jich je někde méně? a jak poznat, abych vybral set se správným konektorem do mého LCD?
Moc a moc Vám děkuji za odpověď. Michal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.