Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s fotobuňkami pohonu brány NICE

Od: hruska* odpovědí: 10 změna:

Máme elektricky otevíranou bránu technikou od výrobce NICE.

Dopoledne vždy funguje jak má, ale odpoledne začnou fotobuňky cvakat, jako by byla přítomná překážka v paprsku.

Brána potom nejde zavřít. Pouze otevřít.

Nejsem jediný kdo se setkal s tímto problémem - zde je půl minutové video s tím samým problémem.

Prosím Vás - věděl by někdo co s tím?

Děkuji

Problém s fotobuňkami pohonu brány NICE
Problém s fotobuňkami pohonu brány NICE #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Oroseny a castecne nepruhledny bych to cekal rano:-/
Nejsou streva uvolnene?

hodnocení

0x

Skúste na začiatok pricloniť snímače tak aby na ne nesvietilo slnko či to bude robiť to isté.Stačí len tak pridržať papierový kartón.

Ráno chladněji, odpoledne teplo, může to být také studeňák. Zkontrolujte letované spoje.

hodnocení

0x

Řešil jsem ten samý problém a nevěděl jsem už co s tím.. Nakonec jsem je rozdělal a v jedné byl obrovský pavouk...

zajixxx*

řešil jsem to samé, v řídící elektronice byl jmper pro volbu napětí pro fotobuńky, a samozřejmě uvlolnený, otevrtit vzdycky slo, ale zavrit se tomu nechtelo...

petrf*
hodnocení

0x

Vyskytl se mi stejný problém. Mohu se zeptat, jak jste to vyřešil?

Předem díky za odpověď

petrf*

Čidlo cvaká i v noci, včetra jsem se na to byl podívat po jedenácté, takže asi od záření sluncem nebude.
Dnes jsem čidla rozebral a opravdu na zadní straně tištěného spoje byla velká pavučina (u obou čidel), krytky byly čisté. nechápu jak se tam ty "breberky mohli dostat". Čidla jsem kompletně vyčistil, ale nepomohlo to :(

Asi bude vadné čidlo, na druhé straně běhalo asi šest let v pohodě, tak se asi unavilo. Po svátcích koupím nová...

Problém s fotobuňkami pohonu brány NICE #3
petrf*

Tak jsem koupil nová čidla a po výměně vše opět funguje.

tom75
hodnocení

0x

Ahoj,

sice je toto téma už starší, ale jelikož jsem se nedávno sám setkal u mé brány přesně s tímto problémem, tak zde popíšu řešení v mém případě, třeba to někomu pomůže.

Problém jsem měl totožný - z jednoho snímače (co pracuje jako přijímač IR paprsku, tedy ten se svorkovnicí na 5 vodičů) se ozývalo cvakání relátka jako při překážce, červená kontrolní dioda svítíla nebo problikávala (už přesně nevím) a vrata šla pouze otevřít. Pokud jsem snímač vyjmul kvůli proměření, tak po vrácení určitou dobu (max den ) fungoval, pak se závada objevila znovu - přišlo mi, že při větší okolní zimě se závada objevila rychleji. Po otevření snímače jsem uvnitř našel kromě pavučiny i několik mrtvých mravenců na spodku plošného spoje pěkně "ležících"mezi několika kontakty, tak jsem předpokládal, že ty mrtvolky mohly způsobovat částečný zkrat (což se mi stalo už dříve v jiných případech) a díky tomu nefunguje správně spínání relátek. Nicméně pouze očištění plošňáku závadu nevyřešilo. Opticky vypadaly všechny součástky v pořádku a i po základním proměření kondenzátorů, tranzistorů (kdy jsem součástky nechal osazené na plošném spoji) a po zevrubné kontrole všech spojů v amatérských podmínkách (nemám nastavitelný zdroj, nenašel jsem vhodný adaptér dávající 24VAC a dráty od brány jsem si domů nevytahal), jsem zkusil vypájet obě relátka kvůli kontrole jejich funkce (12VDC bych doma sehnal). Při jejich opatrném vyjmutí se ukázalo, že kontakt ovládací cívky jednoho z těch dvou relátek byl v těle toho relátka uvolněný (nožička zůstala v plošňáku), což podle mne vysvětlovalo to podivné chování:

- pokud bylo relátko domáčknuté k plošňáku (což jsem nevědomky dělal při zpětné montáži snímače po jeho prvotní kontrole), nebo pokud z jiného důvodu, např. vlivem teploty okolí, byl kontakt +- dobrý, tak čidlo fungovalo.

- v případě částečného přerušení kontaktu k ovládací cívce, k čemuž mohlo dojít právě vlivem měnící se teploty v noci a přes den, relátko přestalo pracovat správně.

Vyměnil jsem tedy relátka obě (sehnal jsem ekvivaletní, ale od jiné značky, a u toho původního a zatím funkčního relátka jsem nechtěl riskovat, že brzy odejde také) a od té doby brána opět funguje jako dříve.

Odkaz na původní relé: např. zde - asidesigner.com/...

Odkaz na relé, které jsem použil jako náhradu - ges.cz/...

Cena za nová relátka byla necelých 100,-Kč, největší "cenová položka"tak byl samozřejmě obětovaný čas - tak třeba tento můj příspěvek díky tomu pomůže někomu dalšímu problém vyřešit rychleji.

hodnocení

0x

Dobrý den, mám stejný typ pohonu brány a v podstatě i podobné problémy. Ty se začnou projevovat jak venku stoupají teploty, tzn. v zimním období se problém téměř nevyskytuje, od cca dubna stoupá intenzita výskytu.

Můj problém nastává z 90% při zavírání brány, kdy se zničehonic a v různých pozicích brána zastaví a okamžitě jede opačným směrem. V 10% to dělá při otevírání brány. Někde jsem četl, že problém vyřeší nastavení větší síly, ale to nepomohlo. V elektronice se moc nevyznám, myslíte si, že problém bude v relátku jak píše jeden z diskutujících?

Mám tento typ čidel: 1pohony.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]