Nejste přihlášen/a.
Panning
Ta závěrka je delší, ale záleží na použitém ohnisku a každopádně to chce cvik, není to záležitostí jen rady.
Režim závěrky nebo manuál. Tady bych to viděl tak na 1/40 až 1/50, záleží na použitém ohnisku, ale lepší je začít s ne moc dlouhými. Je to dost rychlý pohyb, vypnout stabilizátor, manuální ostření s předostřením na snímací pozici. Jo a až zaměříš v hledáčku vlak a do doby než jej sejmeš na předostřeném místě, tak se nadechni a zadrž.
No, budeš tam muset u té trati strávit celý den, většinu fotek vyhodíš
Jak píše ernie, otázka zní jak fotit a ne jak matlat v editoru
Chce to určitý odstup a delší ohnisko, to pak není problém sledovat i rychle jedoucí vlak a při vhodném expozičním času se pozadí rozmaže. Není nad to si to vyzkoušet a laborovat. Proč z toho dělat vědu, v dobách filmu kdy byl vidět výsledek až po zpracování to mohl a byl mnohdy problém, ale v dobách digifotografie kdy je vidět výsledek hned, (a neplýtváš fotografickým materiálem) tak není nic lepšího než fotit a zkoušet různé možnosti. Nebudeš mi věřit, ale tím se nejvíc naučíš co kdy a jak nastavit, aby byl očekávaný výsledek pokud možno na první pokus
chce dobrý aparát. Kompaktem nebo mobilem takovou fotku neuděláte.
A hlavně to chce cvik, protože vlak musíte sledovat a objektiv udržet přímo ve směru na jedno místo lokomotivy. Dále se musíte naučit zmáčknou spoušť přesně ve správném okamžiku. O čtvrt vteřiny později už může být pozdě. Viz moje fotka dole, kdy jsem se marně snažil z profilu vyfotit závodníka na motorce, který jede na plný plyn, rychlost minimálně 250. Fotek jsem udělal asi deset, tato je nejlepší z nich.
Napadá mne, že si musíš najít useky železničních tratí, kde je více koleji vedle sebe.
Vlaky se musí pohybovat přibližně stejnou rychlostí, takže vlak na fotce nebude rozmazaný, protože vůči druhému vlaku ze kterého fotíš se nepohybuje.
Naopak veškerá příroda okolo bude neustále ubíhat a proto bude rozmazaná.
Kolik takových míst na železnici je a jak zajistíš, aby jely vlaky přesně jak potřebuješ, to nevím. Spíš to bude dílem náhody.
Colombo, to snad nemyslíte vážně . Mno, ono by to fungovalo, ale to už by bylo jednodušší fotit z auta, jedoucího podél trati. Ovšem i tak to považuju za vtip
.
Editory umí víc věcí.Nejprve se z jedoucího vlaku(jiného dopravního prostředku)vyfotí krajna a pak se do toho nakomponuje stojící vlak.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.