Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v zahradním jezírku čerpadlo pro potůčky a jezírka s filtrem Pontec Pondomax Eco 2500, 50853, 2500 l/h.
Nyní jsem zjistil, že čerpadlo probíjí, což bude závaza když mi to zabíjí rybičky v zahraním jezírku, probíjení není silné ale rybičky v okruhu cca 20 cm dostávají zásah, únik je evidentní i při sáhnutí pod vodu k oblasti kde je čerpadlo. Máte nějakou radu jak by se dalo opravit?
Bohužel čerpadl ose dá rozebrat a mám strach aby i z dalšího čerpadýlka nebyla po roce fungování tato možnost nebezpečí pro ryby.
Reklamace není možná z důvodu, že asi kuna nebo liška překousla kabel, který jsem opravil, ale ponořený ve vodě není a čerpadlo stále probíjí...
Takovou věc bych okamžitě vyhodil a pořídil si něco na bezpečné napětí (12V nebo 24V). To v případě nejhorší závady nikomu neublíží.
Pokud je to po opravě kablu není spíš problém např. v prohození fáze a nuláku? Pozor na barvy vodičů už se mi stalo že byla fáze na modrém číňani si s tím nedělají problém
nunici:
prohození fáze a nuláku nemůže za žádných podmínek způsobit probíjení
Buď je spotřebič zapojen dvoužilově a tam dochází k prohazování fáze a nuláku běžně a nic se nestane, protože spotřebič musí splňovat tkzv. dvojí izolaci. Ty snad máš na dvoukolíkové zástrčce označeno jak jí strkat do zásuvky
Nebo je spotřebič připojen trojžilově (s ochranným vodičem) tam už fázi s nulákem jentak neprohodíš, ale posledních el. předpisů nemusí být v zásuvce fáze na levé straně. V tomto případě možnému probíjení zabrání ochranný vodič.
teoreticky by nemělo, další věc jestli je spínaná fáze nebo nulák, dělá to občas problém u bojlerů a podobných zařízení kde by měla být spinaná fáze ale jde do zařízení tzv. z druhé strany zvlášť v kombinaci s horším zemněním
nunici:
u zařízení s pohyblivým přívodem (šňůrou do zásuvky) se správně mají spínat / rozpínat oba vodiče, protože jak jsem zmínil, už není nikde předepsáno, že fáze má být v zásuvce na levé straně, ale platilo to i když podle předpisů byla fáze vlevo. Boiler a jiná podobná zařízení by neměla mít pohyblivý přívod, jsou napojena pevně, pak stačí jeden spínací kontakt a ten by měl odpojovat fázi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.