Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo pro potůčky a jezírka

Od: lpucelik odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám v zahradním jezírku čerpadlo pro potůčky a jezírka s filtrem Pontec Pondomax Eco 2500, 50853, 2500 l/h.

Nyní jsem zjistil, že čerpadlo probíjí, což bude závaza když mi to zabíjí rybičky v zahraním jezírku, probíjení není silné ale rybičky v okruhu cca 20 cm dostávají zásah, únik je evidentní i při sáhnutí pod vodu k oblasti kde je čerpadlo. Máte nějakou radu jak by se dalo opravit?

Bohužel čerpadl ose dá rozebrat a mám strach aby i z dalšího čerpadýlka nebyla po roce fungování tato možnost nebezpečí pro ryby.

Reklamace není možná z důvodu, že asi kuna nebo liška překousla kabel, který jsem opravil, ale ponořený ve vodě není a čerpadlo stále probíjí...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Takovou věc bych okamžitě vyhodil a pořídil si něco na bezpečné napětí (12V nebo 24V). To v případě nejhorší závady nikomu neublíží.

doktpr365*
hodnocení

0x

Vyhodit dokud se nikomu nic nestalo. Na kabel existují gelové spojky které jdou použít i do vody ,ale cena je vyšší.

hodnocení

0x

Pokud je to po opravě kablu není spíš problém např. v prohození fáze a nuláku? Pozor na barvy vodičů už se mi stalo že byla fáze na modrém číňani si s tím nedělají problém

nunici:

prohození fáze a nuláku nemůže za žádných podmínek způsobit probíjení *bzum* ;)

doplněno 26.03.17 15:02:

Buď je spotřebič zapojen dvoužilově a tam dochází k prohazování fáze a nuláku běžně a nic se nestane, protože spotřebič musí splňovat tkzv. dvojí izolaci. Ty snad máš na dvoukolíkové zástrčce označeno jak jí strkat do zásuvky *haha*

Nebo je spotřebič připojen trojžilově (s ochranným vodičem) tam už fázi s nulákem jentak neprohodíš, ale posledních el. předpisů nemusí být v zásuvce fáze na levé straně. V tomto případě možnému probíjení zabrání ochranný vodič.

teoreticky by nemělo, další věc jestli je spínaná fáze nebo nulák, dělá to občas problém u bojlerů a podobných zařízení kde by měla být spinaná fáze ale jde do zařízení tzv. z druhé strany zvlášť v kombinaci s horším zemněním

nunici:

u zařízení s pohyblivým přívodem (šňůrou do zásuvky) se správně mají spínat / rozpínat oba vodiče, protože jak jsem zmínil, už není nikde předepsáno, že fáze má být v zásuvce na levé straně, ale platilo to i když podle předpisů byla fáze vlevo. Boiler a jiná podobná zařízení by neměla mít pohyblivý přívod, jsou napojena pevně, pak stačí jeden spínací kontakt a ten by měl odpojovat fázi.

miloslsva
hodnocení

0x
Bohužel jsem si váš příspěvek přečetla až nyní kdy mám v jezírku rybičky mrtvé po zásahu el.proudem z čerpadla PondoVario a nikdy by mě nenapadlo že je toto možné že je něco tak nebezpečné v prodeji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]