Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč vypadne chránič?

Od: magdon® odpovědí: 12 změna:

Před časem jsem se tady na tenhle úkaz už jednou ptal, ale uspokojivou odpověď jsem nedostal. Dneska jsem se s tím setkal znova, tak se ptám ještě jednou.

V bytovém rozvaděči je v současné době před chráničem připojeno pouze jedno světlo, mezi L a N. Všechny jističe za chráničem mají připojeny pouze přívody, výstupní svorky jsou volné, jističe vypnuté. Odchozí kabely mají na příslušné můstky připojené N a PE, fázové vodiče zatím nejsou připojeny nikam. Když na druhém konci kabelu zkratuji N s PE (na obrázku symbol blesku), vypadne chránič. Dokáže to někdo vysvětlit? Odkud a kam teče vybavovací proud chrániče?

Proč vypadne chránič?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobře, tak já Vám to spočítám.
Odpor 10 metrů měděného vodiče o průřezu 10mm je, nepletu-li se něco kolem 0,019Ω. Proud tímto vodičem procházející při rozsvícené žárovce 200W je 200W:230V=0,87A. Tento proud na deseti metrech vodiče Cu10mm způsobí úbytek napětí 0,87A krát 0,019Ω=0,165Voltů. Těchto 0,165Voltů je na konci N a PE za chráničem, tam kde tyto vodiče spojujete. No, a sečteme-li odpor obou vodičů N a PE dohromady dostaneme 0,019+0,019=0,038Ω. A dosadíme napětí 0,0165Voltů, pak snadno vypočteme proud procházející chráničem 0,0165V:0,038Ω=0,44Amper. Není tedy divu že chránič vybaví. Ostatně to počítání jsem si mohl odpustit. Stačilo konstatovat, že proud tekoucí do žárovky vodičem N se po spojení N a PE rozdělí napůl.

hodnocení

jjjlll - *palec*Tak tohle má logiku. Je to vlastně strašně jednoduché, jen mě to nenapadlo *hi*.

fachman - Vím, že se to neděje jenom u mě a už léta to beru jako fakt. Jen mě právě zajímalo, proč se to děje. Na první pohled je to nesmysl, ale jak vidno, příčina je prostá.

111®
hodnocení

0x

no v podstatě jste si odpověděl Rozdělený vodič PEN na PE + N se již nikdy nesmí nikde spojit! Říká norma...
Ale nechal bych to překontrolovat elektrikářem, který změří zemní smyčku, a izolační odpor rozvodů. Není vyloučen nějaký únik proudu, který vybaví chránič.
Dělá to při vypnuté žárovce na stupu? nebo jen když je zapnuta? Pokd když je zapnuta tak roteče část proudu N přes chráníč na PE a chránič vybaví, protože uvnitř není rovnováha na porovnávacím transformátoru.

hodnocení

Podle Vaší teorie by proud musel téct z uzlu (v kroužku) vodičem N přes chránič a následně vodičem PE mimo chránič zpět do toho samého uzlu. To je podle mne nesmysl. Pokud vím proud může téct jen mezi body s rozdílným napětím a to v tomhle případě není.

Smyčku, ani izolační odpor jsem neměřil (nemám čím), ale jedná se o zcela novou instalaci (ještě nedokončenou), není důvod, proč by něco nebylo v pořádku. Vyhlášku 50 mám, praxi cca 35 let, z toho se nějakých 10 let občasně zabývám rekonstrukcemi bytových rozvodů. A není to porvé, co se s tímhle jevem setkávám, dá se říct, že je to pravidlo.

doplněno 15.03.17 19:40:

jjjiii - jenže mezi N a PE žádný rozdílný potenciál být nemůže. Oba jsou připojeny do stejného bodu a oba mají druhé konce ve vzduchu. Kde by se vzalo sebemenší napětí mezi dvěma stejně dlouhými dráty, připojenými do stejné svorky? No ale zítra teda zkusím napětí mezi nimi změřit.

Proč vypadne chránič? #2
111®

je ten bod rozdělení přizeměn? Tuším že 10mm2.

hodnocení

0x

Je to normální. Mezi N a PE se vyrovnává rozdílný potenciál. Na dosažení vybavovacího proudu stačí jednotky voltů.

doplněno 15.03.17 19:47:

Určitě ten PE není nikde nikam připojený?

Proč vypadne chránič? #3
111®

omyl.

doplněno 15.03.17 20:01:

omyl nepla pro @III, to byl můj omyl a nešel jinak opravit než konstatováním "omyl"

doplněno 15.03.17 20:02:

také si myslím,že je to někde pospojováno, třeba u bojleru

lll*
hodnocení

0x

PE dál pokračuje a je několikrát přizemněn - trubky, pospojení atd., takže jím stále teče část spotřeby z uzlu do Zemně a po spojení se to podle pana Kirchhoffa rovnoměrně rozprostře skrz FI.

nikdo*
hodnocení

0x

Magdone, zkusil jste změřit, jestli opravdu ten proud proteče tím chráničem, a jeho hodnotu? Od toho bych se odpíchl. Jestli to schéma je nakresleno celé dobře, a proud opravdu proteče, tak mi připadá jediná možnost. Zaměřte se na ten můstek kde se dělí PEN na N a PE a dobře se podívejte kam, do kterého místa je připojen N od světla. Za určitých okolností(podle místa připojení) by mohlo byt rozdílné napětí mezi skutečným připojením nuly od světla a bodem rozdělení. Zkuste se na to zaměřit. (někde bude nalomený drát, nebo volná svorka, podívejte se, jestli jste si vy, nebo vás elektrikář, neprohodil někde za jističi nebo chráničem, dva zelené nebo modré vodiče. jestli ty o kterých si myslíte, že jsou zapojené, jsou opravdu zapojené a ty ostatní volné. Vemte si k tomu někoho druhého. Někdy to pomůže.

doplněno 15.03.17 21:37:

Má na to vliv, jestli je světlo rozsvícené nebo zhasnuté, tedy poloha vypínače?

doplněno 16.03.17 18:32:

Tak to skutečné zapojení podporuje moji teorii. Odpor vedení od místa připojení N vodiče světla k místu rozdělení PEN na PE a N, bude o něco vyšší, než odpor vedení od místa připojení N vodiče světla přes fíčko váš zkrat a PE vodič k místu rozdělení.

Při zkratu proteče proud přes fíčko ten zkrat na PE zpět do bodu rozdělení. Kdyby jste si dal práci a změřil na nějakém malém odporu zkratový proud, který proteče, nebo si ho ukázal osciloskopem, asi by to bylo vidět. Ono na těch pár mA které vybaví fíčko, moc velký rozdíl napětí nebude potřeba. A náboj se velice rychle srovná. Já bych hledal tam.

hodnocení

Mezi PE a N jsem nenaměřil žádné napětí, ani měřitelný proud. Dále jsem zjistil, že chránič vypadne pouze v případě, že je světlo před chráničem rozsvícené. Tak jsem si dal tu práci a zjednodušil jsem zapojení na minimum. V elektroměrovém rozvaděči je rozdělený PEN na N a PE. Dál pokračuje kabel 3x 10 mm do bytové rozvodnice. V rozvodnici zůstal připojený pouze jeden světelný okruh (před chráničem). Jinak je vše odpojeno (včetně výstupu fáze z chrániče). Když přímo v rozvodnici zkratuji svorkovnice PE a N, dojde k vybavení chrániče. Při rozsvícené žárovce (před chráničem) chránič vypadne vždycky, pokud je světlo vypnuté, chránič vypadává jen někdy. Jediné co mě napadá, je přechodový odpor vodiče N na svorce (v červeném kroužku) v elektroměrovém rozvaděči. Pak by část proudu pro žárovku tekla z PE do žárovky v opačném směru přes chránič. Změřit přechodový odpor nemám čím, ale šrouby ve svorkách jsou dotažené na krev.

doplněno 16.03.17 10:31:

V domě jsem dělal rekonstrukci elektroinstalace už v 11 bytech. Minimálně v polovině se tenhle úkaz projevil, u ostatních jsem si nevšiml. Při výchozích revizích pak nikdy nebyl nalezen žádný problém. Nezdá se mi pravděpodobné, že by ve všech případech byla pvolená ta samá svorka u odbočení N (každý byt má svoje odbočení). Páteřový rozvod (stoupačka), včetně elektroměrových rozvaděčů, bytových přípojek a bytových rozvaděčů je cca 10 let stará a prošla naposled revizí před 4 roky.

doplněno 16.03.17 10:48:

pletiplot - Výstup L je odpojený přímo od svorky na chrániči (svorka je volná), výstup N pak vede drátem cca 10 cm dlouhým z chrániče na nulový můstek N, všechny další vodiče jsou z můstku odpojeny. Vodič PE je připojen na můstek PE, vzdálený od můstku N 15 cm, rovněž z něj je všechno odpojeno. Oba vodiče (N za chráničem) jsou od sebe vzdáleny cca 5 cm. Kapacita mezi vodiči je v tomhle případě tak nepatrná, že se těžko může nějak projevit.

Proč vypadne chránič? #4

hodnocení

0x

Chránič funguje tak, že porovnává proud ve fázi a proud v nuláku a pokud se liší, tak rozpojí fázi. Můj soukromý odhad je, že mezi fází a nulákem je v prostoru za chráničem nějaká nezanedbatelná kapacita, která umožňuje tok slabého střídavého proudu mezi L a N. Pokud znovu spojíte N a PE, část produ odteče přes PE a chránič se spustí.

fachman
hodnocení

0x

Toto je zcela normalni. Když budu mít chranič a za ním jistič fazoveho vodiče ktery je vypnuty a cvaknu ten kabel tak kleštěma spojím vodiče N a PE a chranič vypadne. Toto se děje všude, ne jen u vás. Nevím proč to tak je, ale je to tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]