Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat na rady lidí co s tím mají nějaké zkušenosti, cena mi příjde dost podobná, resp. u Alana je lehce vyšší ale její základní příslušenství bývá často dost obsáhlé, tudíž předpokládám, že stanice jsou si dosti podobné.
Osobně mi jde primárně o to, abych mohl poslouchat při cestách nejen v autě, ale i na tůrách, navíc pár kamarádů také má CB stanici, takže o zábavu postaráno . Dle všeho je Elix nejen u nás ale v EU celkem dost rozšířen, ale Alan je zase novější, tudíž by mohl mít něco více. Dále také plánuji pořídit pevnou stanici, která by šla použít jak v autě tak "doma", ale primárně bych jí nechal na chatě jen pro zábavu a případně, kdyby někdo šel např. mimo a někdo zůstal v baráku, tak aby se mohli spojit bez ohledu na mobilní sítě, k tomuto jsem si vybral ALLAMAT 409 případně ALBRECHT AE 4200 ASQ nebo PRESIDENT TRUMAN ASC , v tomto mi jde primárně o kvalitu zpracování jednoduchost a možnost právě jednoduchého zapojení jinde než v autě, také aby šlo zvýšit či snížit sílu signálu. Nehodlám se účastnit žádných soutěží apod. Díky za rady.
Ještě mě napadla celkem podstatná věc, je možné u těch vybraných co jsem zde vypsal zaklíčování? Formou DCS CTCSS? Nebo nějaký ekvivalent, je sice faktem že v dnešní době je to skoro k ničemu, protože i v Praze na kopci kde je rádiový provoz dost frekvetnovaný kolikrát nic nechytnete, sem tam kamioňáka ale to je tak vše, především tedy právě PMR které jsou místo dětských chůvyček, což ale nechápu proč nefunguje ČTÚ a neřeší to, ale i tak by to bylo asi výhodné mít tu možnost zaklíčování si frekvence. Jinak jak někdo níže psal, že se nedají skoro sehnat stanice, které plně splňují normy GP, co je tím myšleno? Dle všeho je splňují s tím, že jdou nějakým způsobem "vylepšit" pro případ exportu, což je jasné co je tím myšleno, ale jinak ty GP splňují pokud se nepletu.
A ti kamarádi mají stanice v 27 MHz pásmu? V posledních letech tohle pásmo poněkud vymřelo.
Jak píší kolegové. ani levná stanice nemusí být špatná, pokud nemáte zájem o SSB spojení na tisíce kilometrů. Hlavní je ale dobrá a dobře umístěná a naladěná anténa. Čili jakoukoli staničku a SWR metr (případně s jednoduchým antenním tunerem). Ovšem cimbál (CB) to jsou dlouhé antény a problém s bouřkami, větrem a hlavně majitelem baráku (pokud není Váš). Ručka v přírodě je trochu problém. Les má šílený útlum, ručka mizernou anténu, stanička je plná baterek a má tak půl kila.
Jojo, jsou na CB, je to výhodnější oproti sdílenkám na dvoumetru a 70 cm protože tam je to často plné, navíc u pevné stanice se může využít údajně vyšší výkon než u ruček (to nevím jistě), klidně poraďte nějakou jinou jestli by vás napadla, ale Alana jsem i měl k použití a toho Elixe dost doporučují právě na forech o CB. No a o PMR nemá moc smysl ani přemýšlet, jelikož ty jsou přehlcené a navíc je povolen pouze půl Watt, navíc kolikrát to je (nejčastěji ve velkých městech) používané místo chůviček, nechápu co dělá ČTÚ když toto nehlídá, protože zákon jasně stanovuje maximální délku vysílání i nezneužívání k účelům ke kterým to není určeno (byť trošku kostrbatě formulováno).
2kedar: No to jsem taky moc nepochopil, jak to je, je 40 základních kanálů, ale jsou skupiny (A až E? ) a každá jich pak obsahuje těch 40, nebo tak nějak
. Navíc u mě to pořízení CB je taky právě z důvodu toho, že je tam "mrtvo" a když už se něco chytí, tak je to zajímavé, navíc ta smršť antén, u VHF UHF je to celkem jednoduché, ale tady po tom co jsem si o tom přečetl jsem celkem zmaten
. Jinak tahat sebou mi to nebude vadit, když někam jdeme, tak mám batoh, který má k 10 kilům, tudíž baterry pack navíc mě nezabije, i když je fakt, že když srovnám skoro jakoukoli dualbandku nebo přímo PMR s CB které jsem měl možnost si vyzkoušet, tak to byl opravdu zásadní rozdíl
...
Zdravím.!
Elix Dragon je fajn, jako "ručka". Alan 95 plus, taky. Obě mívají 240 kanálu, jak AM, tak FM.
Jako domácí stanici musíte ovšem při slušné anténě ("Půlka, pětiosmina") zvolit staničku, která má větší selektivitu. Dobré byly "Formelky, Danity". Musela se pouze uravit modulace jinak jste byl za "huhňalu".
Měnily se dva zelené kondíky o kapacitě 42k, za 15k. Zvýraznilo to výšky a tím pádem i srozumitelnost.
Kdysi to byla fajn zábava... Fajn partyja, fajn život. Teď se to jaksi rozprchlo, neboť všichni sedí na kompu.
Na spojení, když jdu třeba na houby, už používám PMR.
U CB provozu je nejdůležitější součástí anténa.! Pokud budete mít opravdový, tím myslím OPRAVDOVÝ zájem o jakékoli
informace, pak se na mě obraťte vnitřní poštou, nebo Vám (v nejhorším případě) pošlu mejla.
Spíše než DNT Formel, bych volil raději její inovovanou verzi DNT Rallye (40 kanálů). Tyto stanice jsou velice jednoduché a za jejich nízkou prodejní cenu mají i velice dobré parametry. Za povšimnutí bych doporučil i některé CB modely od Inteku (již mají moderněji řešenu konstrukci, oproti těmto starším stanicím a dají se nastavit na jiné normy – více kanálů). V ČR je povoleno 80 kanálů – FM s 4W a 40 kanálů SSB s 12W. Mám dojem že je povolena na 40 kanálech i plnohodnotná AM, ale s tím si nejsem teď jist, jelikož se o tom dost diskutovalo. Takže pokud to s vysíláním na CB myslíte vážně, nebál bych se pořídit i statici s těmito druhy modulací.
Jinak pokud mám dodatečně odpovědět na Váš původní dotaz - zda Alana 42 nebo SY-101. Chybu neuděláte ani v jednom případě. SY-101 (OLD verze !, NEW verze už tak dobrá nebyla), je mezi CB nadšenci velice oblíbená.
Poněkud symptomatické je, že v ČR nelze koupit stanici odpovídající generálnímu povolení (aspoň o ní nevím).
A pročpak by nešly koupit? Všechny u nás prodávané radiostanice (radiová zařízení) musí projít státní zkušebnou, kde se zjistí, zda odpovídají našim předepsaným předpisům-normám. Na základě toho se pak rozhodne, zda se takové zařízení dostane do prodeje (teď se nebavím o individuálním dovozu).
Uvedu příklad Allamat 295, která byla pro tuto firmu dělána na zakázku bez AM modulace, jinak by na tehdejší dobu nesplnila legislativu GP a nesměla se tak u nás vůbec prodávat. Ono z počátku devadesátých let to byl u většiny vyráběných stanic problém, jelikož skoro všechny měly možnost vysílání v AM. Proto u nás byl tak omezený výběr továrních CB než třeba v Německu.
Vždyť to není pravda. Koupit se nechá ledacos. Jen se to nesmí používat na území ČR pokud to v ČR není povoleno. Jinde to povoleno může být. Co zesilovače. Prodávají se, jen se nesmějí používat
Asi jste nepochopil původní otázku, námět k diskuzi, či jak by se to dalo nazvat. Bylo řečeno, že u nás nelze koupit stanici odpovídající platnému GP. I to jsem uvedl do závorky, že se nejedná o individuální dovoz, který jste zmínil. Ano, koupit se dá u nás skoro vše, i panenství 14 holky. O legálnosti zde pomlčme. Proto se vraťme k základnímu meritu otázky.
Jen jsem si povzdechnul, že ani po letech nelze koupit zařízení které by splňovalo a současně využívalo GP v plném rozsahu.
Ano, souhlasím. Zde mají výrobci ještě mezeru. Dostupná zařízení, která by to "splňovala" jsou spíše určena pro jiný segment uživatelů - koncesované amatéry. Na CB pásmo tyto stanice moc dobře neposlouchají (jsou tupější).
Ra252: Takže po konzultaci s aktivními CB nadšenci jsem se dozvěděl, že existuje zařízení, které by "využívalo GP v plném rozsahu" a nic neporušovalo. Radiostanice se jmenuje President GRANT II.
Máte pravdu, taky jsem ho včera našel. Vzhledem k frekvenčnímu rozsahu do 30,105 MHz si nejsem jistý, jestli není prodáván s kouzelným zaklínadlem "není schváleno pro provoz v ČR" ..
Je multinormní, tudíž lze nastavit i 40 kanálů (dál se uživatel nedostane). Většina výrobců, kteří uvádí na trh nějakou novou CB stanici, se snaží aby byla multinormní. Tím lze stanici bez nějakého omezení prodávat i v jiných státech, kde například nesedí krok kanálů (viz polsko), a tím splnit místní podmínky konkrétní země. Takže kouzelné zaklínadlo tady není.
A je vůbec žádouci, aby se to prodávalo v době mobilů. Ten kdo chce víc zajede do Holic, udělá zkoušky a je to. Asi není žádoucí, aby si na pásmech každý dělal co chce.
To určitě není žádoucí, aby byl na pásmu chaos. Nýbrž opak je pravdou a v dnešní době je i na amatérských pásmech neskutečný "nepořádek" (když srovnávám dobu minulou s nynější). Je to taky dáno i náročností zmíněných zkoušek a absence zkoušky z morse. Úroveň chování některých lidí na pásmu je přímo tristní. Ale není se čemu divit, je to dáno dnešní dobou... V lidech se vytrácí i takové základní věci jako je pozdrav, poděkování, omluva...
Zdravím.!
Tak to je. Proto sebou na houby už dáááávno netahám CB.
PMR stačí bohatě. Mám tam akumulátory, které vydrží dva dny. Na horách není problém ani tam, kde není signál. Jelikož ho nepotřebujete.
Málokdy se od ostatních vzdálíte na tři kiláky. S jednoduchostí staničky nezbývá, než souhlasit.
Proto "Formel 1".! Za jedinou "vadu", lze považovat pouze to, že má pouze 40.kanálů.
Ovšem v naší republice není více kanálů povoleno.! (zatím). Já mám tři vysílačky, které mají 240. kanálů AM -FM.
V létě, když jsou podmínky, dá se s tím "dohulákat" klidně 1000. kiláků daleko. Mluvit s Talijánama, s Ukrajinskou taxikářkou, či
Španělským tirákem ve Francii.
Chce to jen trochu snahy a nadšení. Je to v podstatě koníček, jako každý jiný. Jen je potřeba přijít, jak na TO.!
Oprava, je povoleno 80kanálů 26.965-27.405(1-40)26.565-26.955(41-80), smí se vysílat i AM a SSB 12W...
Doporučil bych za sebe HYGEN 535 s teleskopickou anténou namísto pendreku. Mám s ní osobní rekord 246km. Formelky, Albrechíci a další jsou určeny spíše do aut protože si berou bez problémů i 0,5A při příjmu (samozřejmě záleží na typu, modelu, atd..)
P.S. Teď o víkendu (29-30.7.17, LPD, cbdx.cz) bude na CB rojení tak třeba naslyšenou. TT
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.