Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vlastním kameru Panasonic HSC 80 SD již 6 let a doposud bez problémů fungovala. Nyní se v případě natáčení videa po zhruba 15 - 20 sekundách objeví na displeji upozornění "Vyskytla se chyba. Prosím vypněte zařízení a znovu jej zapněte" Pokud tak neučiním displej se stejně po další půl minutě vypne. Pokud reaguji na výzvu a kameru vypnu a znovu zapnu celý proces s výzvou k vypnutí se znovu opakuje. Během tohoto "nouzového režimu" lze sice pořizovat záznam, ale ostrost obrazu ve srovnání s dřívějškem poklesla. Nevíte prosím o jak závažnou závadu by mohlo jít a zda se vyplatí kamera ještě opravovat. Děkuji za případné názory a doporučení.
Kromě tepla to může být velký odběr ze zdroje. Například "visí" motor na ovládání ostření, nebo opačně, je špatná baterie která nedodá potřebný proud.
bmbx@ tak jsem to i myslel - objektiv vyjel mimo (otřes, pád) a potřebuje restart, aby si našel reference. Je jasné, že motorek nebude žhavit dráty, ale elektronika jistě pozná, že se točí bez odběru nebo naopak, stojí a přitom má zvětšený odběr. Nechtělo se mi to vysvětlovat do podrobností. Každopádně má smysl nechat zjistit závadu, nejspíš víc uškodilo, že kamera delší dobu nejela. Asi šprajcnutá vazelína
wlezley:
Na ostření se používají malinké krokové motory a ty při zablokování nemají vyšší odběr, ale chyby vyzývající uživatele k zapnutí a vypnutí jsou většinou svázány s nějakou nesrovnalostí a počítá se s tím, že opětovným vypnutím a zapnutím se to srovná. U foťáků to bývá zablokovaný nebo nedostatečně vyjetý objektiv, u kamery by to mohl být bloklý zoom, odhalit jej může zpětná vazba o poloze.
znovu opakuju u krokového motoru jenž se používá na ostření elektronika nepozná nic, krokový motor při zatížení odběr nezvyšuje u zoomu muže být použit malý komutátorový atm to elektronika pozná, ale u kamery by se to projevilo až při zazůmování, u ní zoom nevyjíždí
Děkuji vám za odpovědi. Zřejmě nebude zbytí než to nechat prohlédnout v nějakém specializovaném servisu. Jen na doplnění s poznámkou o baterii. Už nějaký čas dobijím kameru neoriginálním univerzálním kabelem, u kterého podle typu zařízení měníte koncovku (jistě budete vědět oč jde). Dobíjení trvá minimálně 24 hodin, aby kamera běžela s plnou baterií. Když bych dobíječku odpojil po 14-16 hodinách, ukáže se mi na displeji, že baterie je vybitá. Až po těch 24 hodinách baterka "drží". S originálem to dříve trvalo podstatně kratší dobu ale to bylo nebylo a připisoval jsem to stáří akumulátoru. A jako další anomálii bych doplnil to, že dcera před časem užívala kameru s tím, že si ji sama dobíjela a zřejmě otočila vidlici konektoru z univerzálního kabelu o 180 stupňů jinak než má být. Na to mě upozornil opravář audio video z našeho města, když proměřoval dobíječku i akumulátor. Než to opět správně zapojil pochybovačně zavrtěl hlavou, že neví jestli se ta kamera ještě vůbec rozběhne. No a běží tím nešťastný způsobem, který jsem zmínil v úvodním dotazu.Či-li jestli ve světle tohoto doplnění vás napadá,co jsme chudeře kameře způsobili budu rád za případnou doplňující odpověď. Ještě jednou děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.