Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blikače se ovlivňují

Od: junkers* odpovědí: 4 změna:

potřebuji si na vrcholu modelu jeřábu vytvořit efekt tří blikajících (zábleskových) červených pozičních světel. Bude to na vrcholu ramene a na jeho obou koncích.

Zkonstruoval jsem proto obvod s krátce blikající diodou dle obrázku níže, ten funguje bezvadně, ale když z jednoho zdroje (baterie) napájím tři takovéto jednoduché obvody, tak se všechny záblesky synchronizují a obvody pracují podle nejrychlejšího z nich. Potřebuji, aby pracovaly samostatně, vznikne tak efekt "rozfázování" záblesků, což je pro mě žádoucí. Nemůžu je napájet ze třech zdrojů. Jak to zapojit, aby se mi to neovlivňovalo?

doplněno 10.03.17 02:51:

Ještě jsem zkusil takovéto řešení, obvody oddělit diodami, ale ani tak to nefungovalo, opět to blikalo synchronně. Ale ty diody byly na nějaké větší proudy, nemůže to být tím, teoreticky by ty obvody přece měly dokonale oddělit.

Blikače se ovlivňují
Blikače se ovlivňují #2
Blikače se ovlivňují #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jentak*
hodnocení

2x

Synchronizují se nejspíš proto, že ten obvod je citlivý na proudové špičky od vedlejšího blikače. Řešení je použít buď tvrdší zdroj, nebo tři zdroje, nebo RC člen. Tedy každý blikač napájet přes asi 10-100 Ohm. odpor a za něj, směrem k blikači elyt, cca 47M - 100M / nap. napětí plus něco.

junkers*
hodnocení

Přesně, už jsem na to přišel a odzkoušel to. Funguje to takhle dobře s tím kondenzátorem na vstupu, ten funguje jako jakýsi "temporary" zdroj, a ten je napájen před odpor, ale ne 100R - mám tam 4k7 odpory před každým kondíkem. To se ukázalo jako dostatečné řešení. Ve stavu, kdy je dioda zhasnutá se kondík nabije, a pak ten náboj stačí až na několik minut činnosti zařízení.

hodnocení

0x

Jako první bych u každého změnil kombinaci C1 a R2 tak, aby nebyly stejné. Klidně použít 200μFa 4k7 chce to vyzkoušet. Synchronizují se proto, že se ty nabíjecí časy srovnají, tak to trochu rozhodit. Třeba tam dej trimr a vyzkoušej.

hoststary*
hodnocení

0x

Co takhle to zkusit co nejjednodušeji - Samoblikající LED, například gme.cz/... s poměrně širokým rozsahem napájecího napětí a tím i proudu (LED blikající červená; 3 mm; 60°; 20 mcd; 3,5-14 V; 8-44 mA Frekvence : 1,5-3 Hz Průhlednost pouzdra: difúzní, Barva pouzdra: červená, Vlnová délka dominantní: 625 nm.

Nebo s menší svítivostí Knightbright L-56BHD, opět s velkým rozpětím napájecího napětí, takže se strefíte.

Mají různé napětí, podívejte se do katalogových listů. Například tato má napětí pouze 2,8 V, jiné jsou na 9V, nebo na 12 V, nebo na rozmezí od 9V až do 12 V atd. Ale jistě najdete s vhodnou svítivostí, barvou, rozměry, tvarem i napájecím napětím.

doplněno 10.03.17 13:04:

První odkaz má být gme.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]