Nejste přihlášen/a.
Jaký dig.fotoaparát koupit laikovi,aby s ním neměl moc starostí.
Nikdy s ním nepracoval.
V dnešní době je již prakticky jedno, jaký fotoaparát (mám na mysli tzv kompakt) koupíte pro běžné amatérské focení a tak se rozhodujte spíše podle vkusu, peněženky, intuitivnímu ovládání, případně sympatiím k některé značce. Dnes mají všechny kompakty solidní rozlišení, slot na paměťovou kartu, několik (často až nesmyslně moc) režimů pro fotografování a fotí relativně dobře (na danou kategorii fotoaparátů, samozřejmě). Úplně nejlepší varianta je, v některém kamenném obchodě (klidně v supermarketu) si jich pár osahat a následně jej teprve kupovat
Nebudeme si nic namlouvat, drtivá většina amatérských fotografů nechává přístroj zapnutý v režimu AUTO a seká fotky jak Baťa cvičky, často s naprosto nulovou kvalitou (aniž bych se chtěl kohokoliv dotknout). Je proto pouze nutné si rozhodnout, k čemu fotoaparát bude sloužit - na běžné fotky z dovolené, když půjdete s dětmi do ZOO a nafocení Vánoc lze opravdu sáhnout prakticky po jakémkoliv přístroji.
Přeji šťastný výběr a mnoho krásných fotografií
Plně souhlasím. Nejlepší nechat si pár foťáků v prodejně zapnout a osahat. Z foťáků za 3 - 4 tisíce budou fotky skoro stejné, zato se bude každý jinak ovládat. Třeba u některých se optický zoom ovádá jen "tlačítky", některé mají podle mě vhodnější "páčku" nebo "kolíbku".
Jo a pokud ti v nějaké prodejně řeknou že ti ho zapnout nemůžou tak je to jednoduché - seber se a jdi jinam.
Na to nejde odpovědět, záleží co chceš fotit. Jiný foťák je vhodný na focení v interiéru a jiný třeba na sport. Důležité taky je kolik do toho chceš zainvestovat.
Ale obecně vzato mají všechny digitály velmi jednoduché ovládání, není potřeba se ničeho bát. Mohlo by možná pomoci ovládání v češtině, které už dneska některé foťáky mají. Myslím že třeba Panasonic by mohl být vhodný, jsou ale i další.
Pokud ale nejsi náročný uživatel a chceš jen jednou za čas udělat nějakou fotku tak je to téměř jedno, prakticky všechny kompatky od cca 3 tisíc už umí celkem hezké fotky. Klidně si vyber takový který se ti bude nejvíc líbit.
Dobrý den,
myslím si že pro laika by stačil zcela běžný fotoaparát, v dnešní době je cena fotoaparátu již od 3 tisíc a takovýto fotoaparát má již kvalitní fotografie co se týče z hlediska laika, na běžná focení není potřeba vybírat drahý fotoaparát.
Na začátek dobře postačí i fotoaparár méně drahý, vlastník se s ním naučí zacházet a začne se učit fotit.
Není focení jako focení, chce to mít pár stovek fotek vyfocených aby fotografie byla dokonalejší
Hodně úspěchu při výběru fotoaparátu.
Kompakt, tam jsou všechny jednoduché. Vyberte tam podle ceny, velikosti a pocitu, jak se Vám bude držet v ruce. Kvalita fotek bude v této kategorii vždy kompromisní, to bych tak nehrotil. Snad jen stojí za úvahu, zda by to nemělo mít optickou stabilizaci, ale není nutno, ony ty kompakty toho stejně moc neufotí za horších světelných podmínek.
Já si poslední léta kupoval řadu Canon Ixus, protože byla solidní kovová a tenoučká do kapsy, protože nosím foťák pořád s sebou. Ale třeba ten poslední (Ixus 80) už tak úplně super tělo nemá, je tam dost plastu a nedělá tak dobrý dojem jako předchůdci. Na nějakou dobu jsem měl půjčené Casio, ty mají v těch tenkých řadu Exilim, též jsem byl spokojen.
Pokud to nemusí být do kapsy, tak už máte výběr nepřeberný. Zajímavá je třeba kategorie kompaktů, které se říká někdy ultrazoom: to jsou pořád kompakty, ale se slušnějším objektivem. Manželka fotí třeba časo v noci, doporučili jí na to kolegové PANASONIC DMC-FZ28. Občas s tím taky fotím, připadá mi to velice příjemný foťáček s opravdu velkým zoomem, který zvládne přijatelně i obtížnější focení - například v noci.
Jenom poznámka, ultrazoom není foťák se "slušným" objektivem, je to pouze foťák s velkým rozsahem zoomu (dokážou fotografovaný objekt hodně "přiblížit"). Z hlediska kvality optiky a výsledné fotky jsou ale vždy kompromisní, pokud člověk nepotřebuje velký zoom tak je většinou lepší koupit foťák s "klasickým" cca 3x zoomem.
Můžeme tady slovíčkařit, ale když mám malý kompakt, o nichž jsem psal, ve srovnání s nějakým tím ultrazoomem, třeba tím Panasonikem, o němž jsem psal, tak ten Panasonik je samozřejmě pořád kompakt, ale sklo to samozřejmě JE lepší: je to větší s lepší světelností a výsledky fotek jsou podstatně slušnější než proti tomu malého kompaktu. Rozdíl není zdaleka jen v přiblížení.
Fotíme s těma dvěmi přístroji přes rok a zejména v problematických podmínkách je rozdíl obrovský a NENÍ to jen rozdíl v přiblížení. Vyfotit noční snímek města s malým kompaktem prostě nelze, s tím ultrazoomem jsou už přijatelné výsledky.
Příklad nočního snímku z toho ultrazoomu: http://jdem.cz/bwv22
Ale ano, ani ten ultrazoom není zrcadlovka, to je snad jasné.
Děkuji tak jaký foťák mám koupit?
Má to být dárek a už se mě čas krátí
do 5 tisíc.
Chce to osahat, dojmy bývají až překvapivě odlišné, když si člověk vezme různé stroje do ruky.
Většinou lidé doporučují baterie a má to samozřejmě dobré důvody. Nevýhodou baterií je, že ty foťáky jsou přeci jen trochu větší. Takže pokud chcete malinký, tak to bude spíš aku.
Já vždycky měl prioritu, aby byl foťák malý. Kompakt mám na každodenní focení (výlety pěšky i na kole, v podstatě ho mám neustále s sebou ve volném čase - fotíme mimino, mám blog, kam píšu články o výeltech), takže naprostou prioritou pro mě je malá velikost, a měl jsem vždy s akumulátorem. Potřebuju, abych si ho mohl na chvíli odložit jenom do kapsy u kalhot, a pak zase fotil.
Tělo jsem takhle neřešil teoreticky. Vzal jsem si jich několik v krámu do ruky a bylo překvapivé, jak některé, které jsem chtěl kvůli parametrům, tak v ruce mi připadaly pocitově naprosto fórové. Nechci Vás ovlivňovat, protože to mohl být jen neodůvodněný pocit. Jestli budete brát obyčejný kompakt, tak se fakt nemusíte bát laického úsudku. Nevím, jestli už jsem to psal tady, ale náš počítačový pracovník mě opakovaně upozorňoval, že relativně levné a solidní kompaktní foťáky má posledních pár let Fuji. Ale sám nevím, nemám ho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.