Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohl by mi někdo vysvětlit, proč jsou na stykači propojeny silové kontakty s pomocnými? Je to jak na vstupu nahoře tak dole na výstupu.
Přikládám fotky,děkuji.
Jsem tu s odpovědí. Ony to totiž nejsou pomocné kontakty. Ten je tam jeden, nezapojený, vpravo. Ten modul je kapacitor a měl by sloužit jako korekce účiníku jen je takto kompaktně vyroben přímo k nasazení na stykač.
jo, to jsem napsal blbě, špatně jsem to pochopil z anglického datasheetu
takže je to tak, že tyto stykače spínají a odpínají kompenzaci účiníku, jak už tu padlo, propojené pomocné kontakty a odporové vodiče slouží je zmenšení proudového rázu při sepnutí, protože v tu chvíli se kondenzátor chová prakticky jako zkrat.
Co to je blbosti. Ta černé vodiče jsou rezistory. Horní kontakty sepnou dřív než hlavní (milisekundy). Tím se omezí proudový náraz a hlavní kontakty vydrží déle, rovněž kondenzátorům to prospěje.
Dobrý den,
oni jsou za tímto stykačem zapojeny velké kondenzátory. K čemu to celé slouží? nevíte někdo?
ty máš elektrotechnické vzdělání?
V obvodu střídavého proudu známě 3 základní druhy zátěže. Ohmickou , jako varná konvice nebo přímotop
Induktivní, klasicky motory , transformítory, atd.
Kapacitní, představitelem jsou kondenzátory na vstupu zdrojů spínaných v TV , pro noťasy, ve velkém mne mom. nic nenapadá
Na omických zátěžích zůstává mězi proudem a napětím nulový fízový posun.
Na induktivních vzniká posun mezi proudem a napětím takový, že se proud zpožďuje za napětím.
Tím dochází ve své podstatě k nedokonalému přenosu výkonu. právě díky tomu fázovému posunu.
Vzniká tak zvaná jalová složka , která se na přenosu výkonu nepodílí a zhoršuje energetickou bilanci clé rozvodné sítě.
Aby k tomuto jevu docházelo co nejméně, kompenzuje se tato složka pomocí přidávání kapacit ke strojům a to proto, že na kapcitách dochází také k posunu fáze mezi napětím a proudem ale úplně opačně než na indukčnosti.
Na kapcitě prou předbíhá napětí. Volbou vhodné velikosti kompenzačních kondenzátoru, jejichž hodnota se udává v kVr kiloVolt reaktanční, na rodíl od běžných kondenzátorů, se dosahuje toho, že se vliv induktivní zátěže eliminuje. Samozřejmě se nevynuluje, ale sníží se na přijatelnou hodnotu.
Tahle opatření se týkají velkých odběratelů jako továrny, hotely a jim podobné odběry, prostě průmysl, nemocnice a pod.
V domácnosti se to v zásadě neřeší, protože jejich vliv v celkovém vyhodnocení jalové složky v enegetické soustavě je zanedbatelný.
Tak asi tolik ve zkratce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.