Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení led pásku přímo na Li-ion baterii

Od: loskarlos* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné zapojit cca 1,5m ledpásku 5050SMD 60led/m přímo na Li-ion baterii? Vybral jsem toto. Obojí má napětí 12V. Jedná se o prototip venkovního světla, se kterým chci svítit max 3-4 hodiny naráz a chci pro prví pokus něco levného. S přílišným vybitím bych si hlavu nelámal, jakmile poklesne svítivost, budu nabíjet, nenechám to běžet do úplného vybití. Předem děkuji za případné rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jestli je led na 12V tak to fungovat bude. Ohledně podvybití buďte opravdu opatrný. Jakmile klesne článek pod cca 3V tj 9V celá baterie, tak už bude vícemnéně v háji a už ji nikdy nenabijete na původní kapacitu. Existují na to tzv pípáky, které to hlídají. Říká se jim: Low voltage alarm.

loskarlos*
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověď. Mám ještě doplňující otázku: poznám to na světelném výkonu, pokud napětí klesne? Pokud to bude svítit výrazně méně, pak to stejně bude pro mě nepoužitelné a vypnu to, pokud by byl rozdíl nepatrný, pak ten alarm musím přidat. Děkuji.

hodnocení

0x

Na ochranu před podvybitím existují tkzv. odpojovače, pokud baterka dosáhne svého bezpečného minima tak se spotřebič odpojí. Taková věc je vlastně součástí všech zařízení napájených akumulátory - mobilní telefony, tablety, počítače, fotoaparáty, vysílačka atd i když v nich je to většinou komplikovanější obvod, který se stará o kompletní řízení ohledně baterie, včetně nabíjení.

zajic.cz/...

Pokles svítivosti vůbec nemusí být dostatečně patrný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]