Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přivést video signál do staré Tesly

Od: janekmaki odpovědí: 16 změna:

Zdravím,

dostaly se mi do rukou dvě téměř historické televize. Tesla Pluto a Tesla Merkur. V hlavě mi uzrál nápad na takový projekt, potřeboval bych ale, dostat do televizí video signál. A teď jak na to...

Údajně existují modulátory, které by měly být schopny převést video signál na signál, který by mi "schroustal" anténový vstup, je to realizovatelné? Pokud ano, je to nejlepší řešení mojí situace?

Video signál bych ze zdroje vyváděl SDI kablem.

Děkuji za rady

Jak přivést video signál do staré Tesly
Jak přivést video signál do staré Tesly #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je to možné, ale elegantnější řešení je zabudovat konektor a napojit jej na vstup zesilovače videosignálu TV, kdysi jsem si zrovna TV Merkur takto upravoval.

doplněno 21.02.17 15:21:

jabraka:

modulátor by musel mít ten SETTOPBOX a ne TV, ale o tom zde řeč není. Pokud se nepletu, tak tazatel chce nějaký modulátor připojit k TV aby přes něj mohl přivést vidosignál z nějakého zdroje do TV.

doplněno 21.02.17 15:24:

hoststary:

československá televize zahájila barevné výsílání v roce 75, v 80. letech už mělo relativně dost domácností barevný TV přijímač.

hoststary*

Je hezké, že televize už v době výroby TESLA Merkur a TESLA Pluto vysílala barevně, ale tyto televizory jsou černobílé a i barevný program je nostalgicky černobílý s monofonním zvukem, malou obrazovkou, atd.

hoststary*
hodnocení

1x

Někde v bazaru si pořiďte settopbox s modulátorem ( například tento).

Do settopboxu se přivede signál z antény, ten ho zpracuje na signál pro analogový televizní přijímač a pak ho v modulátoru namoduluje na nosnou vlnu odpovídající asi tak 39. kanálu a tento výstup se dá přivést kouskem koaxiálního kabelu do anténního konektoru televizoru. Televizor chvilku ladíte a naladíte zhruba na 39. kanál a jemným laděním chytnete signál z modulátoru, který nese digitální signál DVB-T. No a bude to hrát, Pěkně černobíle jako v 80. letech minulého století.

janekmaki
hodnocení

Potřebuji do TV dostat video signál z externího zdroje (např. z PC), ne z antény.

hodnocení

1x

Modulátor jde pořídit samostatně. Třeba ten nebo tento. Nebo set-top box s RF /...

doplněno 21.02.17 19:06:

Záleží jen jaký máte konektor na tom SDI kabelu.

jabraka*
hodnocení

0x

Protože tyto televizory mají modulátor pro příjem analogové televize,je potřeba použít Set top box.

JABRAKA

hodnocení

0x

"...je to nejlepší řešení mojí situace?"

No, řekl bych, že je to dokonce jediné možné řešení. Abyste do takové televize dostal digitální signál, potřebujete settopbox s modulátorem. Údajně existuje, ale osobně jsem se s ním nikdy nesetkal. Měl jsem kdysi podobný problém a řešil jsem to tak, že jsem měl běžný settopbox propojený kabelem SCART s videorekordérem, který obsahoval modulátor (TV neměla SCART). Z videorekordéru jsem signál (už analogový) vedl do anténního vstupu TV koaxem. Je to trochu nepohodlné řešení, musíte mít zapnutá všechna 3 zařízení.

doplněno 21.02.17 15:26:

bmbx - Vámi popisová úprava je možná dobré řešení, ale laik to asi nezvládne.

magdon:

tazatel se o příjmu digitálního vysílání nikde nezmiňuje, chce do TV přivést videosignál přes modulátor, já tvrdím, že u TV jako je merkur lze vyrobit "videopřípojku" třeba ve formě SCART, pokud se tam vejde konektor *smich*

111®

mají tyto TV trafo, nebo jsou přímo na síťové napětí? Každopádně bych asi použil vyrokofrekvenční trafo pro oddělení. provedení na plexisklovém jádře typu feritového symetrizačního členu. On by to jinak PC nebo jiný zdroj jinak nemusel přežít, kdyby to byl univerzál, nebo kdyby se tam dostalo napájení z TV. Ale mhu se mýlit. Takže prosím o shovívavost.

doplněno 21.02.17 17:40:

jak není schema tak se radí těžko, dávno jsem to vyházel

Tyhle TV mají uvnitř trafo 230V na 12V stejnosměrných, lze je napájet externě přímo z 12V zdroje. (na fotografii je patrný konektor k tomu určený 5 kolikový DIN vlevo dole )

Schema by se na netu určitě dalo dohledat a najít kam připojit kompozitní video není zase takový velký problém

nikdo*

Máš pravdu. Tyhle TV se kdysi běžně upravovaly k 8mi bitovým počítačům na monitory. Dělalo se to kvůli lepší kvalitě obrazu. Návod by mohl být v těch zelených přílohách AR tak někdy z let 1982-1987 . Sám jsem to podle ní kdysi dělal. Myslím, že měly v záhlaví Mikroelektronika, nebo tak něco. Potom ještě vycházely v 602, časopis Mikrobáze, přímo pro uživatele počítačů, ale kde jim je dnes konec... Tam by ten návod taky mohl být.

doplněno 21.02.17 20:42:

hoststary: Nemuselo, ale mohlo. Kdo si nezkusil rozdíl v kvalitě signálu s vynechanou VF modulací, ten může směle tvrdit, že nemusel. Kdo si to zkusil, už to nechtěl jinak. Proč asi ZX Spektra plus a naše Gamy už to měly vyvedené od výrobce? Co myslíte?

hoststary*

... vůbec nic se nemuselo upravovat. Sir Clive SInclair geniálně zkonstruoval svůj Sinclair ZX80 a další verze Sinclair tak, že počítač vybavil modulátorem a tak se počítač místo k samostatnému a drahému monitoru přímo připojil do anténního konektoru běžného televizoru, a podobně pro záznam dat použil obyčejný kazetový magnetofon. Podobně pak pracovaly i další podobné 8-mi bitové počítače Atari, Commodore a další. Jak jednoduché.

hoststary:

ano i VHS byly vybaveny modulátorem i některé settopboxy mají modulátor, DVD přehrávače/rekordéry a stejně je lepší to propojit přímo, protože rozdíl v kvalitě je diametrální, jak zmiňuje nikdo.

to 111® : tomu trafu se říká oddělovací transformátor. Tyto televizory jej nepotřebují, mají galvanické oddělení od sítě.

Pro zamýšlený účel bych použil STB+video sloužící jako modulátor, jhak již bylo navrženo víše.

111®

já vím jak se tomu říká, ale ví to tazatel, když se použije odborný název? oddělovací trafo je i 230/230V že?

lll*

Asi myslíte vytvořit kompozitní vstup, kam připojit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]