Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Objektiv -co to znamená?

Od: christin odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, nijak se ve foťácích nevyznám, ale zajímá mi, co znamená písmenka ft a pod tím m? A ta ležatá osmička? Jak to vlastně funguje? Vím, že na objektivu je zoomovací kroužek, a pak kolečko, čím se nastavuje tohle, ale vůbec netuším co je to*smich* Ani jsem to nikde nemohla najít. Díky za odpověď a pěkný večer

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ft jsou stopy - délková míra používaná v různých zemích, m - no to asi tušíte - jsou metry.

Ležatá osma je nekonečno - prostě je to stupnice, kde se dá nastavit, jak daleko je daný objekt na nějž má být objektiv zaostřen

alten*

... v praxi slouží k zaostření snímku hledáček ( u přístroje s dálkoměrem), nebo obraz na matnici ( jednooké a dvouoké zrcadlovky). Nezaostřuje se většinou podle stupnice vzdálenosti, ale pohledem přes uvedenou optiku - tedy do hledáčku přístroje.Stupnice slouží hlavně k posouzení "hloubky ostrosti". Na jedné stupnici je vzdálenost, na protilehlé stupnici jsou hodnoty clony. Z postavení obou stupnic se odečítá hodnota hloubky ostrosti ( tedy odkud až kam se bude obraz na snímku jevit jako ostrý).

2kedar*
hodnocení

2x

Zdravím..!

Mě, osobně, by taky vcelku zajímalo, co znamená slovo "objekti".

Tak prosím o vysvětlení. Děkuji.

christin
hodnocení

Pardon, překlep.. nestíhala jsem
lll*

Taky mě to zajímalo a pak mi došlo, že se asi jedná o dvě chyby v pravopise. Jednak onen překlep ve slově "objektiv" a druhak chbějící mezery ve větě "objektiv - co to znamená?", což jí dodalo na tajemnosti.

hodnocení

0x
ft jsou stopy a m metry, asi se bude jednat o vzdálenost ostření.

asd1
hodnocení

0x

To je vzdálenost na jakou zaostříš ručně (na objektivu může být přepínání autofocus/ manual focus) ft = feet, m = metr - jednotky délky; ležatá osmička je nekonečně daleko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]