Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nijak se ve foťácích nevyznám, ale zajímá mi, co znamená písmenka ft a pod tím m? A ta ležatá osmička? Jak to vlastně funguje? Vím, že na objektivu je zoomovací kroužek, a pak kolečko, čím se nastavuje tohle, ale vůbec netuším co je to Ani jsem to nikde nemohla najít. Díky za odpověď a pěkný večer
Ft jsou stopy - délková míra používaná v různých zemích, m - no to asi tušíte - jsou metry.
Ležatá osma je nekonečno - prostě je to stupnice, kde se dá nastavit, jak daleko je daný objekt na nějž má být objektiv zaostřen
... v praxi slouží k zaostření snímku hledáček ( u přístroje s dálkoměrem), nebo obraz na matnici ( jednooké a dvouoké zrcadlovky). Nezaostřuje se většinou podle stupnice vzdálenosti, ale pohledem přes uvedenou optiku - tedy do hledáčku přístroje.Stupnice slouží hlavně k posouzení "hloubky ostrosti". Na jedné stupnici je vzdálenost, na protilehlé stupnici jsou hodnoty clony. Z postavení obou stupnic se odečítá hodnota hloubky ostrosti ( tedy odkud až kam se bude obraz na snímku jevit jako ostrý).
Zdravím..!
Mě, osobně, by taky vcelku zajímalo, co znamená slovo "objekti".
Tak prosím o vysvětlení. Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.