Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spouštěč motoru

Od: marous odpovědí: 7 změna:
Dobrý den chtěl bych si vyrobit cirkularku.Mám motor ktery při bere 5/8,2A při 2860ot/min a má výkon 2,2kw pro jeho roztočení a hlavně ochranu bych chtěl použít spouštěč motoru ale potřeboval bych poradit na jaký proud by měl být tento spouštěč nastaven abych nekoupil špatny. Případně se chci ještě zeptat. Přes ten spouštěč se klasicky propojí 3 fáze na motor a 3 fáze na síť a po stisknutí start se motor roztoči po stisknutí stop zastaví? Je to blbá otázka ale na internetu je toho o těch spoštečich málo a nikde jsem nenašel návod jak ho zapojit.
shopelektro.cz/...
Motor mam tenhle
stroje.bazos.cz/...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Tento motor musíte zapojit do hvězdy, takže odpovídá proud 5A. Jen chci říct, že tento motorový spouštěč neslouží k hladkému spuštění motoru, jen jako jeho ochrana. A obávám se, že při každém seknutí kotouče spouštěč vypne a bude vás to za chvíli otravovat ;)

lll*
hodnocení

2x

Dobrý den, uvedený motor není ne cirkulárku dostatečně silný a konstrukčně vhodný. Spouštěč motoru není třeba, protože je možné motor zapojit na 3f jenom do hvězdy. Bohužel.

marous
hodnocení

Jde mi jen o malou cirkulárka cca 320 nebo 250mm kotouč myslíte že mám dát motor napřímo bez spouštěče mám strach aby se neprěhral při nějakém větším rězaní
lll*

Ano, spouštěč je zbytečný, od uhřátí stejně nepomůže teplotu to chce hlídat. Buďto přímo u vinutí tepelnou pojistkou, nebo ji v průběhu práce sledovat ručně a čichivě a vysledovat si jek se motor chová. Hlavně to chce mít stoptlačítko - hříbek na neruční ovládání pro krizové situace, raději víc těch tlačítek. Spínání tlačítky stop/start se dělá pomocí 3f stykacě, start tlačítkem se přivede ovládací fáze na stykač a ta je u stykače zároveň spojena přes stop tlačítko s jednou ze spínaných fází.

dusger*
hodnocení

0x

Právě proto se spouštěče osazují, aby při přetížení vyply. Ale správně by u něj ještě měla být stykačová kombinace a ovládací tlačítka. Je to u malé cirkulárky s motorem z bazaru potřeba? Jen to navyší cenu. Otočný (či jiný mechanický) vypinač musí být stejně u obou.

Právě, že ten motorový spouštěč má i jištění proti zvýšenému proudu a tím zamezí přetěžování motoru a poškození jeho vinutí, zvláště, jedná-li se o dvoupólový motor (který zrovna máte), a který je náchylný na "spálení"vinutí při zablokování; doporučuji použít buď tento 39265 SM1E-6,3 Spouštěč motoru In 4,00 A - 6,30 A spouštěč (a tím to máte vyřešeno), nebo stykač a tepelnou ochranu, která bude zapojena v ovládacím obvodu a ovládaní tlačítky...Osobní zkušenost s motorem Siemens; pokud máte ten motor z odkazu, asi párkrát přetížení vydrží, ale nakonec "odejde"(je to starší typ, trochu předimenzovaný)... ale i tak je to jistější s ochranou...

ja1
hodnocení

0x

Čtu tam na štítku pro 380V proud 5,6A tudíž použít spouštěč 4-6,3A

doplněno 18.02.17 18:57:

Lepší je ale použít stykač ovládaný tlačítky, s tepelnou nadproudovou ochranou, vypínací tlačítko velkoplošné(tzv. hříbek) a cívku stykače na napětí 400V - zapojení mezi fáze. Má to výhodu, že při výpadku napájení sice dojde k odpadnutí stykače, ale po obnovení dodávky již nedojde k náhodnému roztočení motoru a pilového kotouče jako při ovládání zapínání vypínačem nebo spouštěčem (Může omylem zůstat zapnutý, zapnete to do zásuvky a kotouč se nechtěně roztočí.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]