Nejste přihlášen/a.
zdravím, všiml jsem si, že u jedné diody CREE (~3V,3A), jak je ta ploška z kovu 5x5mm tak je na ní asi 3x3mm žlutá aktivní plocha diody a ta je zalitá v plastové(silikonové?) bulce/pouzdru/polokouli. Podle mě má funkci čočky, ochrany proti vzduchu a prachu, tak se s ní něco stalo. Obrázek pro ilustraci, jak dioda vypadá.
když jsem ji vyndal z krabičky, všiml jsem si že má jinou barvu, což mě překvapilo, tak se ukázalo, že je částečně odlouplá a kvůli vzduchu(a indexu lomu) z některých úhlů vypadá šedě. Prostě je ta plastová bulka částečně odlouplá. Stalo se to možná, že když jsem ji kdysi dával do krabičky s víčkem, asi neškovností se povedlo to víčko zarazit do té diody.
Dá se to nějak zachránit (šetrným zahřátím, zalitím, co já vím.)? ty diody stojí okolo 50-100 Kč, mám jich jen pár. Nebo se to dá provozovat i takto? Má dioda osud zpečetěn už?
Zkoušel jsem je rozsvíti na 2.5V (zanedbatelný proud asi do 10mA), a funguje ok. Velký proud (je na 3A dělená) jsem nezkoušel.
jenom pro doplnění. S tou příčinou si nejsem jistý. mohla být klidně vadná při koupi (ale myslím, že bych si toho všiml při pájení) nebo mi třeba upadla (nebo upadl celý blok, kde jich je víc najendou a zrovna tahle se odloupla) nebo jsem do nitřeba jen drknul...
nyní jsem zkoušel 3A a svítí přes 10s v pořádku. Ovšem nemohu zatím změřit jestli je světelný výkon odpovídající zdravým ledkám.
Když ji prosvítím nízkým proudem, aby se na ní šlo dívat přímo (při 3A to vypálí oko...), tak při 0.0007A je vidět, že svítí celá plocha. jen je tam vidět náznak hrany, kde je to nalomené.
obecně se ví, že se tato konstrukce přehřívá a o to víc když není na chladiči..takže to vidím na definitívu.
Dobrý den,
obávám se, že sice nějakou dobu svítit může, ale jak se "čočka" odloupne, bude s ní ámen... Plní tam i ochranou funkci a až se odloupne, na 90% naruší i základní vrstvu diody a ta se ihned spálí. Oprava by byla asi jen dočasná a i tak náročná. Zřejmě prostě o těch 50Kč příjdete, to je "riziko podniku". Občas se to prostě stane.
Použil bych ji někam, kde není vyžadována 100% spolehlivost a kde půjde lehce vyměnit. Potom uvidíte, jak dlouho vyrží...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.