Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení fotoaparátu Nikon D3300

Od: polda* odpovědí: 10 změna:

Vážení kolegové,

potřeboval bych radu na nastavení fotoaparátu Nikon D3300 s objektivem AF-S Nikkor 18-55 mm1:3,5-5,6GII. Měl jsem jiný fotoaparát, ale nyní používám tuto zrcadlovku a trochu neumím... Nyní ke konkrétnímu problému. Potřebuju fotit věci ve fotostanu za použití "bílého"světla - to mám technicky vyřešené, ale neumím nastavit foťák, abych měl bílé pozadí. Stále mám ho šedé a i když provedu úpravu fotek v počítači na Picaso 3, tak to není ono. Zkoušel jsem různé nastavení, ale zatím bezúspěšně. Návod k foťáku mám jen v základní. Mám sice hezký foťák, ale neumím... Díky za radu Karel.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Na stránkách Nikon.cz jsou pl né návody ke stažení. Jinak je to o metodě pokus/omyl, ono se to vychytá.

hodnocení

2x

Pánové, tazatel má pozadí šedé, takže o správném vyvážení bílé to asi nebude, je to jednoduše o špatné expozici. Řekl bych že tazatel fotí na prachsprostý automat, fotoaparát expozici zprůměruje a pozadí pak není bílé. Já bych doporučil zvolit měření exposice s důrazněním na střed (tedy na focený objekt) nebo ubrat EV.

No snad EV přidat, ne? Co já vím, tak automatika tu bílou vyhodnocuje jako přeexponování a tím právě expozici ubírá, proto to je šedé. Jinak taky myslím, že fotí na automatický režim. Pokud chce produktové foto ze stanu, tak vyvážit bílou je potřeba tak jako tak.

hodnocení

0x

Vyvaž si manuálně bílou nejlépe podle originální desky z fotoobchodu a upravuj korekci expozice. Máš OPRAVDU silné zdroje světla?

hodnocení

0x
V rawu bílou vyvážit nejde?

hodnocení

0x
Tak ručně vyvážit bílou, přidat EV. Jak píšiu kolegové.

srry upsal jsem se, přidat EV, ale vyvážení bílé není tazatelův popisovaný problém. Jak jsem psal, misto hraní s EV mu může stačit měření exposice s výrazněním středu, nebo bodové.

Aneb koupím si zrcadlovku i když s ní neumím...a to by bylo abych si tu produktovou fotografii "neuplácal" sám.

"A mám to (sice blbě) ale zadarmo".

doplněno 04.02.17 16:59:

ernie: tak jistě, ale kompenzace expozice, případně i tabulka korekcí dle barvy fotografovaného objektu, to je jeden ze základů fotografie..a dá se samozřejmě použít i na kompaktu když na to přijde.

koupím si zrcadlovku i když s ní neumím

No, já si zase na druhou stranu neumím představit učení se zrcadlovkou, aniž bych si ji pořídil :) Tak teorie je taky dobrá, ale praxe je praxe...

ernie:

fotografické základy si může člověk osvoljí s kdejakým kompaktem a zrcadlovku koupí s tím, že už alespoň tuší v čem bude mít přínos

Pak nelze tápat, jako například - mám místo bílého pozadí šede, co s tím, zkoušel jsem všemožné nastavení...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]