Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
nikde nemůžu najít jak se to počítá tak prosím o radu tady.
Kolik závitů měděného lakovaného vodiče (drát) o průměru 0, 2 mm mám namotat na jádro, aby to napěťově (indukované napětí) odpovídalo 2000 závitům s 0, 15mm drátem (na tom samém jádře). Nemusí to bejt nějak extra přesně. Popřípadně budu rád když napíšete jak se to počítá. Díky
to es: a jako co to má společnýho s dotazem? Na oddělovací nebo přizpůsobovací, dokonce na žádný typ transformátoru se tady nikdo neptal? Otázka do školy zněla, jak se počítá poměr závitů (nebo opačně - výsledné napětí) na transformátoru. A teď konečně buď něčím přínosný, kromě hloupých řečí a poučování.
Je to poměr - počet závitů na jeden volt, Průřez je otázka odebíraného proudu a na tento výpočet nemá vliv.Takže pokud je na stejném jádru namotáno 2000 závitů na jedné straně a potřebuji stejné napětí na straně druhé, musí být zase 2000 závitů.
úplně stejný počet, napětí je přímo úměrné počtu závitů. Podle tloušťky vodiče se mění jen proud ve vinutí. v Odkazu je návrh trafa.
Poměr napětí na primáru a sekundáru je rovný počtu závitů tamtéž. Takže má-li být stejné napětí (naprázdno), bude to stejných 2000 závitů.
(Člověk rozepíše příspěvek, pak se chvilku věnuje něčemu jinýmu a už je třetí )
Klidně jsi se mohl nadále věnovat něčemu jinýmu, nejsi žádným přínosem. Transformátor, který má stejný počet závitů na primiáru i sekundáru se nazývá translátor. Může se používat jako ochrana, protože nepropustí větší napětí, na příklad když do vedení pronikne blesk či vysoké napětí. Já mám zkušenost pouze z telefonie. Pomocí translátorů lze po dvou drátech vyslat více hovorů, aniž by se vzájemně rušily. Ale to už je dnes asi pasé v době mobilních telefonů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.