Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestal se točit motor u pračky

Od: lu2cz* odpovědí: 21 změna:

Dobry den, koupil jsem cca 20 let starou pracku PHILCO W 401, vycistil cerpadlo a trubky od pul kila vodniho kamene, cerpadlo se rozjelo, buben se tocil, ale v prubehu prani cca po pul hodine se prestal tocit. Zkousel jsem pracku bez pradla, ale marne. Myslite, ez motor umrel? nebo je nejaka sance, ze je chyba jinde. Pripadne jak vyzkouset, jestli je motor funkcni. Motor byl horky. Diky za radu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud odešel motor, což je pravděpodobné, seženete v prodejně kde prodávají pračky. Obvykle mají sezbírané pračky od lidí, kam prodali pračku novou. Je tam šance, že takový motor tam budou mít. Řeší to tak i někteří opraváři!

doplněno 02.08.09 13:01:

Je tam kondenzátor. Pokuste se pořídit nový. Stojí pár korun.

lu2cz*
hodnocení

Mate predstavu kde by se mel kondenzator nachazet?

svty*
hodnocení

2x

Tak tenhle typ pračky neznám ale mělo by to být u všeho stejné. Pokud je ten motor na 230V (což by tam mělo být napsané), tak ho můžete vyzkoušet připojením na síť. Podle mě ale ten motor už nepůjde. Bude pravděpodobně zašlý stářím. Ale zkuste to. Možná to skutečně bude někde jinde.

lu2cz*
hodnocení

Tak jsem mu zkusil pomot rucne a roztocil se, ale pri zmene smeru se zase zastavil. Zvlastni je ze i plny buben se tocil a v pulce prani ztratil silu, vypada to jako by neme dostatecny vykon. Kdyz jsem mu jemne pomohl tak i odstredovani nabral rekl bych pozadovane otacky (buben je ovsem momentalne prazdny, plny mokreho pradlo kdovi...) Myslite, ze je potreba vymenit motor nebo by se dal repasovat, pripadne kolik takovy repas zhruba stoji. Diky

doplněno 02.08.09 12:54:

Myslite ze v prodejne pracek budou mit stare motory? To se mi nejak nechce verit...Je mozne motor nejak opravit pokud mu chybi vykon, evidentne uplne kaput neni, kdyz se roztoci pri lehke dopomoci...

Je tam kondenzátor. Koupíte ho za pár korun.

ahojky*

Já bych zkontrolovala uhlíky jestli jsou dost dlouhý a seděj!*klik*

svty*
hodnocení

2x

Ano, na motoru bude typ (model nebo něco takového) a podle toho se dá snadno dohledat.

lu2cz*
hodnocení

TYp motoru? Mam tedy zajit do prodejny pracek a poptat se po starem motoru daneho typu? Dival jsem se na internetu a moc nabidek starych motoru do rpacek jsem nenasel...

Nechodte zrovna do Teska, ale raději zvolte prodejce z kamenného obchodu. Obyčejně jsou ochotnější.

lu2cz*
hodnocení

Tak ja to teda zkusim. Jeste jeden dotaz, jestlize motor funguej, ale nema silu se rozjet, nemuze byt problem jeste nekde jinde? Diky za pomoc

jabraka*

Jak pravil Coteda - vyměň rozběhový kondenzátor ,je to vlastně pomocná fáze.

Pokud se nebude točit správně,dej pračku do opravny,nebo kup novou.

Pokud se díváte, jaký svazek drátů do motoru jde, tak zjistíte že motor pracuje v několika režimech a je řízen ovládací jednotkou nahoře na panelu. Zkusil bych ten motor páč opravář by vás stál víc jak co jste za pračku dali.

lu2cz*
hodnocení

Muzu jeste poprosit o radu jak spravne vyzkouset motor. Jestli se da zapojit primo do site i bez kondenzatoru, pripadne do jakych konektoru z 8 ho zapojit? Nulak je tam asi 3x

Nemáte raději někoho v okolí, kdo vám motor kvajifikovaně prověří. Nerad bych vás měl na svědomí*smich*.

lu2cz*
hodnocení

*smich* To je od Vas hezke, ale zkuste mi poradit, budu opatrny a dobre to dopadne...

lu2cz*
hodnocení

Ptam se proto, ze nez se vrhnu do dalsi zbesile akce chtel bych mit jistotu, ze motor je opravdu odepsany. Duvod proc jsem poridil starou pracku je sice castecne nostalgicky, ale predevsim ekonomicky ;) takže pokud je napr. vadny rozbehovy kondenzator tak za nej tech 100 korun dam, nez zvat opravare nebo shanet novy motor, ktery stoji nekolik tisic.

Pokud máte zkoušečku, tak na drátě najděte fázi. Ten druhý je tím pádem O. dejte nulu na nulu a fázi si brnkněte o některý z volných fázových konců. V každém z kontaktů by měl motor mít pokaždé jiné otáčky. Těžko se to popisuje, ale tak nějak to je. Ale bacha

jabraka*
hodnocení

0x

Ještě bych navrhnul změření jednotlivých vinutí motoru.Pokud se dostaneš do svorkovnice,jsou vidět jednotlivá vinutí podle vycházejících drátů.Pak bych měřil ohmickou hodnotu,pokud je stejná u každého,měl by být motor v pořádku,pokud je přepálený,na jednom nenaměříš nic,nebo nekonečno.Pak už nic nebrání tomu,pračku dát do šrotu.Možná by se vyplatilo navštívit šrotiště,leckdo vyhodí pračku kvůli jiné závadě a motor má dobrý.Pak bych rovnou takový motor vyměnil.

JABRAKA

lu2cz*
hodnocení

Jeste jsem si vzpomnel na podstatnou okolnost, ktera predchazela konci toceni bubnu...Pracka prala a ja zapojil do site vysavac (stejny okruh jako pracka), zrejme jsem pretizil sit a vyrazil jistic, kdyz jsem ho nahodil zpet, pravdepodobne uz se buben netocil...Stale to muze byt ten kondenzator. Mozna Vas napadne jeste neco jineho?

miljan*

Co takhle jistič?

lu2cz*
hodnocení

Jistic? Bylo by mozne aby jistic zpusobil, ze se motor netoci, ale cerpadlo ano?

doplněno 02.08.09 21:26:

Uplne jsem na to zapomnel, ale v tom bude nekde puvodce...sice jsem nezaznamenal zadny smrad, ale nejaka soucastka to zrejme odnesla, otazka je ktera, je mozne ze to byl ten kondik? 100 korun bych do nej obetoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]