Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z kamery do PC

Od: svatoslav odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, zvažuji koupě videokamery cca 5000,- Dá se v této ceně pořídit? Natáčím vlaky... Hlavně ale dotaz zní: jak velká data (nevím, kolik mega má např. minutové video? na foťáku to tak moc mega nemá) zpracovávat rozuměj zmenšovat, je s tím dost práce? Neutrpí kvalita? Následně chci videa vkládat na YT (a z fotáku to tam mám hned... )

Kdo vlastní videokameru a šotí vlaky, poradíte? díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarina
hodnocení

2x

Proč tě zajímá velikost (důležitější je bitrate)? Nechceš to snad rovnou z karty nahrávat? To by mělo šílený bitrate... Dobrý je panasonic gh4, sony alpha 7s (ale až varianta ii).

jofa*

Práce je s tím jako s každým videem, které má trochu vypadat. V editoru videa si jej můžete upravit dle potřeby a použití. Jinak video cca 18 min. 1080p, mpeg4 asi 1.5GB. (bitrate 13000kb/s). Je to dnes klasika.

Jarina: proč nabízíte foťák za 100 000tis.? (SONY)

svatoslav
hodnocení

Zajímá mě pracnost převodu kvalitního videa (zřejmě FullHD) z kamery na web...z fotáku (fotím a točím 10 let) to jde v pohodě, o digi foták mi nejde...pište vy, co máte kamerku a dotaz zní: jak pracné a rychlé je videjko nandat na YouTube?

satak
Hlavně záleží jak rychlé máš internetové připojení...a u mobilního připojení limit FUP.
jarina

já nevím jestli tomu rozumíš, ale jedna věc je, jaké video natočí foťák/kamera. to má obvykle dost vysoký bitrate (>16 Mb/s, HD, 25-50 FullHD, 4K 50-100), což je dost šílené abys to nahrával na web. Zároveň to takhle velké musí být, protože ty foťáky nemají ambice mít realitme enkodér odpovídající datové náročnosti crf 30 (1 Mbps-4Mbps HD-FullHD) a kvalitě slow-placebo. Sice by bylo fajn, aby měla kamera laditelné parametry (jak kvalitu, tak bitrate), ale musela by mít 4jádro i7 na 4GHz... a ani to by nestačilo.

Proto po záznamu nastupuje fáze 2 což je pravděpodobně střih a korekce zvuku i videa (pokud nejsi amatér, který ani nepozná zvuk je nahraný potichu) po které následuje fáze 3 což je rendering z daného střihového programu (pokud tam jsou například efekty, přechody , koláže) a následně fáze 3.5 (!schválně!), což je že buď v tom střihovém programu nastavíš PARAMETRY výstupu (kvalita a datová náročnost - na tom záleží i jak dlouho se to bude enkódovat). Některé programy mají tak tragické možnosti nastavení výstupu že je nutné to renderovat to opět nějakého nesmyslně rychlého téměř-bezztrátového(tím pádem logicky ale zároveň datově náročného) kodeku a až následně udělat fázi 3:5 externím programem typu x264.exe, ffmpeg

svatoslav
hodnocení

Díky, jsem poučený laik...

Mám HD foták s HD videem a chci točit FullHD videa vlaků...ale myslím si, že FullHD už nemá zvládat digi foták, ale kamera...kvalitní, suprové video ve formátu MOV či

AVI. Vadí mi, pokud by minutové video mělo 230 mega - ale možná to nevadí a v poho to na YouTube natáhne za chvíli...

Čili vy, kdo šotíte a publikujete na YT, čím natáčíte videa vlaků ve FullHD? Je lepší digi foták nebo kamerka? Jaký typ?

jofa*

Jsou programy, který Vám to v editoru -export videa- rovnou pošle na Youtube. Jinak tam je spousta dalších výstupu s nastavením bitrate, že nebudete vědět který si vybrat. Jesli natáčite vlaky nebo autobusy je zcela jedno. Budˇsi pořídíte kameru nebo foťák, který umí FullHD, Kamera to je dnes standard HD a foťák skoro každý. Záleží kolik do toho chcete investovat. 5 000 není nic moc.

svatoslav
hodnocení

Čili naivní dotaz: FullHD je naprosto stejné ve všech ohledech i z kamery stejně jako z digi fotoaparátu, který má v nabídce funkci FullHD video? CO je bitrate?

jofa*

HD čili vysolé rozlišení je počet obrazovýh bodů(pixelů) v jakých se obraz zobrazuje. HD video je od 720 bodů Full HD 1080bodů. To vše má ještě další parametry. Potom jsou další 4K. Utra4K ale to tady nebudu detailně rozebírat. Lze lehce vyhledat. Bitrate je datový tok, (informace o obrazu), který je důležitý pro kvaltu obrazu. Obecně čím větší tím je kvalita obrazu lepší (detailnější, ostřejší ) ale zabírá hodně místa na zázn. médiu. Musíte si vše prostudovat, aby jste věděl alespoň základy co a jak k čemu je a co je co. Jestli foťák nebo kameru na video je už na každém co mu stačí či preferuje. Osobně natáčím video taky foťákem ale ne za 5000 ale ještě s jednou nulou plus ne zrovna levné objektivy a příslušenství. Pokud má fotoaparát napsáno video Full HD, tak by měl umět natáčet v rozlišení 1080p a bitrate nastavitelný rovněž v menu.

jarina

je nesmysl z (720) HD zdrojových dat dělat (1080) FullHD výstup, detaily to nepřidá. A pokud se video s (230Mb*8)/60s Mbps (Na HD stačí 1-3, Na FullHD 2-6, tedy lze ho 10x zmenšit) natáhne opravdu za "chvíli", tak máš asi celkem rychlý internet a nemusíš tedy nastavovat tak vysokou kompresi, ušetří to čas encodování.

kakamila
hodnocení

0x

Natáčím občas nějaké video(pár minut) v rozlišení 1280x720...5minut cca 280mega.Foťák Samsung 16Mega.(6500Kč)

Zmenšovat video v lepším rozlišení...?Proč?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]