Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám toroidní transformátor a má dva dráty červené(vstup 230V) a dva modré (výstup 24V, 80W) a nevím na jaký drát mám připojit fázi a proto se ptám jestli záleží na tom kam připojím fázi.Prosím poradte.
Jsem začátečník.
Nezáleží. Jenom si nesplést primár se sekundárem.
Ale pokud máte transformátor s přesně určenými vývody i s barevným značením například na primáru hnědý a modrý, tak se buď podíváte do katalogového listu nebo sám odhadnete, že na hnědý patří fáze a na modrý nulák.
Například viz fr.rs-online.com/... kde je transformátor se dvěma sekundáry a tam jsou vývody přesně popsané fr.rs-online.com/...
na fázi u něčeho záleží a u něčeho ne... typicky, pokud je to jen něco odporového, tak nezáleží, pokud jde o zpracování signálu, tak ano.
a primár od sekundáru odlišíš lehko, jsou totiž galvanicky oddělené...
jarina:
z 99% nezáleží a když, tak je to většinou ne zrovna povedenou konstrukcí zdroje nebo přímo zkrytou, ne úplně projevenou vadou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.