Nejste přihlášen/a.
Dobry den, moc bych potřeboval poradit dneska cely den a ne jen dneska, si už lamu hlavu nad Led žarovkou a jsem už z toho zoufalý.
Tak jdu teda k veci vyrabim si doma led lampičky do USB 5V a na 9V baterie, je to takovy muj koniček, ale ted se snažim vypočitat jeden vzoreček se kterym si lamu hlavu cely den.
Pajim SMD ledky ty jsou na napěti 3V a proud 60mA když je davam na USB 5V davam tam Odpor 100 Ohm -> 20mA aby tolik nesvitily.
Ale problem nastal, když jsem si koupil led žarovku 10W ktera ma seriově zapojeno 16 SMD LED (db 2835 w) ktere maji stejne parametry jako jsem uvaděl nahoře stim rozdilem že potřebuji 3x16=48V protože jsou v serii to by nebyl ten problem, jelikož pracuji na 230V, ale problem nastane když na žarovce vidim že bere 85mA.
A ted mi hlava nebere když je tam 85mA, a jedna SMD led beži na 60mA? a jakto že sviti ještě tak hodně jasně?
Předce 60mA*16 je 960mA. vždyt nemuže mit 10W na těch 85mA?
Byl bych moc rad kdyby mi to někdo pomohl vysvětlit, kdyžtak zpočitat... děkuji moc. Doufam že se někdo ozve protože mi už z toho asi bouchne hlava.
No to je podstata ohmova zakona. Doporučuji si přečíst nějakou teorii. Konkrétně to co řešíte, je vysvětleno zde. cez.cz/...
V zásadě platí, že pokud jsou prvky zapojeny sériově, pak se sčítá napětí na jednotlivých prvcích a proud je konstantní. Kdyby bylo zapojení paralelní, tak je to naopak. Napětí stejné a proud se sčítá.
Pan Ohm a pan Kirhof se vzácně, vzájemně doplňují a pokud jde o domácí úkol, aspoň dej/te/ náhled svého myšlení, bude možnost další spolupráce, ideálně s schématem.
Jé děkuju konečně jsem to pochopil takže v seriovem zapojeni je proud stejny, tedy 60mA u všech 16 SMD LED. děkuji
A ještě jsem se chtěl zeptat jak vypočitam teplo ktere SMD led vyda při maximalnim zatiženi (60mA) v Stůpnich Celsia.
Jak se to da zpočitat, kdyžtak nejaky vzoreček bych potřeboval.
Nerad bych neco odpalil teplem te ledky.
Parametry led jsou zde: tme.eu/...
Jestli myslíš odpálení LEDky, rozhodující je maximální proud v propustném směru. Uvádí se tam 60mA, špičkový proud 75mA. Takže jestli tam teče 85, nemusí to LED dlouhodobě vydržet. Těch 10W by mohl být příkon celého obvodu LED žárovky.
Ja se hodlam udělat USB žarovku. na druhy konec USB dam objimku e27, a našroubuji vypitvanou Led žarovku s novym plošnym spojem na 16 SMD led serioparalelně.
Vypočital jsem že bych tam dal 4xRezistor 35Ohm na 4 SMD led.
5V zdroj, Do ledek chci pustit 50mA a napeti ledky nevim jake je pobybuje se od 3 - 3.6 V tak jsem zvolil 3.25V při vypočku odporu. chci se zeptat zdali by to vydrželo 24/7 a jestli jsou vypočty zpravně. Diky
200 kusů za 25 Kč. Není co řešit
Vybodni se na to. Za 25 Kč hotová i s výběrem. A mnoho dalších jiných typů do 50 Kč
Jaké napětí. Závěrné napětí dle typu v tabulkách. Zenerova dioda napětí v tabulkách dle typu. Nejnižší napětí kdy dioda je průchozí asi 0,4 Volt. Úbytek napětí na diodě dle typu 0,6 až 1,2 Volt. Křemíková více, germaniová méně.
Ja potřebuji vědět jak se da vypočitat napeti když nevim jake je na Led diodě, abych mohl zvolit určity rezistor.
zdroj 5v a potřeboval bych aby na diotě bylo přesně 60mA problem je že nevim při jakem napěti se rozvici jestli je to 3V nebo 3,4V nebo 3.6V abych kdyžtak mohl vypočitat ten Odpor U - Una diotě. pomožte mi ještě v tomhle prosim
na internetu jsou programy co ti to všechno spočítají a přesně, myslím že se to jmenuje led calculator a znám ho také jsem ho používal.jinak sama dioda začíná svítit již pod 3v ale svítivost nic moc.žárovky co se dají koupit na číně jsou většinou přebuzené kvůli výkonu.do ledek na 20ma je hnáno (sám jsem měřil poté co mi odešly) asi 60ma,ledky svítí hřejí a pak po 100 hodinách odejdou.takže jsem při výpočtu trochu zvětšil odpror.takže ledky co mají 30ma jsem napájel 28-29 ma.na svítivosti to nepoznáš.ale chce to všechno vyzkoušet ono se dobře píše ale hůř se dělá.
ať se daří výroba žárovek.zu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.