Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará kalkulačka Sharp

Od: novymajitel odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, v elektroodpadu jsem našel takovouto kalkulačku. Podařilo se mi jí spravit, vše funguje ale docela by mně ze zvědavosti zajímalo, protože se vyráběla někdy koncem 70. let, možná i v počátku 80., kolik tak mohla v té době stát, a jak se sem vůbec mohla v té době dostat, popřípadě kdo, která organizace si jí mohla dovolit v té době koupit? Pod krytem baterie je samolepící černá plastová cedulka asi 12 x 33 mm s bíle vylisovaným, vystouplým, čtyřmístným asi inv. číslem

Foto je náhodné z internetu, ale je to přesně ten model.

Stará kalkulačka Sharp

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mám podobný model,dodnes funguje super,přivezl mi ji rodinný příslušník kolem roku 1980 ze Západu,chtěl za ni 100 marek,tehdy marka za 13,- Kčs jestli se nepletu.

Stejný kus,totožný s Vaším modelem,měl spolužák,ovšem těžko říct,zda si ještě vzpomene.Bylo to v roce 1980.

hodnocení

0x

Ten časový údaj vcelku souhlasí. Je pravda, že tehdy byly kalkulačky spíše raritou - na průmce jsem v letech 85-89 používal bulharskou kalkulačku Vega, taky měla LED displej, byla na čtyři tužkové baterky a uměla jen základní operace. Ale pár lidí ve třídě mělo Sharp, či Casio - bydost drahé, stály asi tisícovku, měly podobné fce, jako ta Vaše. Jenže stály tisícovku v době, kdy byl nástupní plat tak 1.600 Kčs. Koupit se to dalo hlavně v Tuzexu. Ale pokud to má invent. číslo, tak to byla podniková kalkulačka, ty se fasovaly, podniky je nakupovaly prostřednictvím PZO. Ono i v socíku bylo třeba takové věcičky dovážet, byť se Tesla snažila nějaké vyrábět

panorama.mnoho.info/...

novymajitel
hodnocení

My měli na základce - konec 80 a začátek 90. let vždy na matematiku rozdané školní solární kalkulačky SSSR značky Elorg, ale stačilo víc naklonit hlavu - a nebylo nic vidět. Tlačítka stály za prd. Jednou to nešlo, podruhý zase skočilo číslo dvakrát...*ee*

Tohle je ale jiná liga.*tanec*

doplněno 14.01.17 22:52:

promon: A jak to vlastně fungovalo to pomocí PZO?

ctenar*

PZO = Podnik zahraničního obchodu

Státní podnik/organizace si podala žádost o přidělení devíz (dolarů) na nákup výrobku z kapitalistické ciziny a když jim po nějaké době bylo vyhověno, tak to (PZO?) koupil a předal jim to.

V případě kalkulaček spíše byla situace, že se vědělo, že je potřeba X kalkulaček pro technické organizace a Tesla + social.dovoz může dodat jen Y kusů, tak se zbytek koupil a přiděloval se administrativně organizacím/podnikům.

Možná někdo bude vědět přesně, jak to fungovalo.

mnd®

ELORG funguje pořád.Je nezničitelný.

Stará kalkulačka Sharp #2
ctenar*

pár lidí ve třídě mělo Sharp, či Casio - bydost drahé, stály asi tisícovku
Kolem 1986 jsem měl z Tuzexu Sharp. Stála 90 bonů (450,-Kčs).

Stará kalkulačka Sharp #3

calculator
hodnocení

0x

Tohle asi LED display bude, já mám starší s takovýmto fluorescenčním na jednu tužkovou ze začátku 70. let. Byla koupená zřejmě někde na tržišti v některé rozvojové zemi. Myslím že tam to nijak drahé nebylo, zatímco tady se snad ještě neprodávaly vůbec.

Stará kalkulačka Sharp #4
novymajitel
hodnocení

Jo, takový podobný displej v ní je, vypadá jako elektronka.*palec*

vernon
Digitron...

To není LED ale fluorescenční displej, používal se v kalkulačkách později a v mnoha zařízeních jako domácí audiosystémy, DVD rekordéry se dá najít ještě i dnes. má menší spotřebu než LED, přestože v bateriových kolkulačkách potřeboval měnič na výrobu zhruba 30V (funguje opravdu jako elektronka a princip se dá přirovnat magickému oku, kdo jej pamatuje). A začátkem 70let byly i jednoduché kalkulačky ve světě luxus. Když jsem byl v 70 letech v Singapúru, kde nebyl problém sehnat jakoukoliv elektronickou novinku a lacino, tak obchodníci pořád používali abakus, přestože měl za zády výběr nejnovějších kalkulaček, je fakt, že počítání na abakusu bylo pro ně mnohem rychlejší, takže to byla spíš otázka zvyku :)

vernon:

digitron je zcela jiný zobrazovací prvek, je to výbojka plněná neonem (PRINCIP DOUTNAVKY) a každé číslo je jedna elektroda. Vyznačuje se oranžovou barvou světla.

Stará kalkulačka Sharp #5

kluzo
hodnocení

0x

Stejnou měl taťka nafasovanou v práci v roce cca 1980. Dělal na šachtě projekci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]