Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v elektroodpadu jsem našel takovouto kalkulačku. Podařilo se mi jí spravit, vše funguje ale docela by mně ze zvědavosti zajímalo, protože se vyráběla někdy koncem 70. let, možná i v počátku 80., kolik tak mohla v té době stát, a jak se sem vůbec mohla v té době dostat, popřípadě kdo, která organizace si jí mohla dovolit v té době koupit? Pod krytem baterie je samolepící černá plastová cedulka asi 12 x 33 mm s bíle vylisovaným, vystouplým, čtyřmístným asi inv. číslem
Foto je náhodné z internetu, ale je to přesně ten model.
Ten časový údaj vcelku souhlasí. Je pravda, že tehdy byly kalkulačky spíše raritou - na průmce jsem v letech 85-89 používal bulharskou kalkulačku Vega, taky měla LED displej, byla na čtyři tužkové baterky a uměla jen základní operace. Ale pár lidí ve třídě mělo Sharp, či Casio - bydost drahé, stály asi tisícovku, měly podobné fce, jako ta Vaše. Jenže stály tisícovku v době, kdy byl nástupní plat tak 1.600 Kčs. Koupit se to dalo hlavně v Tuzexu. Ale pokud to má invent. číslo, tak to byla podniková kalkulačka, ty se fasovaly, podniky je nakupovaly prostřednictvím PZO. Ono i v socíku bylo třeba takové věcičky dovážet, byť se Tesla snažila nějaké vyrábět
My měli na základce - konec 80 a začátek 90. let vždy na matematiku rozdané školní solární kalkulačky SSSR značky Elorg, ale stačilo víc naklonit hlavu - a nebylo nic vidět. Tlačítka stály za prd. Jednou to nešlo, podruhý zase skočilo číslo dvakrát...
Tohle je ale jiná liga.
promon: A jak to vlastně fungovalo to pomocí PZO?
PZO = Podnik zahraničního obchodu
Státní podnik/organizace si podala žádost o přidělení devíz (dolarů) na nákup výrobku z kapitalistické ciziny a když jim po nějaké době bylo vyhověno, tak to (PZO?) koupil a předal jim to.
V případě kalkulaček spíše byla situace, že se vědělo, že je potřeba X kalkulaček pro technické organizace a Tesla + social.dovoz může dodat jen Y kusů, tak se zbytek koupil a přiděloval se administrativně organizacím/podnikům.
Možná někdo bude vědět přesně, jak to fungovalo.
Tohle asi LED display bude, já mám starší s takovýmto fluorescenčním na jednu tužkovou ze začátku 70. let. Byla koupená zřejmě někde na tržišti v některé rozvojové zemi. Myslím že tam to nijak drahé nebylo, zatímco tady se snad ještě neprodávaly vůbec.
To není LED ale fluorescenční displej, používal se v kalkulačkách později a v mnoha zařízeních jako domácí audiosystémy, DVD rekordéry se dá najít ještě i dnes. má menší spotřebu než LED, přestože v bateriových kolkulačkách potřeboval měnič na výrobu zhruba 30V (funguje opravdu jako elektronka a princip se dá přirovnat magickému oku, kdo jej pamatuje). A začátkem 70let byly i jednoduché kalkulačky ve světě luxus. Když jsem byl v 70 letech v Singapúru, kde nebyl problém sehnat jakoukoliv elektronickou novinku a lacino, tak obchodníci pořád používali abakus, přestože měl za zády výběr nejnovějších kalkulaček, je fakt, že počítání na abakusu bylo pro ně mnohem rychlejší, takže to byla spíš otázka zvyku
vernon:
digitron je zcela jiný zobrazovací prvek, je to výbojka plněná neonem (PRINCIP DOUTNAVKY) a každé číslo je jedna elektroda. Vyznačuje se oranžovou barvou světla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.