Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde nejlevněji připojit elektřinu do garáže?

Od: manuelk odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

vlastním garáž, kde je již 7 let odpojena elektřina. Čez nabízí připojení elektřiny za cenu 200Kč/1A + chce revizi, mám jistič 1F 25A, výjde mě to na 5000Kč + revize.

Je možné přes nějakou jinou společnost udělat výrazně levnější připojení?

Děkuji pěkně za radu

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Myslím, že nedá, ČEZ (EON) jsou majitelé distribuční sítě, všichni ostatní jsou jen obchodníci se silovou elektřinou.

hodnocení

2x
Myslím že by jste mohl být ještě rád. Někdo by do garáže chtěl elektriku ale není ta možnost. Nikdo to levněji neudělá. Jen vy sám se musíte rozhodnout zda chcete nebo nechcete

dusger*
hodnocení

1x

Myslím, že Innogy je "jen" obchodník s elektřinou, Ten poplatek chce distributor, tj ten, po jehož zařízení-drátech se ti el. energie dostane do domu, ten, kdo ti osadí "hodiny" do domu. Nejspíš Eon či Čez distribuce.

manuelk
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za informaci. Můžete mi prosím vysvětlit majitele jsou buď ČEZ nebo EON či INNOGY?

Poté se chci zeptat, zda je možné, že Innogy nechce za připojení opravdu žádný poplatek? Tak mi to říkali na infolince.

Děkuji za radu

Tak to zkuste uvidíte...

dam®
hodnocení

0x

25A/1f v současné době neupotřebíte, tedy pokud budete používat současné výrobky a né starou svářečku co žere jak tygr. Za revizi dáte něco kolem 1tis. Jedná se jen o revizi přípojného místa, tj. prostor el. měru a odvod do prostoru garáže. Na běžnou práci vám bude stačit 16A včetně osvětlení.

figigyxybi

1x16A stačí pouze pro nejslabší hobby invertor.

Co já se navztekal, když jsem svařoval u kamaráda rampu a on tam měl také 1x16A. *ee* Ale je jasné, že na svařování slabších materiálů to stačí.

1f 25 A je levnější kompromis než 16 nebo 20 A 3f. Jistič 16 A char.B pro rozběh něakého většího spotřebiče při chodu něakého menšího např halogen 500w plus další osvětlení 200w by nemusel stačit. Jestli si dobře pamatuji tak rozdíl poplatku za jistič mezi 16 a 25 A nebyl žádný nebo minimální .

111®
hodnocení

0x

řekl bychvám to asi takto: 200,-/1A stanovuje ERU a je paltná pro všechny distrybutory. Říká se tomu platba za rezervovaný výkon.

manuelk
hodnocení

Dobrý den,

myslíte, že když půjdu např. k Innogy či nějaké jiné společnosti co prodává elektřinu, budu muset určitě vždy platit ten poplatek 200Kč / 1A za jistič při připojení?

Děkuji

111®

na 100%, se nesmíte plést distributory=ti mají dráty, těm platíte tenpoplatek, a pak prodejce toho co vám rozsvítí žárovku=to jsou ti různí překupníci.
Distributoři jsou myslím jen 2, EON a ČEZ, a ny ty jsou navázáni ti překupníci silvé energie
Distributoři mají rozdělen stát viz obr

Kde nejlevněji připojit elektřinu do garáže?
manuelk
hodnocení

Dobře, tak to se tomu teda nevyhnu. Mám tam jistič na světla 10A a zásuvky 16A. Jak tady někdo psal dát hlavní 16A přeci nemůžu ne?

Jinak prosím poradíte mi, v hl. rozvaděči garáží je celkem 8 míst pro elektroměr. Elektroměry jsou tam jen 2. Hlavní jističe jsou označeny čísly 1-8. Jak mám poznat, který jistič či místo pro elektroměr je mé? Když mi budou dělat revizi, budou to chtít vědět, jak to mám zjistit?

Děkuji

dusger*

My přece nevidíme tvůj rozvaděč a nemůžeme vědět, které "hodiny"jsou tvoje. Tohle a další otázky ti lehce zodpoví elektrikář, který ti to bude zapojovat. Ty jako amater tohle provést nedokážeš a vlastně ani nesmíš. Taktéž tu revizi ti nebudou dělat nějací oni, tu si musíš zajistit (a zaplatit) sám, třeba právě pomocí elektrikáře, který ti to postaví.

zakus*

Pro doplnění přesné odpovědi "111" ještě uvedu, že s největší pravděpodobností nebude elměrový rozváděč odpovídat platným připojovacím podmínkám Vašeho distributora. Bude tedy nutné zainvestovat do úpravy odběrného místa.

111®

hlavní bude min. 20A nebo raději 25A

manuelk
hodnocení

Dobře, můžete mi vysvětlit, který ten jistič a místo pro elektroměr je moje? Jak se to dá změřit / zjistit?

Poradíte?

Díky moc

Pokud máte přístupné vývody vašeho kabelu v elměr rozvaděči a u vás v garáži dá se proměřit ohmetrem. Ale je to už práce pro osobu znalou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]