Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žárovky neustále odcházejí

Od: udo144® odpovědí: 12 změna:

zdravím,

mám problém s klasickými žárovkami: v signalizaci (majáku) otevírání brány neustále praská vlákno žárovky. Žárovka za provozu bliká což jí asi moc neprospívá, ale dříve (před pár lety) se to nestávalo tak často. Dříve jsem ji měnil tak 1x za čas (řádově měsíce) a dnes vydrží tak cca týden. Stejný problém mám se žárovkou v chladničce a ta ani za provozu nebliká! Jsou dnešní žárovky takový šmejd oproti dřívější provenienci, nebo může být problém jinde? Poraďte! Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ovczaak*
hodnocení

1x

slyšel jsem teorii - dříve byly žárovky na 220V, v síti bylo +- 210V,vydržely. dnes praskají,protože v síti je +- 230 V. ty náhradní žárovky taháte z krabice,čili staré 220V anebo kupujete nové,označené 240V?... údajně také záleží,jak jste daleko od trafačky...

doplněno 11.01.17 08:35:

občas nakukuji na forum elektrikářů,tam se o té blízkosti trafačky slušně pohádali. moc tomu nerozumím,ale řešili v tom i soláry,pokles odběru v noci ap. snad prý dochází k nějakým výkyvům a proto blízko trafačky odchází spotřebiče. ostatní obyč žárovky vám drží? a ještě,maják je na bráně? nejsou tam při otevírání vibrace?

hodnocení

žárovky byly nové tzn. aktuální parametry. Trafostanici mám téměř u baráku, ale to tak bylo i dříve...

hodnocení

1x

Dioda v sérii životnost neprodlouží, mám ověřeno v praxi. Dá se použít termistor zapojený v sérii se žárovkou ale jednodušší je použít kvalitní LED. Těm studené starty ani časté zapínání nevadí a vydrží opravdu hodně. U vchodových dveří každou noc už 3 roky. LED 6W Osram

mnd®

Nebude těm LED žárovkám vadit ,,blikání,, v tom garážovém majáku? K těm vratům bych asi zainvestoval a koupil stroboskopickej maják.

111®
hodnocení

0x

nechte s žárovkou do serie zapojit diodu, samozřejmě elektrikářem, třeba hadex.cz/... tím dojde ke snížení výkonu na cca75%

2kedar*

Zdravím.!

Bude "brát půlvlnu"... tzn. = 50% příkonu.

Taky zajímavé...

skipip

Zkuste vyjet do Německa, nebo Rakouska a zakoupit žárovky tam.

hodnocení

0x

Dnešní žárovky stojí opravdu za h...o. Zkuste využít třeba nějaké LED, někdy jsou v akci a nejsou tak drahé. Co se týče normálních žárovek, taky se mi stalo, že jsem koupila několik v Penny marketu, lístek blbec samozřejmě vyhodila a ani jedna z 6 vůbec nesvítila!

111®
hodnocení

0x

no tak kdž jset u trafa takse nedivte, neměnili ho náhodou? beru zpět diodu. bez zásahu do zařízení jedině ledku, nebo pořídit trafo 230V/200 nebo nižší, ale doporučil bych nechat změřit křivku napětí v zásuvce, Myslím že dovolená tolerance je 230 +6%, -10%. takže 207- 243,8V . Máte-li čím poměřte řeba každé 4 hodiny a uvidíte jak to kolísá. A hlavně není-li tam více. Pokud ano jsou ohroženy všechny spotřebiče, žárovky jsou to nejmenší. Pak požádat dodavatele o měření kontrolní, případnou nápravu.

pepa87*
hodnocení

0x

Šmejdy to jsou každopádně, jako všechno dnešní. Respektive jsou v nich zřejmě záměrně vytvořeny mechanismy pro předčasné ukončení životnosti. Dříve vám žárovka vydržela tak dlouho, že časem zevnitř úplně zčernala z pomalu se odpařujícího vlákna. Dnes to šlehne okamžitě, často s doprovodem spadlého jističe nebo dokonce roztříštěného skla. Hlavně ty žárovky s menším závitem, ty jedou jak na běžícím pásu. Pokud je skutečně problém v napětí, tak můžete zkusit zavolat dodavateli, aby to přijel přeměřit. Nevím jak dnes a jak který, ale kdysi přijeli a změřili zdarma, i přes to, že se závada ukázala na našem rozvodu. Pokud ale bude napětí konstantní a v normě, přestože vyšší (což většinou je, protože to samozřejmě zajišťuje vyšší spotřebu a tím i jejich zisky), tak s tím nic nenaděláte. Jedině jiný světelný zdroj nebo zásah do zapojení. Ty slušnější LED "žárovky" mají na obalu napsanou i životnost v počtu zapnutí (třeba 50 000 - ta by mohla něco vydržet). Ovšem nevím co s ní udělá venkovní teplota a případně vlhkost.

hodnocení

0x

Výbojka ve strobu se taky časem "vyblíká", LED opravdu časté zapínání nevadí.

hosst
Pokud je tam klasická žárovka na 220v, tak tam dejte LED žárovku na 220v a máte po problému.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]