Dobrý den, hledám něco co by umělo samočinně zapínat a posléze regulovat otáčky ventilátoru na stejnosměrný proud v závislosti na rostoucí teplotě. Při dosažení zvolené teploty by se měl spotřebič zapnout na nejnižší výkon a s rostoucí teplotou odporové relé postupně snižovat. Mohl by někdo poradit komponent odpovídající zadání? V krajním případě by se dal použít i regulátor napětí před stabilizovaný zdroj ale jednak nevím jak by se DC adaptér tvářil na snižování napětí v síti a jednak jsem nalezl pouze tepelně spínané zásuvky on/off což není přesně co od toho čekám. doplněno 03.01.17 05:03: *Regulace napětí za DC zdroj dle teploty
Hodně záleží jaký ventilátor chcete regulovat. když bych dnes něco podobného kutil tak to postavím na arduinu. Sice to je jak "kanonem na brabce", ale má to prakticky neomezené možnosti.
zdenal*
Na Arduino jsem se zběžně díval a pro můj účel mi přijde zbytečné sofistikované a pravděpodobně i ekonomicky nevýhodné. Představoval bych si něco tak do tisícovky. Jinak žádný další způsob jak regulovat chod dle teploty? Ventilátor je nějaká Čína 12VDC/4,8W a v maximu již hlučný, proto ta regulace otáček. Nebo raději jiný ventilátor s tichým chodem zapínaný manuálně? Pořád bych ale raději aby se to zapínalo/vypínalo samo dle teploty na čidle, i kdyby bez té regulace otáček, hluk by se koneckonců měl snížit koupením nějakého tichého modelu.
jofa*
Osobně bych použil normální termostat PT 21 a vyvedl si čidlo kam potřebuji a tím reguloval větrák zap/vyp. Čidlo umístil kde potřebuji, regulace ( hysterze) nastavení v desetinách stupňů. Mám po bytě i v akváriu, ve vytápěném foliáčku (doma) a kdybych potřeboval někde řídit teplotu, tak použiji opět. Kdysi jsem si postavil regulátor s triakem který řídil plynule napětí 220 V na topnou spirálu dle nastavené teploty pro termistor. Bylo to pár součástek a fungoval perfektně.
Pro plynulé a poměrně bezztrátové řízení otáček ventilátoru nebo výkonu nějakého spotřebiče (pro jednoduchost třeba žárovky, topného tělíska, apod) se moderně používá pulzní šířková modulace PWR. No a místo řízení potenciometrem se v jedné větvi děliče pro nastavení řídicího napětí použije termistor.
Viz například reviseomatic.org/... kde máte i obrázky průběhů napětí v závislosti na nastavení. Nebo jednodušší zapojení na bit-tech.net/... kde máte v prostředním schématu vložený termistor - temperature control.
PWR má v sobě také arduino, ukázka řízení jasu LED je na arduino.cz/... a když chcete regulovat podle teploty, použijete do obvodu řízení opět termistor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.