Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Asi žárovka - jak se to jmenuje?

Od: svty* odpovědí: 5 změna:

Z jednoho vařiče jsem vyšrouboval nějakou starou výbojku (nechci říkat žárovku protože nevím co to je) s menší paticí (E13 nebo E14). Vypadá tak, jak je dole na obrázku. Zajímalo by mě jak funguje a jestli, jak se to vůbec jmenuje a hlavně jestli se dá ještě někde sehnat..

Asi žárovka - jak se to jmenuje?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravdomluvny*
hodnocení

2x

Je to doutnavka. "Svítí"pomocí výboje mezi elektrodami. Tda se dá tento typ sehnat, nevím

doplněno 26.07.09 19:49:

elida.cz/...

jabraka*
hodnocení

2x

Mám několik těchto doutnavek,ale nevidím v tom nějakou budoucnost.LED dioda jakéhokoliv typu ji nahradí zcela beze zbytku.

Kromě tohoto monstrozního typu existují doutnavky,které se používaly do indikátorů v žehličkách,vypínačích a dalších trubička 2x5 mm se dvěma vývody.

JABRAKA

Tato rada by ale mohla vést k domění, že se tam strčí LEDka rovnou, což by ovšem vedlo k jejímu zničení a pravděpodobně vyhození pojistek/jističů. Doutnavka sice není kdovíjak perspektivní prvek, jestli se ještě tento typ dá koupit netuším, ale na druhou stranu ta téměř nulová spotřeba a bezproblémové zapojení mají též něco do sebe. Co se týká životnosti - skutečně nejčastěji odejde ten odpor a nebo se natolik začadí baňka, že zapálený oblouk není vidět.

Takže v případě vařiče bych tam dal zase doutnavku, pokud bych ji sehnal. Pokud by došlo na LEDku, už je to trocha bastlení a doporučuju si najít odpovídající schéma se srážecím kondenzátorem (případně mohu poskytnout).

rv*
hodnocení

0x

doutnavka

Má takřka nulovou spotřebu a myslel jsem si, že je takřka věčná - není tam nic, co by se mohlo porouchat.

tesyk*

V patici má předřadný odpor a ten někdy odejde na věčnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]