Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dostat z levné zrcadlovky ostrou fotku?

Od: slehacka* odpovědí: 30 změna:

Toto není dotaz. Je to pár postřehů před tím, než z pod stromečku vytáhnete levnou zrcadlovku a vyrazíte fotit. (teď, kdy je docela málo světla). Myslím to v dobrém, pokud to čte nějaký fotoprofesionál, jistě mi to zrecenzuje.

1.Použitím vyší citlivosti a následném doostření vám krásně vyleze šum a tím "rozežere" hrany, které měly být ostré 2. U většiny setových objektivů na ohniscích cca 18- 24 nestačí clonit na hodnotu 6,3. 3. Nespoléhat příliš na autofocus. Já mám na objektivu vlastní značky vzdáleností a potřebuju li 100% ostrost, ostřím manuálně. 4. Kupte si stativ. Poučka, že udržíte z ruky čas rovný převrácené hodnotě ohniska není zárukou ostré fotky. Na jistotu je to dvojnásobek.

A teď si uvědomte, že jen každý tenhle bod má za následek zklamání nad výsledkem. A když se zkombinují všechny...Opravdu jsem to myslel dobře, v tom smyslu, že z levné zrcadlovky dostane dobrou fotku spíše člověk znalý než začátečník, pro kterého byla vlastně marketingově určena.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že ten, kdo touží po zrcadlovce, byť nejlevnější, se o základy fotografování s tímto typem přístroje tak nějak elementárně zajímá. Pokud je to někdo, kdo se v hospodě chlubí "Čo voe, budu mít zrcadlofku, to uvidíš fotky", a dál nic, tak chuj s ním. Základem ostrosti je světlo a světelný objektiv. Dále pak co nejefektivněji využívat křížové ostřící body. Pokud jde o samotnou fotografii, u některých fotografických disciplín, jako třeba portrét, je někdy žádoucí dokonce ne moc ostrosti. Ale například wildlife už chce hodně přitvrdit. Osobně mám raději technicky méně kvalitní fotku, pokud ovšem obsahově a kompozičně je skvělá. Sebeostřejší fotka bez nápadu je o ničem.

albatros498022*
hodnocení

1x

S dodávaným setovým objektivem v podstatě velice těžko.

jofa*
hodnocení

0x

Profesionál nejsem a šťourat se ve Vašich radách nebudu, ale nějak jsem to moc nepochopil co chcete článkem majitelům "levných" zrcadlovek naznačit. Už jen to, že clona 6,3 nestačí na ostrou fotku není pravda. Stačí i F1,8 a další věci... nespoléhat na autofokus... Tak poraďte co s tím, krom stativu.

hodnocení

0x

Já dodám že poučka o převrácené hodnotě ohniska rovnající se expozičnímu času je záruka, běžně používám polovinu a ne dvojnásobek, jinak máte asi náběh na parkinsonovu nemoc ;)

U fotoaparátu je nejdůležitější objektiv a ten je jak známo výměnný, takže i s levnou zrcadlovkou se dá fotit dobře.

Celá problematika spočívá v tom, že velká většina fotografických laiků je přesvědčena, že záruka dobré fotky je zrcadlovka, ale i ta nejlevnější zrcadlovka není určena začátečníkům, předpoklad je nějaké základy o fotografii mít.

xyz*

Zajímavější by byl článek, jak dostat z drahé zrcadlovky ostrou fotku *smich* aneb mám spoustu prachů, tak si koupím to nejdražší, co určitě fotí samo a budu mít fotky jak z fotobanky - žiletkově ostré a správně nasvícené.

jendabenda

Poraďte prosím tedy ideální náhradu, parametry setového objektivu pro Canon, bajonet EF-S (ne fullframe) pro "běžné focení"

Pevnou pětatřicítku.

jendabenda

Děkuji

jen pro doplnění: proč ne třeba pevnou 50tku nebo 80? Všechny včetně 35 mají světlenost cca F/2 nebo 1,8

Pětatřicítka na cropu 1,5 či 1,6 vidí zhruba stejně jako lidské oko. :) To už je otřepaná poučka.

Jak dostat z levné zrcadlovky ostrou fotku?
jofa*

Lidský oko má daleko širší záběr než ohnisko 35 mm u objektivu. Těch 35 mm odpovidá cca vzdálenosti, odstupu od foceného předmětu a skutečného pohledu ( vzdálenosti) lidské oka od foceného objektu , předmětu.

Měl jsem na mysli efektivní záběr pohledu. V jiných ostatních případech se to srovnávat samozřejmě nedá.

jendabenda

Je znatelný rozdíl světelnosti F/2 nebo F/1,4? Když budu uvažovat výbět dvou 35 a nerozhodovat podle ceny?

jofa*

Kolik do toho pevného (35 mm) objektivu chcete investovat? 15- 20 tisíc? To bych si raději koupil pro běžné focení zoom tak 16-70 mm za těch 20 a bude vynikající. Jinak 1,4 stejně moc nevyužijete (můj názor).

jendabenda

To je právě to ... uvažuji stejně. Akorát mým favoritem jsem měl spíš 24-70 F/4 za cca 18.000

jofa*

Osobně bych našetřil na tento. megapixel.cz/...

To si ale musíte promyslet, jestli Vám ta investice za tento objektiv stojí. Rozhodně Vás nezklame, protože jej nedávno prodával kamarád, fotí do časopisu Lidé a hory a protože přecházel na Full Frame nabízel jej (členům fotoklubu) za 13 500. Podotýkal, že by se jej v životě nezbavil nebýt koupě Full frame těla. Fotograf to je špičkový.

jendabenda

Jaký bude tento? fotoskoda.cz/...

Slušný...Ale na f2,8 trpí dle testů hodně vinětací (především samozřejmě na FF formátu), ostrost na f2,8 samozřejmě nižší (zejména v rozích) od f4 a dále pak velmi dobrá až vynikající. V protisvětle opět velmi dobrý až vynikající.

hodnocení

0x
Tohle není o ceně zrcadlovky. Lidi jsou zvyklí na přeostřené omalovánky z kompaktu a u zrcadlovky jsou zklamaní přirozeným podáním. V Tvých moudrech jsi zapomněl poradit jinou věc, která by něměla chybět žádnému zrcadlovkáři. Tou věcí je - překvapivě blesk. Ten posouvá focení o další level výše. V létě projasní stíny v ostrém slunci, doma s odrazem od stropu umožní přirozené fotky bez duchů ze stínu. Pravda, ne každý dá za blesk to, co stojí solidní kompakt.

hodnocení

0x

No nevím jak kdo, ale já jsem investoval do foťáku, aby fotil neostře.

jofa*

ra252: Který to je, jsem zvědav, A jaký máte na fotky, kde chcete ostrost.?

hodnocení

0x

Myslím si, že jsem vložený příspěvěk asi pochopil.

Mnoho lidí dostane pod stromeček fotokameru a díky snadné dostupnosti pořízení vlastně čehokoliv a beznákladové pořízení tisíců snímků si také často fotomaniaci (v dobrém) přejí to nejklvalitnější, co jim finanční možnosti dovolují. Jenomže pak jsou rozčarováni, když ADSL zapnou, otáčí kolečkem s fotorežimy jako s kolotočem a ani po padesáté ne a ne udělat špičkovou fotku. Možná by ke každé zrcadlovce měl být dodáván manuál "Kreativity."

Ano, chce to trpělivost, zájem učit se a snahu dívat se.

mnd®
hodnocení

0x

Foceno včera na procházce.Mám ještě něco lépe nastavit?

Jak dostat z levné zrcadlovky ostrou fotku? #2
Jak dostat z levné zrcadlovky ostrou fotku? #3
jofa*

Čím jste to fotil? To snad nejde takto vyfotit ani nějakým omylem. Nejdřív jsem si myslel, že mají na zádech sníh ale to je naprosto bez kresby. Co to je za foťák a jaký objektiv?

mnd®

Trochu jsem si upravil tento foťák ve dnech volna.No popravdě pořádnej objektiv si k tomu asi nepřidělám.Ale není to zas tak hrozný ( ty fotky ) co to teď dělá,nebo ano?

Jak dostat z levné zrcadlovky ostrou fotku? #4
jofa*

V těhle historických fotoaparátech se nevyznám, ačkoliv pamatuji lecos. Jedině podexponovat a potom si vyhrát ve fotokomoře. Kolik toho jde nastavit na aparátu neví a nestudoval jsem to. Zkrátit čas, zaclonit. Pokud není něco s čočkami.

doplněno 28.12.16 11:26:

Pochybuji, že ty fotky máte z tohoto periskopu na obrázku.

mnd®

Pochybujte,ale je to tak.Jak už jsem psal,tak jsem si ho trošku upravil.Byl na černobílé fotky a teď dělá barevné.Jenom nevím co ještě a jak nastavit.

Jo - čočky:zkusím vyndat a očistit.Díky za radu.Na aparátu toho moc nenastavím.Má to jen dvě kolečka: vlevo dole 8 a 16 a vpravo dole 8 a 25.

Bylo líto mi ho vyhodit a tak jsem udělal trošku úpravu ,,střev,, a místo aby fungoval na černobílej foto film ( na přiloženém foto vpravo ) teď funguje na barevném foto film ( na přiloženém foto vlevo ).

Asi ještě zkusím bez blesku - nebo ho ,,zaclonit,,.

Jak dostat z levné zrcadlovky ostrou fotku? #5

Nelze tomu věřit, jedna věc je, že fotoaparát není nutno žádným způsobem upravovat na barevný film a potom pokud by byly výše uvedené fotky pořízeny na filmový materiál tak by ani cíleně nemohly vyjít tak přepáléné, leda že by jsi fotografie z negativu dělal doma, tam by se to dalo úmyslně takto zmrvit, ale to pak není otázka nevhodného nastavení při expozici fotoaparátem ;)

Máte doma laborku a obratem si vyvoláváte barevný proces? Mimochodem, přechod ze svitku na kinofilm z toho udělal trochu teleobjektiv, že? Takže jste to fotil z jeřábu? Mimochodem, jak máte řešené převíjení?

hodnocení

0x

Foťe ze stativu... fotit ze stativu je sice hezké, ale nedokážu si představit, že na každou akci, výlet atd. budu sebou tahat stativ.

I z levné zrcadlovky lze udělat pěkná, ostrá fotka.

Skvělé zkušenosti mám s monopodem, na spodku mám navíc vyklápěcí nášlap, zakže se perfektně zafixuje držení. Je to pohodlnější, než stativ a dost to pomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]