Nejste přihlášen/a.
Vadí li ion bateriím (18650) změny nabíjecího proudu (3 bateri v sérii)? vysvětlím:. Zjednodušeně že nabíjím konst proudem 2A, po dosažení konst. napětí 4. 14V (nikoli 4.2V, viz níže) se začně nabíjet konstantním napětí. Proud klesne na 0.4A. Pak ji zase začnu dobíjet (už je předpoklad že konst. napětím, proud začne být např 1A. Tedy je tam nespojitost proudu, kdy klesá, pak skokově vzroste na 1A a pak se nabíjí do konce.
Plné vysvětlení
Baterie Např (3) jsou ve výchozím zhruba vybitém stavu, samozřejmě nejsou balancované, některé jsou tedy nabitější.
Začnu nabíjet konst proudem 2A. Následně Ta, která je nejnabitější, bude mít 4.2V, ostatní méně. Trochu stáhnu nabíjecí proud ,aby kvůli vnitřnímu odporu se ještě o pár 10mV nabila víc (skončila by na 4.14, ale když např proud snížím nz 1A na 400mA), skončí v 4.18V. Tuto baterii vyndám. Začnu nabíjet zbylé 2, jelikož jsou méně nabité, bude se pokračovat skokem v proudu např 800mA.
Změny nabíjecího proudu bateriím Li-ion nevadí. Při menším proudu bude jen nabíjení probíhat déle.Překročení nabíjecího napětí ale zkracuje životnost. Pokud bude menší, článek se řádně nenabije. Doporučuje se konečné nabíjecí napětí v toleranci +/- 1%. Pokud tohle jste schopen uhlídat sledováním měřáků, nemusíte mít obavu. Butete takový malý domácí balancer
jistě, 4.21V je pro mě max. (v návodu 4.2-4.25) Navíc toto používám jen když budu vědět, že je v dohledné době použiji (do 3 dnů), na skladování je nabíjím na 3.9V. (bohužel netuším kolik % to je, neměřil jsem je, nemám ani logger V/Ah/čas,)
Problémy mi spíš dělá nabití do konce, většinou nabití skončí na 4.19V a pak klesne na 4.15-4.16V za pár hodin. Protože se mi nechce je nechávat nabíjet do konce pidiproudem pod 400mA. (vždy mám dvojice paralelně 18650).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.