Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotoaparát nesnímá

Od: jc* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

po nějaké době jsem zapnul svůj fotoaparát Sony HX1, ale na displeji se místo snímaného obrazu ukazuje pouze černý šum. Ikony se zobrazují normálně, při stlačení spouště zaostřuje i vyfotí, ale výsledná fotografie je pouze černý obdélník. Černý šum se ukazuje i v případě režimu snímání pomocí hledáčku. Chci se zeptat, čím to je a kolik by stála případná oprava.

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud je to opravdu jen černý šum, tak by to mohla být zatuhlá závěrka v poloze zavřeno. Oprava by spočívala ve vyčištění / promazání, ale to v servisu zpravidla nedělají, mění celou sestavu objektivu a tím se oprava notně prodraží.

hodnocení

1x

community.sony.cz/...

Borec měl stejnej problém. Jsem netušil, že tenhle krám má závěrku.

ernie:

a o čem celou dobu píšu? :-D

Tím že si ten foťák povýšil na "krám" chceš bejt zajímavej? V dobách kdy je svět zaplavenej fotkama z mobilů, bych takový přístroj rozhodně neurážel.

Ano kompakty mají závěrku a jak pracuje jsem popsal výše.

doplněno 22.12.16 10:23:

jarina:

je dobré vědět, že kompakty zaostřují na maximální kontras obrazu snímaného čipem, je dobré vědět že expozici vypočítávají z obrazu snímaného čipem, takže pokud je na displeji náhled černého šumu a ten se i vyfotí a uloží na kartu, těžko lze předpokládat, že by expoziční údaje odpovídaly focené scéně, nebo dokonce že by na ní foťák zaostřil *smich*

Ty jo, ty jsi zase netykavka. Tomu svému krámu taky tak říkám bože. To, že kompakty mají závěrku jsem nevěděl. Poslední kompakt, co jsem držel v ruce ji neměl. Že se otevírá po zapnutí, myslíš tím, že je to hybrid rolety a elektronické závěrky nebo jak?

doplněno 22.12.16 13:12:

No vlastně, u zrcadlovky to tak funguje v živém náhledu.

ernie:

nejsem netykavka, ale vůči tazateli je to malinko neslušné, nemyslíš? ;)

Běžná zrcadlovka v živém náhledu funguje jako kompakt se vším všudy i s principem ostření. Bohudík takovou nemám, i v živém náhledu mám vše jako u zrcadlovky, sklopené zrcátko, zavřenou závěrku a fázové zaostřování :)

hodnocení

0x

S největší pravděpodobností je za zenitem životnosti snímač CMOS, podobné se řešilo nedávno u jiného výrobku a typu poradte.cz/... Servis můžete poptat, ale myslím, že do opravy nepůjdete...cena se pohybuje v řádu tisíců. Odkaz na servisy (nevím, odkud jste) services.sony.cz/... Ještě dotaz, reset fotoaparátu to asi nevyřešil; a chybu asi foťák taky nehlásí...

doplněno 22.12.16 10:12:

@bmbx souhlas; trochu rychle jsem přečetl otázku, máte pravdu, v případě vadného čipu bývá obraz rozmazaný, někdy roztrhaný, ale nějaký tam bývá...nebo alespoň nějaké barevné šmouhy...

nonek:

nejsem si 100% jistý, ale odešlý snímač se projeví jakkoliv jinak, ale ne černým šumem. Zvlášť když je fotoaparát zprovozněn po delší době, tak to bývá zatuhlá závěrka. U kompaktů se závěrka otevírá při zapnutí a zavírá po expozici, kdy se načítají obrazová data z čipu.

doplněno 22.12.16 10:20:

jarina:

je dobré vědět, že kompakty zaostřují na maximální kontras obrazu snímaného čipem, je dobré vědět že expozici vypočítávají z obrazu snímaného čipem, takže pokud je na displeji náhled černého šumu a ten se i vyfotí a uloží na kartu, těžko lze předpokládat, že by expoziční údaje odpovídaly focené scéně, nebo dokonce že by na ní foťák zaostřil *smich*

mirex*
hodnocení

0x

Nasazená krytka na objektivu?

jc*
hodnocení

Doufám, že jste to nemyslel ironicky a nesnažíte se ze mě udělat blbce, ale ne, nesesazenou krytkou to není, ta se sesazuje mechanicky a poté visí na šňůrce.

jarina
hodnocení

0x

vypočte foťák správně expoziční údaje podle scény? Jak natáčí video? umí zaostřit?

Nevím jestli je to stejné věc, ale na hodně staré kontaktu se mi stalo, že zůstala zaseklá krytka objektivu (automaticky se vysouvací), což je něco jiného než závěrka...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]