Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po nějaké době jsem zapnul svůj fotoaparát Sony HX1, ale na displeji se místo snímaného obrazu ukazuje pouze černý šum. Ikony se zobrazují normálně, při stlačení spouště zaostřuje i vyfotí, ale výsledná fotografie je pouze černý obdélník. Černý šum se ukazuje i v případě režimu snímání pomocí hledáčku. Chci se zeptat, čím to je a kolik by stála případná oprava.
Děkuji
Pokud je to opravdu jen černý šum, tak by to mohla být zatuhlá závěrka v poloze zavřeno. Oprava by spočívala ve vyčištění / promazání, ale to v servisu zpravidla nedělají, mění celou sestavu objektivu a tím se oprava notně prodraží.
ernie:
a o čem celou dobu píšu? ![]()
Tím že si ten foťák povýšil na "krám" chceš bejt zajímavej? V dobách kdy je svět zaplavenej fotkama z mobilů, bych takový přístroj rozhodně neurážel.
Ano kompakty mají závěrku a jak pracuje jsem popsal výše.
jarina:
je dobré vědět, že kompakty zaostřují na maximální kontras obrazu snímaného čipem, je dobré vědět že expozici vypočítávají z obrazu snímaného čipem, takže pokud je na displeji náhled černého šumu a ten se i vyfotí a uloží na kartu, těžko lze předpokládat, že by expoziční údaje odpovídaly focené scéně, nebo dokonce že by na ní foťák zaostřil ![]()
Ty jo, ty jsi zase netykavka. Tomu svému krámu taky tak říkám bože. To, že kompakty mají závěrku jsem nevěděl. Poslední kompakt, co jsem držel v ruce ji neměl. Že se otevírá po zapnutí, myslíš tím, že je to hybrid rolety a elektronické závěrky nebo jak?
No vlastně, u zrcadlovky to tak funguje v živém náhledu.
ernie:
nejsem netykavka, ale vůči tazateli je to malinko neslušné, nemyslíš? ![]()
Běžná zrcadlovka v živém náhledu funguje jako kompakt se vším všudy i s principem ostření. Bohudík takovou nemám, i v živém náhledu mám vše jako u zrcadlovky, sklopené zrcátko, zavřenou závěrku a fázové zaostřování ![]()
S největší pravděpodobností je za zenitem životnosti snímač CMOS, podobné se řešilo nedávno u jiného výrobku a typu poradte.cz/... Servis můžete poptat, ale myslím, že do opravy nepůjdete...cena se pohybuje v řádu tisíců. Odkaz na servisy (nevím, odkud jste) services.sony.cz/... Ještě dotaz, reset fotoaparátu to asi nevyřešil; a chybu asi foťák taky nehlásí...
@bmbx souhlas; trochu rychle jsem přečetl otázku, máte pravdu, v případě vadného čipu bývá obraz rozmazaný, někdy roztrhaný, ale nějaký tam bývá...nebo alespoň nějaké barevné šmouhy...
nonek:
nejsem si 100% jistý, ale odešlý snímač se projeví jakkoliv jinak, ale ne černým šumem. Zvlášť když je fotoaparát zprovozněn po delší době, tak to bývá zatuhlá závěrka. U kompaktů se závěrka otevírá při zapnutí a zavírá po expozici, kdy se načítají obrazová data z čipu.
jarina:
je dobré vědět, že kompakty zaostřují na maximální kontras obrazu snímaného čipem, je dobré vědět že expozici vypočítávají z obrazu snímaného čipem, takže pokud je na displeji náhled černého šumu a ten se i vyfotí a uloží na kartu, těžko lze předpokládat, že by expoziční údaje odpovídaly focené scéně, nebo dokonce že by na ní foťák zaostřil ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.