Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Magnetický senzor

Od: filipeew* odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

mám magnetický senzor se dvěma vývody COM, NC a houkačku (která má - a +)

Potřebuji udělat, vždy, když se otevřou dveře, aby se sepla houkačka a když se zase zavřou houkačka utichla.

K houkačce musím nějak dostat napájení samozřejmě. Ale když je dám na COM + a na NC - houkačku i napájení, tak to stejnak houkat bude.

Trafo mám klasika 12V.

Neví někdo jak to zapojit?

Díky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud má tazatel na mysli magnetický senzor ve formě např. skleněné trubičky se dvěmi, (případně třemi) zatavenými kontakty,které se v magnetickém poli sepnou, nebo přepnou, mám jedno řešení, které užívám už roky.

U kontaktu typu NO, teda v klidu rozepnuté, používám dva magnety. Jeden je přímo u senzoru, v klidu (třeba při zavřených dveřích) jsou kontakty sepnuté. Aby se kontakty spínaly až při otevření dveří, na dveřích mám stejný nebo podobný magnet, (nebo silnější, pokud je jeho vzdálenost větší ), ve vhodné vzdálenosti, a opačně situovaný (S-J proti J-S) u magnetu u senzoru.
Pokud jsou magnety blízko sebe, magnetická pole se navzájem ruší a kontakty senzoru jsou rozepnuté. Když se dveře otevřou, magn. pole magnetu u senzoru sepne kontakty.
Takže v nouzi stačí i kontakty NO, a o jeden magnet více. Není třeba zařadit ještě relé s přep. kontakty.
Těch trubičkových - jazýčkových relé se dá sehnat plno, ale většinou NO. V spec. prodejnách se dá koupit i přepínací NO-COM-NC...

mag. relé používám i na posuvné bráně, kde při zavřené bráně jsou magnety v různých vzdálenostech na vrchu brány, a při posuvu brány mám akustickou signalizaci velikosti otevření. Při začátku otvírání a malém otvoru pípne bzučák jen jednou, při posunutí brány tak o metr pípne bzučák dvakrát a ke konci se ozve vícekrát, vím, že je brána dokořán. Stačí jen dostatečný počet magnetů a jejich vhodné rozmístění...

hodnocení

0x

Dejte typ senzoru, nevíme, jaký proud může spínat (jaký má kontakt)...může sepnout taky pouze jednou...a trvale...proto ten typ je důležitý

mytrix*
hodnocení

0x

To nezapojíte. NC kontakt znamená, že v klidovém stavu je uzavřený (Normal Close). Takže pokud jsou dveře zavřené, je sepnutý a svorky COM a NC jsou propojené (siréna houká). Při otevření se rozpojí (siréna přestane houkat).

Takže buď si musíte sehnat kontakt, který má i svorku NO (Normal Open) a nebo do stávajícího zapojení přidat relé s přepínacím kontaktem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]