Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost odporu R4 - zdroj pračky Daewoo

Od: dejv111® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

rád bych Vás poprosil o radu ohledně volby rezistoru. Kolegovi z práce přestala jít pračka Daewoo DWD M1031. Jako příčinu jsem našel vypálený odpor R4 v oblasti zdroje, nespíše s hodnotou 10 Ohm (tolerance 5%). Doma jsem v železných zásobách našel odpor 20 Ohm (tol. 5%). Můžu ho tímto nahradit?

Na obrázku je v červeném rámečku vypálený odpor, ve žlutém rámečku je výkonový obvod impulzního zdroje, který lidem se stejnou závadou také často odchází. Mám i ten pro jistotu vyměnit?

Předem děkuji.

Velikost odporu R4 - zdroj pračky Daewoo

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den,před nedávnem jsem řešil stejný problém u své pračky.Odpor "odejde",protože je vadný IO LNK 304 ve spínaném zdroji.Je to typická závada v pračkách ,myčkách a tam ,kde se používá tento typ spínaného zdroje.Servisy to řeší výměnou celého panelu-cena asi 2-3000 Kč.Výměna IO v ceně asi 30 Kč tento problém vyřeší.ovšem samotnou výměnu musí provést někdo,kdo "to umí", má potřebné vybavení-mikropájku,odsávačku a hlavně zkušenosti.

doplněno 15.12.16 10:21:

Je to ten černý IO vpravo od odporu,pokud se na něj pořádně podíváte,zjistíte,že je "proděravělé" pouzdro.

doplněno 15.12.16 10:25:

Jasně,pokud je ten IO LNK 364,objednejte tento.

hodnocení

Díky Vám za nejpřínosnější odpověď! Ano, to co píšete se stalo jiným uživatelům na zahraničních diskuzních forech. Tady na této desce je ale místo LNK304, LNK364. Jaký je mezi nimi rozdíl netuším, možná jsou zaměnitelná. Dobrá tedy, objednám jak tento šváb, tak i nový odpor. Mikropájku a odsávačku mám, v tom nebude problém. Mám ještě pro jistotu vyměnit ty dva elektrolity?

Ještě jednou děkuji! :)

doplněno 15.12.16 10:25:

Pouzdro toho IO je právěže v pořádku, nikde není poškozené. To proděravění, pokud mě paměť neklame, znamená označení první nožičky (č. 1). Ale vadný nejspíše bude. Jak jsem psal, jiní uživatelé spolu s odejitým odporem, měli doslova odstřelený i tento IO.

doplněno 15.12.16 13:00:

Náhodou jsem objevil forum, kde tento problém řeší, takže kdyby se Vám něco podobného stalo, tady najdete dobré rady jak problém vyřešit.

Jenom bych chtěl upozornit ,že výměna IO není žádná sranda hrozí nebezpečí přehřátí a odloupnutí plošného spoje.K tomu poškození IO...Měl jsem jenom sotva postřehnutelnou tečku jako vpich od jehly.Je dobré před vyletováním proměřit bývá zkratovaný.
hodnocení

Připájím raději patici a do ní vložím IO.

@host: Díky za upozornění ohledně "pojistkového" odporu! Dává to smysl, ale divím se, že tedy do obvodu nevložili přímo pojistku. Že by kvůli vícenákladům? Koupím více odporů stejné hodnoty, ale rozdílného výkonu - 2W a 5W. Pokud bude 2W odcházet, nabastlím tam 5W.

host*

Jestliže by měl být použitý "fusible", tedy "pojistkový"odpor, je lepší koupit opravdu ten pojistkový. Například tento gme.cz/... má v technických údajích uvedené i údaje o jištění, ale tento je pouze na 0,5 W. Takže byste měl použít tu správnou hodnotu, protože má chránit další obvody před zničením a ne chránit sebe před přepálením.

Pojistkový odpor má i další vlastnosti než je odpor, viz například digikey.com/... cituji: "Fuse safeguarding type for circuit protection"- ochrana obvodů, "Flameproof feature meets overload test (UL1412)"- ochrana před vzplanutím při přetížení, "Anti-explosion and fusing function combined in one resistor (FAE series)"- nevýbušný, "RoHS/REACH compliant & Halogen free"- při hoření nevznikají toxické halogenidy.

hodnocení

Tak bohužel ten pojistkový 2W není snad nikde v ČR k sehnání. Rád bych tedy do série zařadil klasickou pojistku. Počítám správně její velikost? 2W/ 230V = 0,009A? Taková velikost nikde není k sehnání. Bude možné použít tuto? Nebo jakou byste mi, prosím Vás, doporučili? Děkuji.

Dejte tam normální 2 W odpor,žádný pojistkový,ani nevím,jestli něco takového existuje.Je to tak,že odpor funguje jako pojistka pro případ,že by došlo -jakože asi došlo k odpálení integráku-odpor se přeruší a tím zabrání např.tomu,aby se plné síťové napětí 230 V dostalo na výstup zdroje,čímž by se poškodily další elektronické součástky .Opravdu,nehledejte žádný "pojistkový"odpor.Hodnota kolem 20 Ohm.

doplněno 15.12.16 23:29:

Aha,omlouvám se,pojistkový odpor existuje,já jsem dal obyčejný 2 W ,domnívám se.

,že svou funkci splní.Takže nevím..*nevi*

host*
hodnocení

2x

Odpor opravdu shořel? To znamená, že je přerušený, má nekonečně ohmů, nebo je pouze viditelně vyhřátý? Pokud znáte přesně jeho hodnotu a chcete ho zkusit vyměnit, vyměňte ho za tu samou hodnotu, kterou navrhli a testovali konstuktéři, vývojáři. Jen ho můžete posadit o kousek výš nad desku, aby i pod odpor mohl proudit vzduch a lépe se chladil.

Ale jak už psali předchozí rádci, odporem netekl větší proud bez příčiny, závada je zřejmě někde jinde. Servisáci nad tím nepátrají, prostě vymění celou desku, vy zaplatíte tolik, že na chvíli ztratíte řeč, ale pračka bude prát dál i se zárukou na provedení i na materiál.

doplněno 15.12.16 13:00:

adetouk: vaše odpověď je nejlepší, kdybych mohl, dal bych vám bod.

Při nalezení typického zapojení obvodu LNK304 je vidět zajímavost - viz circuitstoday.com/... v přívodu od sítě je zařazený odpor (pro mladé techniky rezistor) 8,2 ohmu/W s dotatkem "fusible". Což je velmi důležité slovo. Slovo FUSE znamená pojistku, zde má odpor zároveň funkci pojistky! Pokud začne zdroj kvůli nějaké závadě odebírat větší proud, tento odpor se přetížením přepálí jako by se přepálila pojistka. Proto by tazatel neměl tento rezistor nahrazovat "silnějším"nebo dvěma paralelně, protože by zrušil ochrannou fukci tohoto pojistného (fusible) odporu.

Takže díky odpovědi rádce adetouk je možné přidat další radu, odpor zkusit nahradit stejnou hodnotou jak odporu, tak výkonu. Samozřejmě i s výměnou integrovaného obvodu zdroje, typ je uvedený na pouzdru, na fotografii není dobře vidět, ale vy ho uvidíte nejlépe.

doplněno 15.12.16 14:07:

ateouk 13:15 "že výměna IO není žádná sranda". Když někteří servisáci nemají dokonalou vyfukovačku nebo odsávačku na dokonalé odpájení, tak místo vyletovávání integrovaného obvodu do něj vyvrtají ďouru tak, aby se všechno vevnitř vyvrtalo a odpojilo od nožiček, takže zůstane jenom pouzdo s nožičkami a nový integrovaný obvod na něj nasadí a připájí na již zapájené nožičky, ale musí dát pozor, aby pod pouzdrem ještě nešly nějaké další spoje a ďoura nebyla skrz pouzdro až do desky. Je to hrůzná amatérština, ale u některých obvodů to jde.

Pokud je dost místa,dá se to nabastlit jakkoliv ,ale já jsem měl "k dispozici"asi 2 mm na výšku,takže jsem to měl složitější.Deska je otočená přímo k přednímu plastovému panelu.

hodnocení

1x

Odpor neodešel sám o sobě. Zhořel protože je vada (zkrat) někde jinde.

hodnocení

Nemůžu s vámi souhlasit. Jak již název součástky napovídá, vytváří odpor proudu, tudíž vedlejším produktem je teplo. Pokud je špatně navržen , může se přehřát a časem odejít. Beru tuhle součástku tak trochu jako kurvítko. Pračka běžela 3 roky.

doplněno 15.12.16 09:34:

@magdon: Pokud by odpor běžel na hraně celou dobu, jednou musel odejít, ale to jsou moje spekulace. Dobrá, připusťme, že odešel z důvodu změny parametrů jiné součástky. Mohly by toto způsobit např. vyschlé elektrolity? Vím, že ty levné často ve zdrojích odchází. Ty dva, co jsou poblíž však nejsou nijak nafouklé. Změřit je bohužel nemůžu, nemám čím. Děkuji za další podněty.

doplněno 15.12.16 10:16:

@host:Děkuji Vám za odpověď. Ano je to tak, odpor je přerušený, Mám tu v železných zásobách dva odpory 20 Ohm. Spojím je tedy paralelně k sobě a uvidí se, zda se pračka rozběhne. Pokud by se závada opakovala, vyměním i další součástky kolem (elity a switch - obvod se sedmi nožičkami). Berte to tak, že se toto laborování stále vyplatí. Servisák prý po kolegovi za novou desku chtěl 3000Kč+ montáž. To je šílené. Já se s tímto laborováním vejdu buď do 0 Kč (když pomůže jen výměna odporů) nebo s nákupem okolních součástek do 200 Kč max. i s poštou. Tak uznejte, co je lepší. Čas nepočítám, tohle mě naplňuje a baví.

Já zase nemůžu souhlasit s Vámi. Když to ten odpor vydržel bez problémů 3 roky a náhle shořel, nebude to samo sebou. Odpor se skutečně průtokem proudu zahřívá, ale je navržen tak aby předpokládaný proud vydržel. Pokud proud tuto hranici nepřekročí, odpor se uchladí. Že se přehřál svědčí o tom, že jím z nějakého důvodu tekl proud větší, než měl. Takže shořelý odpor je pravděpodobně jen důsledek jiné závady, (i když to kurvítko vyloučit nelze).

hodnocení

0x

Pokud tomu nerozumíte a nevíte jak to změřit tak doporučuji rovnou vyměnit nejen ten obvod ale také ty elektrolyty. Stojí pár korun. Při troše štěstí to bude fungovat.

hodnocení

Tak se po delší době opět hlásím. Oprava zdrojové části proběhla úspěšně, pračka se rozsvítila a rozběhla. Vytahování některých součástek byl ale horor! Nožičky jsou usazeny v desce v měděných pouzdérkách a součástka ne a ne jít ven, tak holt šla i s pouzdrem a kusem měděné plošky. Prostě práce na h...o. *ee*

Ukázala se ale další chyba. Po spuštění pracího programu se pračka vypne a jako by restartuje na začátek programu v momentě, kdy má začít topit. (Na program bez topení jede vesele dál). Takže nás čeká další a trochu hlubší rozborka pračky a poté kontrola topného tělesa, případně relé, co těleso spouští. No uvidíme, držte pěsti. :)

U relátka spínaní ohřevu, bude ochranná dioda, případně blokovací kondenzátor. Tam je nutno hledat chybu, napěťová špička vzniklá na vinutí cívky relé múže restartovat programátor.

doplněno 26.03.17 04:28:

Měděná "pouzdérka" nejsou nic jiného než prokovení oboustranného tištěného spoje, i tam kde není žádná součástka musí být spoje na jedné a druhé straně propojeny. Díky tomu prokovení, se při pájení spoj odlupuje podstatně hůře než u jednoduchého spoje, nechápu co jste vyváděl :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]