Nejste přihlášen/a.
zajímalo by mě, na čem závisí výkon LED (zajímá mě světelná část výkonu). Na příkonu (U*I) nebo proudu I? Případně jak se to fyzikálně vysvětlí? Nebo pokud otázku zaměním, že mě zajímá opak (tepelné zahřívání a tepelný vyzářený výkon, pokud nějaký je vůbec). Má třeba ta charakteristika nějaký zajímavý bod, například bod napětí, kdy začne svítít (U=hc/q lambda - zjednodušený vzorec, který bere v úvahu jen jednu vlnovou délku, LEDky možná mohou mít víc spektrálních čar a nebo je tam luminofor pro převod části modré na žlutou a červenou.)
Zajímají mě různé typy LED: červené, modré, zelené kontrolky, výkonné bílé CREE.
A pozor: do hry vstupuje i teplota (jak jsem zjistil, cree má negativní koeficient růstu napětí na teplotě při konst proudu, -1.6 mV/C), takže je potřeba to sledovat za konstantní teploty (třeba se to nasimuluje tím, že ledku zapnu je na vteřinu)
Tepelná ztráta - Thermal Dissipation : led-heatsink.com/...
Tepelný výkon LED digikey.com/... atd., jestli vám to jako studijní materiál stačí?
Vydávají LED teplo nebo ne? Pravda nebo fikce? ledsmagazine.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.