Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový puls?

Od: jarina odpovědí: 1 změna:

mám dc měnič step down. Mám na něm nastaven limit 2.8A a 3.6V. Jako zátěž je připojena(je spojena stále) na výstpu výkonová LED 10W na 3A (asi 3.2-3.3V v tomto bodě). při běhu samozřejmě měnič hlásí omezení proudu, je tedy omezen proudem 2.8A, ne napětím, to je tedy nižší.

Ovšem pokud najednou je k výstup ještě navíc paralelně připojen ampérmetr s vnitřním odporem 0.5 ohm (nastavuji jím ten proud) a zároveň připojím 40V zdroj, tak dioda krátce problikne (na plný výkon dojmově). Při připojení se objeví větší jisra, měnič má 2 velké 50V kondenzátory (odhadem 500mikroF)

Při napětí 3.7V na vstupu se záblesk nestává(navíc pak výstup je omezen napětím asi 2.8-2.95, ne proudem). Při napětí 7.5V se to již stane,nicméně záblesk to rozhodně není, spíš pro bliknutí.

Zajímá mě:

1: jak je možné, že led problikne, když je paralelně připojen k měniči ten odpor měřáku 0.5ohm.

2. Nemůže to poničit diodu (časem)? Nedostane se do ní třeba vyšší impuls než 3A?

3. Nemá tedy měnič nějakou reakční dobu nebo něco podobného, že proud nestihne omezit ihned po a) snížení odporu na výstupu b) připojení zdroje?

4. Není obecně bezpečnější nejdřív připojit zdroj (obzvláš ť pokud má vyšší napětí) a pak zátěž

5Jaká součástka nebo vlastnost měniče je za to odpovědná?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč zakládáte novou otázku a ptáte znova na něco, na co jsem vám už před časem poměrně obšírně odpověděl?

poradte.cz/...

Jasně jsem vám napsal , že za to může jednak energie nabitých výstupních kondenzátorů (takže čím větší napětí, tím vyšší energie se vám do zátěže vybije), druhak i reakce regulační smyčky, a ta je daná celou cestou z výstupu, kde se proud měří až k řídícímu obvodu na primáru, často bývá v cestě poměrně pomalý optočlen, ale především je ten obvod cíleně zpomalen obvykle alespoň RC členem, protože jinak by regulační smyčka kmitala.

Smiřte se s tím, že nastavit na zapnutém konvertoru vyšší napětí a pak rázem připojit LED vždy bude mít za následek proudovou špici do této led. Buď zdroj zapínejte do sítě i s touto led, nebo nastavte jen mírně vyšší napětí a proud omezte např. rezistorem. Jaké kratkodobé přetížení led snese by mělo jít vyčíst z datasheetu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]