Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blbne multimetr

Od: jarina odpovědí: 4 změna:

dobrý den, před týdnem mi začal blbnout multimetr, stává se to jen někdy:

-občas naměří odpor 9MOhm, když spojím svorky, při rozpojení ukazuje správně out-ofrange,podruhém když ho vypnu, tak třeba 7MOhm

-naopak někdy ukazuje odpor 0 ohm i při rozpojení

někdy při navolení funkce je displej prázdný,

někdy při změně funkce se na displeji zobrazí nesmysly (klikyháky

někdy ukazuje střídavé napětí náhodná čísla v tisiíckovkách voltů

občas problikne ikona baterie.

Nevíte, kde může být problém?

...chystém se doplnit stav baterií .je na 2AAA

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Často zlobívá ten otočný přepínač funkcí a rozsahů. Otestujte, jestli to reaguje, když to třeba zrovna zlobí a trochu s ním zavrtíte.

doplněno 13.12.16 12:36:

Pokud se rozhodnete pro opravu popsanou níže, tak opatrně, bývá to mechanicky takové legrační, mohou vám z toho snadno vystřelit aretační pružinky a kuličky. Při demontáži si postupně polohu jednotlivých dílů poznačujte, nebo foťte, ono docela naštve, když to vše pracně naskládáte zpět a kolečko voliče je otočené o 180 stupňů. *smich*

jarinas
hodnocení

s tím mám zkušenost, i když tento multimetr za 500 je sice nejspíš taky podle provedení čína i( když značková RANGE) tak je přišroubován k přední stěne a tedy se to celé nerozsype

sakra BLNne to zas... spojení svorek místo 0 ohm ukazuje 700 kohm po mírném otočením (doaretováním)voliče (bez přeskoku) displej ukázal klikyháky apomalu zmizely. Paradxní, je ,že multimetr má tlačítko reset... teď ukazuje místo 0 ohm 7 Mohm, pak zase 10koHM... Mám tam teď staré baterky

jentak*
hodnocení

0x

Jak se píše nahoře. Bývá to většinou přepínač rozsahů. Je vyroben na DPS a ta je pozlacena. Zlato je měkké a kontakty ho stírají ze spojů tak dlouho až vyzkratuje sousední plošky. Je nutno MM rozebrat a opatrně krátkým a tvrdým štětečkem, nebo mosazným kartáčkem opatrně ty otěry odstranit. Neberte na to zatím žádnou ostrou věc, na to je vždycky času dost. Hrozí poškození přepínače..

jarina
hodnocení

No původně jsem myslel že za to mohou slabé baterky, ale i s novými alkalickými odpor ukazoval nesmysly.Utřel jsem "vodivé bludiště" kapesníkem a pak se do něj vysmrkal. Po složení multimetr funguje lépe, odpor měří správně.

Zůstala tu jen chyba měření kapacity, kdy v 50% měří správně v 25% měří špatnou hodnotu (třeba 10 místo 4, jindy 30 místo 4) a v 25% je zobrazená hodnota kapacity "fixní" tedy většinou se tam ukazují nějaké desetiny nF nezávisle co připojím nebo jak hýbu kabely (ty desetiny se tam ukazijí i běžně, když dráty visí ve vzduchu, když jde, ale pokaždé jiné a mění se to v čas)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]