Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodlužka s rozdílnými konci

Od: actionboy odpovědí: 10 změna:

Našel jsem prodlužku, na které se mi hned něco nezdálo. Jedna strana má normálně i zemncí kolík (samice) a druhá (samec)-do zásuvky je jen dvoukolík. To mi přijde jako nebezpečná prodlužka - ale vypadá to, že sní nebylo manipulováno a je to originál - od kdoví koho :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Nemá vidlici do německé zásuvky?

hodnocení

0x

Hoďte nám sem fotku nejlépe ;)

hodnocení

0x

chtělo by to fotku ale tipuju na remosku

actionboy
hodnocení

Né, je to obyč prodlužka, ne k žádnému přístroji. Na jedné straně dvojkolík, ne druhé klasická zásuvka se zemnícím kolíkem.

Jedna strana: retroraj.cz/...
Druhá strana: img.ielektra.cz/...

fotku nemám, tak alespon takto

když jsem měřil multimetrm co je kam připojené tak zemnící kolík připojený není nikam

pobrdny*

Tak takovou lze používat max. na spotřebiče s dvojitou izolací, které mají také jen šňůru s vidlicí bez ochranného vodiče (např.moderní vrtačky,šlehače, apod.). V žádném případě nepoužívat na spotřebiče, které potřebují ochranný vodič!

majsterjoe*

Přesně tak, je to podomácku vyrobený prodlužovák odporující nejen normám, ale i bezpečnosti a logickému myšlení. Já bych se ji zbavil - vyhodil, protože nikdy nevíte, jestli tam někdo nezapojí spotřebič třídy I, kde může v případě poruchy vzniknout nebezpečí ohrožení života.

hodnocení

0x

Taky jsem na takový výtvor kdysi narazil. Prodlužka byla o to zákeřnější, že měla oba konce "plnohodnotné", mezi plochou trojlinku a na jednom konci nebyla zem prostě zapojená. Kdyby nezačala hořet, nikdy by nebyl důvod ji rozebírat.

hodnocení

0x

Setkal jsem se s tím na koleji jako administrátor sítě, nějací studenti s tím měli přiojenej počítač a když si člověk sáhl na case a zároveň na (uzeměné) topení, tak dostal ránu. Ne nijak moc velkou, ale zabrnělo to. Na ten neuzeměný case se indukovaly různý elektrický potenciály z okolí a probíjelo to zpátky do počítačový sítě (tehdy ještě koaxiál). Kabel jsem zabavil a zlikvidoval.

ronyx*
hodnocení

0x

Originál? Pokud nemá oba konce (zástrčku i zásuvku) zalité - nerozebíratelné, nemáte šanci poznat, jestli je to amatérská výroba nebo profi výroba. A zalité konce začali flexošňůrama (tj. zástrčka zalitá) někdy v 60.letech. Zalité zásuvky začaly až daleko později, tipl bych, že až někdy v polovině 90.let, protože ještě začátkem 90.let jsem si všechny produžovačky poctivě šrouboval.
Pokud je to prodlužovačka vyrobená z třížílového kabelu, pak si to jen někdo usnadnil při zapojování, protože prostě dospěl k závěru, že to není potřeba zapojovat na všechny 3 dráty. U prodlužovaček do bytů a pod. (tedy ne na ven) to bylo ještě celkem nedávno běžné, většina krátkých prodlužovaček vznikala z přívodních šńůr různých vyřazených spotřebičů pouhým namontováním zásuvky (samičky), později třeba i násobnýh zásuvek.
Mám několik takových prodlužovaček různých délek samozřejmě taky, některé jsou dokonce udělané z klasické dvoulinky, slouží roky a zcela bez problémů. Je tedy fakt, že problémy vlastně nemají kde vzniknout, protože většina je použita jako pevné prodloužení od nevhodně umístěné pevné zásuvky a už roky se s nima nehnulo - jsou za nábytkem a pod.

rasekvasek*
hodnocení

0x

No,to je prostě uříznutá šňůra od vysavače,ta bývá dost dlouhá,a někdo na to namontoval zásuvku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]