Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může diodu zničit (U,I)regulovaný zdroj?

Od: jarina odpovědí: 10 změna:

Může diodu zničit regulovaný zdroj (je to step down konvertor DC)?Snižuje napětí z vyššího vstupního (bylo tam 20V) na nižší. měl jsem tam nastaven limit 1.5A a 6V (nepustí větší proud než omezený)přičemž dioda je na 1.5A a napětí má 3.3V při 1.5A a asi 2.6V při 100mA. Byla to bílá cree, co měla mít 600 lm.

Může hrát roli to, že tam bylo nastavené vyšší napětí (při kterém by byž regulace proudu asi shořela), Může to být vada toho zdroje (že třeba nestihl zareagovat, třeba má nějakou dobu odezvy)?

Také jsem si všiml, že ta dioda má (ve funkčním stavu) vlastní kapacitu 3nF. Nyní má asi nulovou kapacitu (30-80pF, šum voltmetru).

doplněno 08.12.16 21:07:

Vlastní regulátor funguje tak, že je na něm výstupní napětí , které nastavím podle potencioetr 1(CV) a zároveň maximální proud který propustí, je dán potenctiometrem 2(CC). Protéká li proud rovný maximu, svítí kontrolka CC/CV, pokud je nižší, tak nesvítí (což je jen pro ilustraci, s dotazem to nijak nesouvisí), Zároveň při zapojení zátěže svítí kontrolka Nevšiml jsem si že by se z ní kouřilo, nebo že by blikla enormě. Prostě přestala svítit, proud jí neprotéká.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Může ji zničit, vyzařuje 5W tepla, je potřeba chladit.

doplněno 08.12.16 21:35:

V tom případě je chyba v omezení proudu. 1,5A je I max.? Napětí není tak důležitý, potřebujete zdroj proudu ale tutově fungující.. Ten čip umřel nebo žije? Můžete ještě zkoušet?

jarina
hodnocení

Samozřejmě že je nadmíru chlazená

hodnocení

0x

Nemáte možnost to změřit? Multimetr na změření proudu a do série autožárovku. Jen prověřit, že ten měnič omezuje při správné hodnotě, jinak se můžete jen dohadovat kde je chyba.

hodnocení

0x

Píšete jen obecně, takže nevíme, jak dlouho ta led svítila, jestli jen blikla, nebo svítila několik sekund. Netrápil jste ji například bez chladiče a neodpravill jednoduše teplem? Dnes jsou vlastní čipy těchto led velmi malé, takže těch cca 5 W bez chladiče, nebo s nedokonalým stykem by led zničilo během velmi krátkého okamžiku, řádově sekund.

Zdroj má na výstupu kondenzátor (zřejmě někde v rozmezí 220.2200 uF ), takže i když máte nastaveno omezení proudu, tak v prvním okamžiku po připojení led poteče špičkově dost velký proud, daný vlastnostmi jak té diody, tak výstupního kondenzátoru. Klidně to mohou být po velmi krátký čas např. jednotky uS desítky Ampér. Jestli to měla led přežít, nebo ne zhruba zjistíte v jejím datasheetu, kde bývá její špičkový krátkodobý proud uveden, ale přesný graf maximálního proudu/času tam stejně nebude (a vy ten přesný proud a průběh taky neznáte), takže můžete jen odhadovat. Dalším jevem, který se mohl projevit, je odezva regulačního obvodu stabilizátoru a proudového omezení. I zde bude nějaká časová konstanta, která se bude lišit podle zapojení a při nedokonalém návrhu a připojení tak nelineární součástky, jako je výkonová led mohou obvody zdroje například reagovat překmitem, který také mohl led zničit. Co se stalo nejspolehlivěji zjistíte rekonstrukcí činu, tedy zničením nové led a sledováním celého děje na paměťovém osciloskopu. Ale to jen v případě, pokud chcete zničit další led.:)

doplněno 08.12.16 22:36:

Správný postup je s připojenou led a nastaveným proudovým limitem pomalu najíždět napětím. Při prvním testu ještě ideálně s ochranným osporem v sérii.

Nedal jste odkaz na zdroj, jedná se vůbec o zdroj určený k trvalému provozu v režimu zdroje proudu? Nemá to třeba jen funkci proudové pojistky?

rv*
hodnocení

0x
A nepřipojil jsi ji náhodou omylem obráceně? Průrazné napětí mají led dost nízké.

junkers*
hodnocení

0x

Kdysi jsem si chtěl koupit tzv. laboratorní zdroj, klidně i něco kolem 10 000,- kč. Četl jsem na to recenze, a dověděl se, že jsou to všechno čínské "shitky", kterým se na svorkách po zapnutí na okamžik objeví plné napětí!

Takže je fuk, že máte nastaveno 3V/30mA, zapnete zdroj a foukne vám to tam napěťovou + proudovou špičku.

Jedině zapínat zdroj bez připojené součástky.

doplněno 10.12.16 16:32:

wlezley: dobře, ale sám teď přiznáváte, že musíte se zdrojem všelijak "šachovat", zkratovat výstup a prostě si to hlídat. Jinak vám to tam číňan šlehne na tvrdo. A k odpálení diody stačí ms (milisekunda), kdyby snad někdo ..

Jinak netvrdím, že číňani jsou nějak zásadně špatní, ono už snad (do těch 10 000,- kč) nic nového od jiného výrobce nejde sehnat. Ale má to prostě tyhle "mouchy", jdou vychytat, ale o tom je třeba diskutovat.

junkers:

Mám už asi 5let toto, nevím zdali jej vyrábí Korea nebo Čína, ale chodí nadmíru dobře:

reworkstation.cz/...

A před pár dny jsem si vyrobil kapesní z tohoto a taky spokojenost:

aliexpress.com/...

Já si většinou ověřím všechno na vlastní kůži, recenze čtu až pototm na pobavení co tam jsou lidi schopni napasat za bláboly *haha*

hodnocení

0x

junkers: Když zapnu zdroj, zkratuji výstup a nastavím si proudové omezení. Nikdy se mi nestalo, že mi to nastavení ujelo a zničilo obvod. Zdroj nemůže za chyby obsluhy i když většina je blbům-odolný. Mám číňana za 3000Kč a jsem naprosto spokojený.

jarina
hodnocení

Je dostatečně chlazenáa připojená ve spráné polaritě. Zdroj je z ebay za 100Kč - heslo do vyhledávní cc cv 5A

kdyžtak nehrajou tam roli nějaké parametry toho měniče něco jako output ripple nabo dynamic response speed nebo, že jde o non-synchronous rectification (otatně to by mě zajímalo, co je rozdíl v non a +synchronous)

jarina
hodnocení

Je možné, že pokud by byl regulátor připojen k 20V zdroji a na výstup nastaveno 6V (a na omezovači proudu 3A, při kterém má 3.3V) , tak co je pravděpodobnější?

A. Na diodě se krátce mohlo objevit 20V.
B. Na diodě se krátce mohlo objevit 6V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]