Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický odpor vzduchu (bez výboje)

Od: jarina odpovědí: 6 změna:

Zdánlivě jednoduchá otázka: jaký je (měrný nejspíše) elektrický odpor normálního pokojového vzduchu( kde neprobíhá výboj, jiskření apod)?Chová se jako ohmický vodič?(I=U/R) Pokud v nějaké geometrii umístím elektrody (autobaterie napířklad) ve vzduchu od sebe (o nějaké ploše nebo délce, i to je zajímavé zda je to bod, čárka nebo plocha), jaký bude protékat proud (je to těžší než u vodiče, protože R= rho l/S běžně, ale vzduch je v podstatě všude). nA, pA?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

to je přece jasné, bude se to chovat jako kondenzátor, viz plocha a vzdálenost desek a když pohledáš tak najdeš i vzorec..

jarina
hodnocení

Jistěže. C=eS/d (pokud ty elektrody vůbec budou o tvaru plochy a nebudou a). Ale já jsem se ptal na (měrný odpor). Ale ta vlastnost rezistivity tam přece zůstane.

rv*
hodnocení

0x

Pokud má téct proud, musí tam být něco, co ten náboj bude přenášet. Pokud ve vzduchu nejsou volné elektrony/protony (jakože nejsou), nemá jak proud téct. Jiné by to bylo, kdyby byl vzduch ionizovaný, pak by se ionty v elektrickém poli pohybovaly a proud by se naměřil. V ionizovaném plynu snad Ohmův zákon neplatí - tedy neplatí ve smyslu, že dvojnásobné napětí vede k dvojnásobnému proudu.

jarina
hodnocení

Ano, to vím, myslel jsem to tak, jestli vzduchem teče nějaký hoodně malý proud (a myslel jsem v režimu bez ionizace, výboj, atd)

Vzduch je v nějaké míře ionizovaný vždy. Proto vždy trochu vede.

jabraka*
hodnocení

0x

Měrný odpor vzduchu (suchého)je 4x10*-7.S relativní vlhkostí se o řád snižuje.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]