Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Laboratorní zdroj

Od: nickys odpovědí: 7 změna:

Máte někdo homemade laboratorní zdroj? Sháním osvědčenou konstrukci.

Regulovatelný 0-cca 30V, max 3A, omezení proudu, signalizace omezení LED.

Na netu je vícero konstrukcí, ale všechny víceméně problémové, dle diskuzí. Proto spíše někdo jestli má praktickou zkušenost.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirex*
hodnocení

0x

Jistě jsi narazil i na tento:

vyvoj.hw.cz/...

Je to jeden z méně problémových a funguje OK.

doplněno 05.12.16 18:30:

A nebo rovnou takto:

doplněno 05.12.16 18:46:

Před lety jsem zdroj postavil (ne z té stavebnice), doplnil měřáky a není s ním problém.

Laboratorní zdroj
nickys
hodnocení

Jo, hw.cz, tohle jsem viděl, ale právě ta diskuze pod tím, mě odrazuje :).

Na tu čínu jsem koukal taky, ale nemá signalizaci omezení proudu, nebo teda blbě vidim.

host*

V doprovodném článku sice odkaz na původní pramen je, ale přesto ho sem pro lepší přehled přidám: electronics-lab.com/...

Levná stavebnice za pár euro je na banggood.com/...

Klasika se starou dobrou 723 a 2SC5200 je na eleccircuit.com/...

Nebo návod s několika operačními zesilovači i s obrázky na diyfan.blogspot.cz/...

Nejdražší položka bude samozřejmě vhodný transformátor a nejobtížnější pro běžného domácího kutila bude výroba vhodné krabice, nabízí se například možnost použití krabičky z vykuchaného zdroje z PC.

ramram

Kdyby sis prostudoval popisy,schemata a diskuze tak zjistíš že všechny ty odkazy vychází( s vyjímkou toho se 723) z jednoho a téhož zapojení(včetně té číny, ta je taky jen pajc toho z "electronics lab" a i tento původní zdroj vychází ze zapojení poprve zveřejněném v AR někdy v 80tých letech.

hodnocení

0x

a tenhle? zkraceno.cz/...

rv*
hodnocení

0x
Dnes už je i levnější koupit něco hotového, než zdroj sestavovat a pak pasovat do nějaké krabičky.

nickys
hodnocení

Flajzar dobrý, ale předražený, jako vše od něj, ta čína furt nevim jestli má indikaci limitu proudu.

Samozřejmě bych šel do hotového, ale profi skřínku mám, měřáky také a samosebou i trafo, chladiče, zdířky i přepínače také.:)

doplněno 05.12.16 21:06:

K té číně jsem dohledal toto, takže ledku na limit proudu to má, takže to asi zkusím.

Technical specifications:
Input voltage: AC 24
Input current: 3 A (maximum)
Output voltage: DC 0-30V(adjustable)
Output current: 2mA-3A (adjustable)
output voltage ripple: maximum 0.01%
The circuit features:
All straight cutting components, convenient installation and repair
Easy to adjust output voltage
The LED indicate Output current limit
Overload Or malfunction provide protection

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]