Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám levnější digitální voltmetr a podezírám ho, že trochu podměřuje. Má v sobě trimr na doladění, jenže já bádám nad tím, kde najít nějaké přesné napětí, podle kterého bych ho mohl seřídit. Napadla mě +12V větev v PC a sledovat napětí přes AIDA64 či jiný program, ale ten mi hlásí pořád +12,352V a nehne se ani při maximálním zatížení (přitom na voltmetru naměřím 12,21V a při zatížení o nějakou setinu klesne) takže podezírám, že tomu moc věřit nemůžu. Jiný voltmetr doma nemám, podle kterého bych ho seřídil.
Taky mě napadla baterka v mobilu (aplikace BatteryBot mi hlásí přesné napětí), ale abych se dostal ke kontaktům baterky, musím ji vytáhnout a to zase napětí asi nepatrně vzroste, protože nebude zatížena.
Jakým způsobem byste v domácích podmínkách kalibraci voltmetru řešili Vy? díky za případné tipy a postřehy.
Nejde mi o to, aby měřil na setinu voltu přesně, ale kontroluju s ním třeba nabití Li-Ion baterií, tak bych to rád měl trochu spolehlivě
Ono to není tak jednoduché, mohou být určité nepřenosti i v děličích. Ty si seřídíš A/D převodník trimrem na nějakém napětí a ostatní rozsahy se ti mohou zhoršit. Ono je dobré to zkontorlovat na všech rozsazích a nastavit kompromis, nebo nastavit přesně na rozsahu který nejvíc používáš a neni nic lepšího než mít k tomu voltmetr o řád přesnější, nebo alespoň prověřený o kterém víš že měří dobře. A taky nemá cenu to nějak hrotit, o kolik máš podezření že voltmetr kecá?
proměřování podle toho co píšeš je o 0,14V. Jestliže budeme uvažovat 1% přesnost z 12V tak to může být 0,12 . Zakže bych to neřešil vůbec, protože něco levného má určitě horší přesnost a tipnul bych 10%. takže to může proměřovat klidně o 1,2V a je to v poho..
A nemáte nikoho známého s lepším voltmetrem, o kterého byste mohl ten svůj opřít?
Pak mě napadá si nechat si v ochodě ukázat nějaký lepší multimetr ("Náhodou mám v kapse monočlánek, ukažte mi jak se s tím měří napětí..") pamatovat si údaj a potom za rohem rychle, než se změní teplota monočlánku ho přeměřit tím svým..
tak podle té baterky v mobilu kecá max o 0,1V, což je vlastně na rozsahu 20V SS (na tom měřím v 99% případů) lepší než dobré (prakticky TP 0,5%), takže to nechám jak je
Horší je to na rozsahu 2V, protože tam kecá "stejně" (a tím nemyslím poměrově, ale absolutně - o 0,1V) což už není moc super, ale stejně tím na malé rozsahy často neměřím, takže na to kašlu, akorát bych si to zas rozhodil jinde
Mám totiž digitální nabíječku Ni-Mh baterií pro 4 kusy, kde mi to u každé píše napětí, a to bylo dle nabíječky vždycky vyšší než dle voltmetru právě o toho cca 0,1V (takže jsem z toho usuzoval, že na vyšším rozsahu bude odchylka vyšší), ale není
Podobně jako když chcete zkontrolovat tlakoměr na pneumatiky. Změříte tlak nějakým dobrým měřidlem, kterému se dá věřit a pak vašim.
Kalibrace se dělá porováním zkoušeného měřidla s hodnotami naměřenými normálovým (standardovým) měřidlem, nebo alespoň měřidlem se zaručenou vyšší přesností, než má vaše. Nemusíte nic nastavovat, naopak, vůbec bych nesahal na nějaké trimry.
Pokud má víc rozsahů a možnost měření střídavého i stejnosměrného napětí, chce to mít pro vyzkoušení několik zdrojů napětí, nebo alespoň jeden zdroj stejnosměrného a jeden zdroj střídavého napětí a alespoň zhruba vyzkoušet, že měří jak =, tak ~ a jak asi se vámi naměřené hodnoty liší od přesnějších na přesnějším měřidle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.