Nejste přihlášen/a.
Jaký má vliv volba napájecího proudu na AA Baterie (konkrténě třeba eneloop)? Ovlivní vyšší proud výsledky oproti nižšímu? Zajímá mě např 200,500,1000 mA. Zajímá mě to také v případě pro každou otázku zvlášť, že baterie nebudu chladit nijak (logicky vyšší proud= ohřejí se na vyšší teplotu časem) a nebo že je budu chladit (a tedy se dá předpokládát že při různých proudech se ohřejí na stejnou teplotu)
-Jak ovlivní ten daný konkrétní probíhající nabíjecí cyklus (zda po ukončí napájení budou nabité stejným nábojem (proud krát čas nezávisle na napájecím proudu)
-Jak to ovlivní životnost? tedy, že bude rychleji například klesat dostupná kapacita atd. vnitřní odpor, samovybíjení
Nejlepší je nabíjet proudem odpovídajícím desetině kapacity po dobu 14-16 hodin, ale bohužel při těchto proudech nelze aplikovat jakoukoliv automatiku, maximálně tak časovač na těch 14-16 hodin.
to je vtip?
Jestli si to má nabíjet 14 hodin, to si stihnu je dřív koupit v obchodu.
Otázka se dá taky jako vyložit, jestli vysoký nabíjecí proud nějak snižuje a jakým mechanismem. 1)životnost batere 2) maximální možnou dadanou energii v daném dobijecím cyklu. A pokud je tím ničitelem teplo, pak jestli se to dá eliminovat chlezením.
Navíc ti tam nesedí matika. 14-(1/10)=1.4 což je mnohem víc než 1
vtip to není, je to prostě ověřený fakt a ta matematika sedí, žádný akumulátor nemá 100% učinnost, to znamená, že se musí dodat víc energie na nabití, než je schopen dát při vybití
Dřív se akumulátory Ni-MH a Ni-Cd ani rychleji nabíjet nedaly, nedovolil to nabíjecí proud, dnes už to akumulátory snesou a tak se trh hemží všemožnými rychlonabíječkami co do nich perou co to dá, ale rozhodně jim to nesvědčí, ale zase to tak tragické není, takže v dnešní uspěchané době už lidi ani jinak nanabíjejí, ale to pořád nemění nic na tom, že pokud se nabíjejí aku 1/10 tak si chrochtají a využije se lépe jejich kapacita i životnost.
Chlazení jim pomůže, dokonce se občas objeví na trhu nabíječka s ventilátorkem
Tady taky najdete odpovědi na své dotazy nase-hobby.cz/... popsáno celkem srozumitelně i pro laika...
ještě poznatek k "Rychlonabíjení (1 - 2C i více)"
používá se pro nabíjení NiCd a NiMH akumulátorů. Naprosto nezbytná je spolehlivá automatika pro ukončení nabíjení - pokud bychom v nabíjení pokračovali, začne se akumulátor velmi silně zahřívat. V krajním případě to může vést až k explozi článků nebo požáru. Většinou se používá obvod typu "delta-peak", který ukončuje nabíjení zpravidla při poklesu napětí akumulátoru cca o 50mV (NiCd) nebo 20 mV (NiMH). Nabíječky vyšších tříd mívají tuto prahovou hodnotu nastavitelnou. Pro zajištění vyšší spolehlivosti se často pomocí zvláštní sondy sleduje i teplota nabíjeného akumulátoru (neměla by překročit 40° C), popř. se nastavuje limitní hodnota dodaného náboje. Starší nebo "uleželé"akumulátory mohou někdy krátce po zahájení nabíjení vykazovat tzv. falešný delta-peak, kdy dojde k poklesu napětí na akumulátoru, který může způsobit předčasné ukončení nabíjení. Řídící elektronika některých nabíječek proto detekci delta-peak zapíná až s časovým zpožděním (4 - 6 minut po zahájení nabíjení).
Velice mě zaujala poznámka o vlivu nabíjecího proudu na tyto 3 faktory: vyšší nabíjecí proud: nižší kapacita, vyšší samovybíjení, vyšší dostupný proud. můžete mě to vysvětlit čím to je? Nebo nějaké seriozní vědecké informace?
-Jakou má tento jev hysterzi (tedy vliv jedné seance nabíjení a parametry vybíjení výše o nějakou dobu později, kdy už byla nabita a vybita jinak)?
-Co když baterii bude zezačítku nabíjet malým proudem a druhou polovinu kapaity velkým (nebo naopak)?
-Jaké jsou další důsledky těchto tvrzení, přihlédnu li k tomu, že nabíjení a vybíjení jsou reverzní proces (až na to, že vnitřní odpor topí vždy). Má tedy způsob jak jsem vybil baterii "vliv" na to, jak se budou (nebo by měly) nabíjet?
Platí toto výše i o jiných typech (Liion, eneloop (pokud se to považuje za jiný typ)?
----
Klesá kapacita vlivem teploty (50°C, jak v článku) i v případě, že nimi neteče proud?
ačkoli jsem už dostal zajímalou částečnou odpověď na dotazy, zajímalo by mě, zda za výše uvedené jevy(dostupné kapacita, samovybití, dostupný max proud) i to v dotazu (vliv na životnost)
je způsobené jen tím nabíjecím proudem (pak s tím nejde nic dělat) a nebo vyšší teplotou (=důsledek vyššího proudu,stačí baterie chladit a proud může zůstat původní vysoký)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.