Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uvažuji o koupi telefonu, který bych používal k natáčení 4K videa. Galaxy s7 natáčí skvěle ( ukázky na youtube ), ale přečetl jsem v jedné recenzi, že ve 4K nejde použít stabilizaci. Chci se tedy optat, zda-li některý z "lepších" mobilů umí 4K natáčet se stabilizací?
Moc děkuji za odpovědi a doporučení
Honza
Nevím jestli mobily obecně mají stabilizátory objektivu nebo čipu, spíš bych se zaměřil na upevnění přístoje do nějakého steadicamu. Při natáčení mobilem jen tak z ruky ani moc nepomůže softvérová stabilizace. Čím lehčí přístroj, tím se hůře zvládá jeho udržení proti otřesům.
Tak optická stabilizace např. u S6 je ..ale jen pro Full HD video... Hledal jsem a zjistil, že ani galaxy S7, Ani xperia Z5 video 4K nestabilizuje Ani Nexus 5x... takže tipuji, že žádný mobil..
Pokud u FHD je, tak to určitě není OPTICKÁ stabilizace, ale digitální. Optické je totiž úplně jedno, v jakém rozlišení čip snímá.
Přesně tak. Pro vysvětlení autorovi dotazu. Rozdíl mezi optickou a digitální stabilizací je ten, že při optické stabilizaci se otřesy kompenzují fyzickým posouváním buď optické soustavy nebo čipu (což si u přístroje jako je mobil dost dobře nedokážu dnes představit). Digitální stabilizace je založena na principu zmenšení obrazu, které se využije pro eliminaci ořesů digitálním posouváním výřezu obrazu po čipu. Proto to nejede ve vyšším rozlišení, než je nutné. Jak píše @mikihans
Já taky nechápu, proč se všichni honí za mantrou 4K, když její potenciál stejně většina lidí nevyužije, pokud nebudou své projekty promítat na obří televizi skupině diváků. Roztřesené chaotické záběry nikoho zajímat nebudou, ta ty stačí PC monitor a tam 4K není potřeba. Pokud to autor s videem myslí vážně a jeho výstup, jež někoho zaujme, má vypadat
Na 4K se vykašlat a zaměřit se na kreativní stránku věci. Lepší menší rozlišení (FHD je plně dostačující) a koukatelné video, než xK, na které nikdo čumět nebude.
Díval jsem se na video v jedné recenzi a přeostřuje při natáčení mizerně až bídně. Takové video bych nechtěl ani zadarmo.
První video v recenzi. svetandroida.cz/...
Pro Jofu přikládám odkaz videa s názorným přeostřováním S7..neříkejte mi, že to je pomalé ...
Uznávám..přeostřování na prvním vudeu ( full HD ) je strašné..na chvíli byl obraz doslova rozmazán..ale je zajímavé, že stejný záběr ve 4K ostřil rychle !? No jo..to by si člověk nikdy nic nekoupil..
To, že výrobce či distributor napíše, že je to optická stabilizace, je jen marketinkový tah. Viz příspěvky výše. Pravá optická stabilizace hýbe čipem nebo čočkami a uvádí obraz do správné polohy vůči snímači. Jsou tam motory nebo gyroskopické senzory, které do mobilu narvat prostě nejdou. Stabilizace v mobilu je výlučně digitální (elektronická) záležitost, kdy čočky a čip jsou pevné, ale je obraz digitálně oříznut po krajích a tím se kompenzuje pohyb!
4K rozlišením nikoho neohromíš, dokud nebude video koukatelné co se obsahu týče. Pokud jsi měl nějakou zkušenost s natáčením, měl bys to vědět. 4K je fajn, když natočíš epochální video, promítneš ho na obrovkou projekci, při které je divák unešen. Na narozky ti stačí běžné rozlišení, dnes HD nebo FullHD, tomu věř-stejně v tom nikdo neuvidí rozdíl. A kamera toho umí více, než mobil (ostření, hloubka ostrosti a podobně) tak v tom nesmazávej rozdíly.
Sony Digital8 SD rozlišení stála v době uvedení na trh 25 000 Sám ji mám doma v krabici.
Přesně jak píše ernie, jakmile se při zapnutí stabilizace sníží rozlišení, tak se jedná o stabilizaci elektronickou a ne optickou, protože se zmenší aktivní plocha čipu a ta se po čipu pohybuje a sleduje chvění obrazu, to platí pořád od dob kdy byla elektronická stabilizace vyvinuta.
Ernie jenom nemá v pravdu vtom, že snímače pohybu (gyroskopy) a motory pohánějící čočky nebo čip při optické stabilizaci do mobilu nelze narvat
Tak ta S sedmička tu optickou stabilizací asi disponuje, podle této tabulky, která rozlišuje mezi porovnávanými mobily mezi optickou a digitální stabilizací. Popravdě jsem si nedovedl představit, že něco takového lze. Tak nevím... Ale nevím, kde jsi sebral ten obrázek, vidím tam jakési pružinky?V tom případě by se jednalo o stabilizaci pasivní.
Toto mi napsali z technické podpory CZC.cz (
Dle dostupných informací je stabilizace dostupná u modelu Galaxy S7 i při nahrávání 4K videa, jen ji není možné zapnout manuálně a je řízena automatikou telefonu. )
No jo, no - hýbe
Ona taková optická stabilizace v malém kompaktu moc místa nezabere, proč by se to nemohlo vejít do mobilu. A jak je to prťávé tak to snad je i účinější než stabilizace v DSLR i když na ta malá ohniska co jsou v mobilech se to tolik hýbat nemusí, tak že ta lepší účinost bude spíš tím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.