Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

4K video se stabilizací? Jaký mobil?

Od: honza74 odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,
uvažuji o koupi telefonu, který bych používal k natáčení 4K videa. Galaxy s7 natáčí skvěle ( ukázky na youtube ), ale přečetl jsem v jedné recenzi, že ve 4K nejde použít stabilizaci. Chci se tedy optat, zda-li některý z "lepších" mobilů umí 4K natáčet se stabilizací?

Moc děkuji za odpovědi a doporučení :)

Honza

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Svět je naruby, honit 4K na mobilu a ještě to chtít stabilizované *haha**haha**haha*

hodnocení

0x

Nevím jestli mobily obecně mají stabilizátory objektivu nebo čipu, spíš bych se zaměřil na upevnění přístoje do nějakého steadicamu. Při natáčení mobilem jen tak z ruky ani moc nepomůže softvérová stabilizace. Čím lehčí přístroj, tím se hůře zvládá jeho udržení proti otřesům.

honza74
hodnocení

Tak optická stabilizace např. u S6 je ..ale jen pro Full HD video... Hledal jsem a zjistil, že ani galaxy S7, Ani xperia Z5 video 4K nestabilizuje :( Ani Nexus 5x... takže tipuji, že žádný mobil..

Pokud u FHD je, tak to určitě není OPTICKÁ stabilizace, ale digitální. Optické je totiž úplně jedno, v jakém rozlišení čip snímá.

Přesně tak. Pro vysvětlení autorovi dotazu. Rozdíl mezi optickou a digitální stabilizací je ten, že při optické stabilizaci se otřesy kompenzují fyzickým posouváním buď optické soustavy nebo čipu (což si u přístroje jako je mobil dost dobře nedokážu dnes představit). Digitální stabilizace je založena na principu zmenšení obrazu, které se využije pro eliminaci ořesů digitálním posouváním výřezu obrazu po čipu. Proto to nejede ve vyšším rozlišení, než je nutné. Jak píše @mikihans

hodnocení

0x

Já taky nechápu, proč se všichni honí za mantrou 4K, když její potenciál stejně většina lidí nevyužije, pokud nebudou své projekty promítat na obří televizi skupině diváků. Roztřesené chaotické záběry nikoho zajímat nebudou, ta ty stačí PC monitor a tam 4K není potřeba. Pokud to autor s videem myslí vážně a jeho výstup, jež někoho zaujme, má vypadat

takto , bude lepší, aby se zaměřil na jiné věci, než je brutální rozlišení. Třeba na to, že jeden několikasekundový záběr v linkovaném videu zahrnuje řádově desítky minut příprav a je k němu potřeba ještě nějaké vybavení (stativy, slidery atd...)

Na 4K se vykašlat a zaměřit se na kreativní stránku věci. Lepší menší rozlišení (FHD je plně dostačující) a koukatelné video, než xK, na které nikdo čumět nebude.

jofa*

Díval jsem se na video v jedné recenzi a přeostřuje při natáčení mizerně až bídně. Takové video bych nechtěl ani zadarmo.

doplněno 25.11.16 09:18:

První video v recenzi. svetandroida.cz/...

honza74
hodnocení

Pro Jofu přikládám odkaz videa s názorným přeostřováním S7..neříkejte mi, že to je pomalé ...

honza74
hodnocení

Uznávám..přeostřování na prvním vudeu ( full HD ) je strašné..na chvíli byl obraz doslova rozmazán..ale je zajímavé, že stejný záběr ve 4K ostřil rychle !? No jo..to by si člověk nikdy nic nekoupil..:)

honza74
hodnocení

Ahoj chlapi,chtěl jsem poradit, který telefon...ne abych zavrhl 4K. Jen okrajově: Od 20 let ( 1994 ) jsem byl blázen do kamer ..tehdy SONY video8..střih na VHS videu ( hrozné peníze to vše stálo )..pak JVC mini DV, následně Panasonic AVCHD se záznamem na SDHC kartu, vše střih v PC s neustále rostoucími nároky na PC.. nejprve výroba DVD, pak Blu-ray.. Každý přesun na vyšší rozlišení záznamu je na výsledném "filmu" znát..sorry, ale je...nebýt upscailinku, nešlo by se na dnešních TV na VHS koukat... Doba se změnila, není mi 20 a kupovat 4K kameru za 30tis se mi už nechce..ne kvůli penězům, ale proto, že tahat se s kamerou v době, kdy každý má video v mobilu mi přijde divné... tedy když jsem viděl, jak kvalitně dnes mobily umí točit, pak mi kamera přijde zbytečná ( na běžné záběry narozenin, vánoc a dovolené ).Co se týče optické stabilizace, přikládám výřez z textu recenze Galaxy S6, aby jste viděli, kde jsem k tomu přišel. Ahoj a díky za Váš čas. mobilnet.cz : Novinkou je také optická stabilizace obrazu, díky které novinky pořizují nejenom ostřejší snímky za zhoršených světelných podmínek. Citelně se zrychlila také doba samotné ostření. Nahrávání 4K videoklipů však není výsadou pouze nejnovějšího Galaxy S6, původní model S5 ho uměl také. Při natáčení u novinek ovšem oceníte optickou stabilizaci obrazu, ta lze však zapnout pouze u videí do rozlišení FullHD, nad tímto rozlišením už bohužel není možnost.

To, že výrobce či distributor napíše, že je to optická stabilizace, je jen marketinkový tah. Viz příspěvky výše. Pravá optická stabilizace hýbe čipem nebo čočkami a uvádí obraz do správné polohy vůči snímači. Jsou tam motory nebo gyroskopické senzory, které do mobilu narvat prostě nejdou. Stabilizace v mobilu je výlučně digitální (elektronická) záležitost, kdy čočky a čip jsou pevné, ale je obraz digitálně oříznut po krajích a tím se kompenzuje pohyb!

4K rozlišením nikoho neohromíš, dokud nebude video koukatelné co se obsahu týče. Pokud jsi měl nějakou zkušenost s natáčením, měl bys to vědět. 4K je fajn, když natočíš epochální video, promítneš ho na obrovkou projekci, při které je divák unešen. Na narozky ti stačí běžné rozlišení, dnes HD nebo FullHD, tomu věř-stejně v tom nikdo neuvidí rozdíl. A kamera toho umí více, než mobil (ostření, hloubka ostrosti a podobně) tak v tom nesmazávej rozdíly.

Sony Digital8 SD rozlišení stála v době uvedení na trh 25 000 :) Sám ji mám doma v krabici.

honza74
hodnocení

No, a těch 25tis bylo tehdy ( 1994 ) slušnej ranec..

Přesně jak píše ernie, jakmile se při zapnutí stabilizace sníží rozlišení, tak se jedná o stabilizaci elektronickou a ne optickou, protože se zmenší aktivní plocha čipu a ta se po čipu pohybuje a sleduje chvění obrazu, to platí pořád od dob kdy byla elektronická stabilizace vyvinuta.

Ernie jenom nemá v pravdu vtom, že snímače pohybu (gyroskopy) a motory pohánějící čočky nebo čip při optické stabilizaci do mobilu nelze narvat ;)

4K video se stabilizací? Jaký mobil?

Tak ta S sedmička tu optickou stabilizací asi disponuje, podle této tabulky, která rozlišuje mezi porovnávanými mobily mezi optickou a digitální stabilizací. Popravdě jsem si nedovedl představit, že něco takového lze. Tak nevím... Ale nevím, kde jsi sebral ten obrázek, vidím tam jakési pružinky?V tom případě by se jednalo o stabilizaci pasivní.

4K video se stabilizací? Jaký mobil? #2
honza74
hodnocení

Toto mi napsali z technické podpory CZC.cz (

Dle dostupných informací je stabilizace dostupná u modelu Galaxy S7 i při nahrávání 4K videa, jen ji není možné zapnout manuálně a je řízena automatikou telefonu. )

ernie:
Pasivní stabilizace, při takové hmotnosti? To jistě nemyslíš važně :)

Fakt se to hýbe :)

youtu.be/...

No jo, no - hýbe :)

Ona taková optická stabilizace v malém kompaktu moc místa nezabere, proč by se to nemohlo vejít do mobilu. A jak je to prťávé tak to snad je i účinější než stabilizace v DSLR i když na ta malá ohniska co jsou v mobilech se to tolik hýbat nemusí, tak že ta lepší účinost bude spíš tím ;)

honza74
hodnocení

Hezké video.. jsem rád, že jsem nekecal :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]