Nejste přihlášen/a.
Našel jsem doma televizi Tesla Merkur. Když jsem ji vyskoušel šla docela dobře až na jeden malej problém: nešel u ní obraz. Když jsem ji otevřel našel jsem tam místo jedné součástky "škvarek". Byl to kondenzátor(C6). Našel jsem si na internetu o jaký má být a našel jsem jen číslo 82k. To je spíš rezistor ale byla u něj značka kondenzátoru (obrázek dole). Co je to teda za kondenzátor?
Nu,pokud odešel ten kondík,bude pravděpodobně v čoudu i spínaci tranzistor v tom obvodu .Je tam jedno měřicí místo,je potřeba změřit napětí a jeho průběh oscilátorem.Ale to asi pro laika bude problém.Bylo by asi lépe,najít nějaký ještě nfungující,ještě nedávno jsem měl tři ve sklepě.Bohužel,jsou už na skládce.
JABRAKA
Je to kondenzátor 82 000F.
JABRAKA
doplněno 13.07.09 09:33:Je to blokovací keramický kondenzátor polštářkový.Může se použít i 100 k.
JB
Jenom technická: Jabrakovi tam trochu ulétly jednotky. Myslím, že jen náhodou. Kondenzátor 82k = 82nF (nanofaradů) = 82000pF (pikofaradů).
82000 Faradů, to by byla asi pořádná krabice.
Jinak škoda, zrovna nedávno jsem jednoho Merkura zrušil.
Máš pravdu jako vždy,trochu mi to už vypadlo,samozřejmě nF.Ty Merkury jsme používali jako monitory k PMD85.
JB
v bazaru jí mívají za 300, ve verzi barevné novější. Kupte raději tu. Starou do muzea,orazovky bývají vysvícené a vůbec nic na nich není vidět. Pouze pokud je velká tma. To si pane ale pěkně ničíte oči. Howgh. Mi
Takovou, na kterou bylo vidět jen za velké tmy jsem taky měl. Byl to Tesla Urán. Chvílemi se vipínal až se jednoho dne vypnul úplně. Asi půl roku jsem ho spravoval (spíš jsem se chystal ho spravit) ale pak jsem ho rozebral. Ten Tesla Merkur by se mi hodil také jako monitor. A ještě bych chtěl podotknout že když jabraka® psal že je vyhodil na skádku, určitě myslel do zběrného dvora. A nebo snad ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.