Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohu se tady zeptat jestli někdo bude vědět k čemu se používá kompenzační kondenzátor?
Viděl jsem ho v zářivkovém světle, zapojený mezi fázi a nulu, když jsem ho odpojil, světlo i tak svítilo, k čemu tam teda je? Díky
jj, fázový posuv napětí a proudu na cívce a kondenzátoru. Ve škole nám jeden starý dílenský mistr vysvětloval, že cívka je jak dívka. Nejdříve cítí napětí a pak ucítí proud. Chlapec je jako kondenzátor. Nejdříve pustí proud a pak cítí napětí jestli bude mít problém s těhotenstvím nebo ne.
Cívka posouvá napětí před proud a kondenzátor posouvá proud před napětí. Účelem kompenzačního kondenzátoru je dostat proud proud a napětí co nejpřesněji do fáze a tím zmenšit jalovou složku proudu.
Jalová složka se jmenuje jalová, protože nesvítí, nedá se nijak využít a jen zatěžuje dráty.
To je krásně vysvětlené Ještě by mě zajímalo, jestli ta zářivka bude mít větší spotřebu bez kondenzátoru než s kondenzátorem? Projeví se to na elektroměru?
Budeš se divit, ale projeví. Pokude budeš muset svítit v hale, třeba na 300luxů metr, bez komenzace, tak měsíčně příjdeš o hodně peněz. V domácnosti to není stres, měsíčně snad pár korun, ale haly jsou jiný záběr, je to opravdu hodně poznat.
kompenzace za komenzace si prosím vyměňte, dík...Dam
To je trochu složitější na vysvětlení. Kompenzační kondezátor kompenzuje jalový proud. To Vám asi moc neřekne, takže se na to používá pomůcka:
Pokud vám bude foukat vítr z boku, a chcete pokračovat stejnou rychlostí vpřed tak musíte:
1. přišlápnout plyn, tzn. více dimenzovat zdroj nebo
2. zařídit si opačný vítr, tj. nasadit kompenzaci
Pokud tedy nebudete mít kompenzaci, pak musíte více dimenzovat zdroj. U jedné zářivky to nějak zásadně nepoznáte, pokud byste jich měl ale více, pak budete mít problémy se zahříváním vedení, popřípadě vyhazováním jističe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.