Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatické ukončování/zaostřování-CANON EOS

Od: jazanovap odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

mám foťák Canon EOS D600 a mám problém s videem.

Když natáčím, musím ze začátku na požadované místo zaostřit (jako u foťáku - i stejným tlačítkem) a až pak spustím natáčení. Není to automatické a to byh chtěla.

Taky mám problém s tím, že nahrávání často končí: "přredčasně ukončeno (tak nějak)". Mám paměťovou kartu, která je prázná a i v nastavení mám nejdelší čas...

Koupený je fotoaparát kvůli fotkám a s těmi nikdy nebyl problém. Teď po letech bych těla začít používat častěji i video, ale s tím mám tyto problémy.

Děkuji za veškerou pomoc a ochotu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zaostřování se musí nastavit na "kontinuální" a video se nenatáčí krátké proto, že máte velmi pomalou paměťovou kartu, video se nestačí ukládat přimo na ní a natočí se video jen v takové délce, co pojme vyrovnávací paměť fotoaparátu.

jazanovap
hodnocení

Děkuji za odpověď. A jakou paměťovou kartu si mám pořídit?

Momentálně mám SanDisk Ultra, 15 MB/s, SDHC, 8 GB.

Nevím v jakém formátu se video v Canonu ukládá a ani jsem se o to nikdy nezajímal, protože nejsem příznivcem používání zrcadlovek na natáčení videa. Jukněte do návodu, tam by měla být minimální rychlost zápisu karty při použití videozáznamu a při výběru pozor, prodejci s oblibou zdůrazňují rychlost čtení, ta bývá většinou větší.

jofa*

Letmo jsem kouknul na tuto zrcadlovku a nejste sama komu to nejde ani na kartu 40MB/s Na nejnižší rozlišení pak 30 min.

jofa:

Aha, to by mě teda nenapadlo, to softwareoví inženýři od Canona nějak nedomysleli :-D

Kartu třídy Class10, min 16 GB.

S tím videem... Natáčení zrcadlovkou má svá specifika. Není to jako natáčení handkou, takže vás to možná zklame. Na auto režim to sice natočí, ale obraz a zvuk bude nekvalitní. Pro nejlepší výsledky je potřeba ostřit ručně, při každé jednotlivé scéně nastavit clonu, mít nastavenou závěrku 1/50 při 25 sn/s, což vyžaduje bezpodmínečně variabilní ND filtr a ten nastavovat podle světla na tu pevnou závěrku. A v neposlední řadě-mikrofon, externí. Až budete točit na autofokus s vestavěným mikrofonem, zapláčete. Bude slyšet mechanika fotoaparátu, úchopy rukou, prostě všechno.

Na závěr ukázka ručního přeostřování s nízkou hloubkou ostrosti u D3200, bez ostřícího mechanismu jen na kroužku je to velice těžké.

youtu.be/...

doplněno 02.11.16 19:43:

SDHC megapixel.cz/...

Pořád říkám, že točit zrcadlovkou je nesmysl *haha*

To záleží na tom, jaký chceš výstup. Jestli točit dovolenou u moře bez takových věcí jako je dramatizace hloubkou ostrosti, stačí jakákoli kamerka. Pokud to má nějak vypadat, zrcadlovka je dostupné zařízení, když nebudeme brát v potaz profikamery. Jen k ní potřebuješ několik věcí a scéna se musí plánovat. Takže ne, není to nesmysl ale není to pro každého.

Je mi jasné, že zrcadlovka je levnější varianta jak získat video na úrovni profi videokamery, ale aby byla jen trochu ergonomický použitelná v ruce, je potřeba k tomu spousta harampádí
jofa*

ernie: Tak, tak. To je základ a dále viz. video výše, kouzlo natáčení zrcadlovkou. Nádhera, když plynule přeostřite např. z motýla či broučka na květině na celý biotop ve kterém žijí apod. Jinak je lépe natáčet 50 fp/s pokud tam je i nepatrný pohyb. Zpomalení v editoru vyjde lépe, pohyb je plynulejší hlavně u zpomalených scén, které jsou často jako efekt používaný.

Tak s tou snímkovou frekvencí a zpomalením to je jasné. Nekde jsem viděl soft, který zpomaluje brutálně ještě dopočítáváním.

jofa*

Chtěl jsem svůj příspěvek opravit a doplnit, ale udělal jste to za mně ( 19.54 hod. ) a naprostý souhlas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]