Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabijeni li ion

Od: egemberg odpovědí: 3 změna:
Koupil jsem si tento nabíjecí modul li ion a zajimalo by me zda li s ním mohu nabíjet paralelně baterie 18650 a kolik jich mohu dát max paralelně děkuji. hezkyden.cz/...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ant
hodnocení

1x

Li-ion články lze nabíjet libovolným proudem, ale nesmí se překročit maximální povolená hodnota (v datasheetu), proud 1A je pro nabíjení 18650 naprosto vyhovující. Samozřejmě se musí dbát na to, aby nebylo překročeno maximální konečné napětí 4,20V, pozor na levnou čínskou elektroniku ve které bývají použity součástky s velkými rozptyly hodnot, pak může docházet k ukončování na vyšším napětí, což tomuto typu akumulátoru dramaticky snižuje životnost (nižší napětí, třeba 4,1V nevadí). Neexistuje omezení, kolik paralelně spojených Li-ion článků lze nabíjet, ale samozřejmě když budeme nabíjet velký počet malým proudem, bude doba nabíjení neúnosně dlouhá.

jarina
hodnocení

0x

No to je síla, napájecí proud 1A je fakt bída, takže jeden. Já jsem si z ebay koupil za 90Kč snižovač napětí, kde vstup je 4-40V a výstup regulovatelný od 3 asi do 30V a je tam i možnost omezení proudu a umí max 5A. na ebay je pod heslem 5a cc cv. jsou varianty bez/s displejem.

Napájecí proud má smysl při začátku nabíjení, kdy se nabíjí v režimu konstantního (omezeného) proudu. četl jsem 4 datasheety různých baterek (od 2000 do 2800 mAh)a tam se píše, že napájecí proud je 1,3A v normální režimu a 2,6 "fast charge". 1A asi vadit nebude . Samozřejmě že napájecí proud souvisí s kapacitou baterii přímou uměrností.

A další věc, je nesmysl s tím nabíjet třeba 3 baterie, protože prý jím vadí, když se nabíjí příliš dlouho (konkrétní čísla neznám), ale nabíjení se ukončuje při asi 5% původního startovacího proudu, čili nenechávat "odložené" lion baterie v nabíječce.

jarina:

Asi těžko mohu chtít po nabíjecím modulu aby dával velký proud, pokud je napájen z USB :-D

Většina USB nedá víc jak 500mA, některá dokáží 1A, pak už zbývá napáječ s USB výstupem kde může být proud i 2A,

ale pak takový modul s napojením na USB nějak pozbývá smysl ;)

Nabíjení Li-Ion je velmi podobné nabíjení olověného akumulátoru v autě, taky je napojen pořád a dobíjí se kdykoliv mu klesne napětí a nevadí to...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]