Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dig. fotoaparát - je to vada čipu?

Od: ronyx* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,
digitální fotoaparát mi z ničeho nic přestal fotit - závada se projevuje tak, že všechno funguje (dispej zobrazuje, blesk si při zmáčknutí spouště "bleskne", fotka se uloží na kartu), ale výsledná uložená fotka je prostě černá - není na ní nic vidět. Zkoušel jsem měnit všechna možná nastavení a žádná změna.
Je to závada na čipu fotoaparátu nebo mám zkusit hledat ještě někde jinde - jinou chybu?
Pozn. pro případné rádce - jakákoliv pokus o opravu kromě té možné doma svépomocí (např. přeletování studeného spoje apod.) je ekonomicky nerentabilní, protože je se jedná o kompaktní foťák Acer z roku 2006 (dožil se tedy už krásných 10,5 roku), který ve své době byl nejlevnějším digifoťákem na trhu (stál tehdy 4.000,-Kč), ale celou dobu dělal pro mé potřeby perfektní fotky. Je mi mi tedy docela líto ho jen tak vyhodit.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hledat studený spoj, případně jinou elektronicko-mechanickou chybu je pohádková představa. Klidně se můžete (jak padne rozhodnutí o likvidaci) podívat dovnitř. Bez nástrojů a solidního vybavení to prostě nejde. SMD napájené na flexi spojích+mechanika, problém je to jen rozdělat bez poškození. Můžete, pokud se podaří rozborka, zkontrolovat ty flexi propoje, možná se otřesy některý uvolnil,

doplněno 31.10.16 13:29:

p.s.omrkněte konektory, ty mechanicky používané. Je možné, že při tolika připojeních např.USB se to pohnulo a vzalo sebou některý propoj sebou.

ronyx*
hodnocení

Díky za tip - uvolněný spoj by mohla být teoreticky příčina, protože foťák celých 10let s sebou nosím dnes a denně v tašce téměř vždy a všude, naposledy jsem s ním fotil minulou středu, pak ne (i když se mnou mezitím samozřejmě cestoval) a v sobotu už se choval jak jsme psal výše, aniž bych s ním mezi tím něco dělal (tedy kromě stažení fotek, vymazání karty a výměny baterií - je na 2xAA). Ránu žádnou nikde nedostal (dodones vypadá jako nový včetně původní folie na displei, nafoceno cca 15.000 fotek), ale samozřejmě drobné otřesy určitě prodělal (jsem psal, nosím ho s sebou dnes a denně všude), takže se mohlo někde něco vyklepat - to mne fakt nenapadlo. takže ještě jednou díky za tip ;)

doplněno 31.10.16 13:44:

Jasně, rozumím. Až se k tomu dostanu, tak pak dám vědět, jen nevím, jestli to bude už dnes nebo jindy - mám ještě druhý foťák, tak holt nasadím do akce ten a tomuhle se budu věnovat až zbude čas.

hodnocení

0x

Mám tomu rozumět tak, že vše funguje tak že displej zobrazuje i obraz foceného objektu, ale uloží se tma?

ronyx*
hodnocení

Ne, bohužel ani na displeji není nic vidět - zůstane černý. Ale veškeré ikony a další info se na něm zobrazují.

Zaměřil bych se na to, zdali v tom tmavém obrazu, nebo tmavé fotce uložené na kartě není vidět malinko šum, pak by to vypadalo na zaseklou závěrku. Kompakty sice nemají závěrku v principu jako u filmových fotoaparátů nebo v digitální technice u zrcadlovek, kdy odměřuje čas expozice světla na čip, ale je tam clonka, která zakrývá čip po expozici během přenosu dat z čipu. Pokud je v té tmavé fotce zřetelný šum, bude čip v pořádku, jen bude zakrytý zaseklou clonkou. Na uvolněné přívody rozhodně nevěřím, kdyby bylo vše tak spolehlivé jak toto miniaturní propojení komponentů co je použito v digitálech, v mobilech a jiné miniaturní elektronice tak je elekrtonika zcela bezzávadová ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]