Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
digitální fotoaparát mi z ničeho nic přestal fotit - závada se projevuje tak, že všechno funguje (dispej zobrazuje, blesk si při zmáčknutí spouště "bleskne", fotka se uloží na kartu), ale výsledná uložená fotka je prostě černá - není na ní nic vidět. Zkoušel jsem měnit všechna možná nastavení a žádná změna.
Je to závada na čipu fotoaparátu nebo mám zkusit hledat ještě někde jinde - jinou chybu?
Pozn. pro případné rádce - jakákoliv pokus o opravu kromě té možné doma svépomocí (např. přeletování studeného spoje apod.) je ekonomicky nerentabilní, protože je se jedná o kompaktní foťák Acer z roku 2006 (dožil se tedy už krásných 10,5 roku), který ve své době byl nejlevnějším digifoťákem na trhu (stál tehdy 4.000,-Kč), ale celou dobu dělal pro mé potřeby perfektní fotky. Je mi mi tedy docela líto ho jen tak vyhodit.
Hledat studený spoj, případně jinou elektronicko-mechanickou chybu je pohádková představa. Klidně se můžete (jak padne rozhodnutí o likvidaci) podívat dovnitř. Bez nástrojů a solidního vybavení to prostě nejde. SMD napájené na flexi spojích+mechanika, problém je to jen rozdělat bez poškození. Můžete, pokud se podaří rozborka, zkontrolovat ty flexi propoje, možná se otřesy některý uvolnil,
p.s.omrkněte konektory, ty mechanicky používané. Je možné, že při tolika připojeních např.USB se to pohnulo a vzalo sebou některý propoj sebou.
Díky za tip - uvolněný spoj by mohla být teoreticky příčina, protože foťák celých 10let s sebou nosím dnes a denně v tašce téměř vždy a všude, naposledy jsem s ním fotil minulou středu, pak ne (i když se mnou mezitím samozřejmě cestoval) a v sobotu už se choval jak jsme psal výše, aniž bych s ním mezi tím něco dělal (tedy kromě stažení fotek, vymazání karty a výměny baterií - je na 2xAA). Ránu žádnou nikde nedostal (dodones vypadá jako nový včetně původní folie na displei, nafoceno cca 15.000 fotek), ale samozřejmě drobné otřesy určitě prodělal (jsem psal, nosím ho s sebou dnes a denně všude), takže se mohlo někde něco vyklepat - to mne fakt nenapadlo. takže ještě jednou díky za tip
Jasně, rozumím. Až se k tomu dostanu, tak pak dám vědět, jen nevím, jestli to bude už dnes nebo jindy - mám ještě druhý foťák, tak holt nasadím do akce ten a tomuhle se budu věnovat až zbude čas.
Mám tomu rozumět tak, že vše funguje tak že displej zobrazuje i obraz foceného objektu, ale uloží se tma?
Ne, bohužel ani na displeji není nic vidět - zůstane černý. Ale veškeré ikony a další info se na něm zobrazují.
Zaměřil bych se na to, zdali v tom tmavém obrazu, nebo tmavé fotce uložené na kartě není vidět malinko šum, pak by to vypadalo na zaseklou závěrku. Kompakty sice nemají závěrku v principu jako u filmových fotoaparátů nebo v digitální technice u zrcadlovek, kdy odměřuje čas expozice světla na čip, ale je tam clonka, která zakrývá čip po expozici během přenosu dat z čipu. Pokud je v té tmavé fotce zřetelný šum, bude čip v pořádku, jen bude zakrytý zaseklou clonkou. Na uvolněné přívody rozhodně nevěřím, kdyby bylo vše tak spolehlivé jak toto miniaturní propojení komponentů co je použito v digitálech, v mobilech a jiné miniaturní elektronice tak je elekrtonika zcela bezzávadová
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.